A Föld legnagyobb “cége” … a természet

a-fold-legnagyobb-cegeAz IUCN Veszélyeztetett Fajok Vörös Listájának részletes elemzése szerint a földi élet annak ellenére súlyos fenyegetésnek van kitéve, hogy a világ vezetői elkötelezték magukat, hogy megfordítják a trendet.  Az IUCN “Vadon élő fajok a változó világban” című jelentése szerint a 2010-es céldátum nem fog teljesülni.„Amikor a kormányok tesznek valamit a biológia sokféleség csökkenésének megállítására akkor előfordulnak természetvédelmi sikerek, de még messze vagyunk attól, hogy megfordítsuk a pusztulás tendenciáját.” – mondta Jean-Christophe Vié, az IUCN fajvédelmi programjának helyettes vezetője, a kiadvány vezető szerkesztője. „Itt az ideje, hogy felismerjük, hogy a természet a Föld legnagyobb cége, amely 100 %-ban az emberiség érdekében dolgozik – és mindezt ingyen teszi. A kormányoknak legalább ugyanakkora erőfeszítést kell tenniük a természet megmentése érdekében, mint amekkora erőbedobással a gazdasági és pénzügyi szektor megmentéséért küzdenek.

A jelentés elemzi az IUCN Vörös Listáján szereplő 44 838 fajt, és az eredményeket fajcsoportok, földrajzi régiók és különböző élőhelyek alapján közli. Az utóbbi csoportba a tengeri, édesvízi és szárazföldi élőhelyek tartoznak. A kimutatás szerint 869 faj kipusztult vagy a természetből kipusztult, és ez a szám 1 159-re emelkedik, ha a súlyosan veszélyeztetett fajok közül a „lehetséges, hogy kipusztultak” kategóriába soroltakat is beleszámítjuk. Összesen minimum 16 928 fajt fenyeget a kipusztulás veszélye. Figyelembe véve, hogy az 1,8 millió leírt fajból csak 2,7 %-ot elemeztek, ez egy erősen alábecsült érték, de hasznos pillanatfelvételt ad arról, hogy mi történik a Földön az élet valamennyi formájával.

Az értékelésre kerülő édesvízi fajok száma növekedett, így reálisabb képet kaptunk arról, hogy milyen rettenetes helyzetben vannak. Európában például a halak 38 százaléka veszélyeztetett, Kelet-Afrikában pedig 28 százalékuk. A nagymértékű veszélyeztetettség hátterében az áll, hogy az édesvízi rendszerek nagymértékben összekapcsolódnak, ami lehetővé teszi, hogy a szennyezés és az invazív fajok gyorsan terjednek, továbbá, hogy a vízi erőforrásokra telepített fejlesztésekor alig vannak tekintettel arra, hogy milyen fajok élnek bennük.

Az óceánok esetében a kép hasonlóan zord. A jelentés szerint egész sor tengeri fajt sújt olyan veszteség, amely visszafordíthatatlan lehet, aminek oka a túlhalászás, az éghajlatváltozás, az invazív fajok, a tengerpartok beépítése és a szennyezés. Az 1045 cápa és rája fajnak legalább 17 %-át, a fűrészfogú sügérfélék 12,4 %-át, minden 7 tengeri teknősfaj közül pedig hatot fenyeget a kipusztulás veszélye. A legfigyelemreméltóbb, hogy a 845 zátonyépítő korallfaj közül 27 % veszélyeztetett, 20 % közel veszélyeztetett és 17 %-ukról nincs elegendő adat az értékeléshez. A tengeri madarak sokkal inkább veszélyeztetettek mint a szárazföldiek, az előbbiek 27,5 százalékát, az utóbbiak 11,8 százalékát fenyegeti a kipusztulás.

„Gondolják el, milyen lesz a halászat halak nélkül, a fakitermelés fák nélkül,a turizmus korallzátonyokés más vadon élő fajok nélkül. Mi lesz a terményekkel beporzók nélkül – mondta Vié. Képzeljék el, hogy milyen kár érné a gazdaságainkat és a társadalmainkat, ha ezek az értékek elvesznének. A Föld csodálatos természetes élővilágát alkotó valamennyi növény- és állatfajnak sajátos szerepe van. Olyan alapvető dolgokat biztosítanak, mint az élelmiszerek, gyógyszerek, oxigén, tiszta víz, termények beporzása, széntárolás és a talaj termővé tétele. A gazdaságok nem tudnak meglenni a fajok sokfélesége nélkül. Mindegyikükre szükségünk van, mégpedig nagy számban. Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy elveszítsük őket.”

A jelentés szerint a kétéltűeknek közel egy harmadát, a madárfajok több mint egy nyolcadát, az emlősöknek pedig közel egy negyedét fenyegeti a kipusztulás veszélye. Néhány növénycsoport, például a fenyők és a cikászok esetében a helyzet még súlyosabb, az előbbiek 28, az utóbbiak 52 %-át fenyegeti kipusztulás. Az összes felsorolt csoport esetében az egész Földön a fő veszélyeztető tényezők a mezőgazdaság, a fakitermelés.

Egyre több kétéltű fajt súlyosan érint a chytridiomycosis nevű gombabetegség, ami bonyolítja a természetvédelmi munkát. A madarak közül a legtöbb veszélyeztetett faj Brazíliában és Indonéziában található, de a veszélyeztetett vagy kihalt fajok aránya az óceáni szigeteken a legmagasabb. A legfőbb veszedelmet az invazív fajok és a vadászat jelentik. Az emlősöket az élőhelyvesztés után leginkább fenntarthatatlan vadászat fenyegeti. Ennek most is meghatározó szerepe van Ázsiában, ahol az erdőirtások is rendkívül gyors tempóban zajlanak.

„A jelentés lehangoló olvasmány” – mondta Craig Hilton Taylor, az IUCN Vörös Listájának kezelője, a kiadvány társszerkesztője. „Azt bizonyítja, hogy a fajok kihalásának válsága olyan rossz, vagy még rosszabb, mint gondoltuk. De azt is mutatja, hogy a veszélyeztetett fajok milyen trendeket követnek, ezért a jelentés alapvető kelléke a döntéshozatali folyamatoknak. Ahogy rohanunk 2010 felé, a globális közösségnek bölcsen kell felhasználnia ezt a jelentést, hogy megfelelően tudja kezelni a helyzetet.”

A jelentés szerint egyelőre nem az éghajlatváltozás jelenti a legnagyobb veszélyt a vadon élő fajokra, de ez a helyzet hamarosan megváltozhat. 17 000 madárfaj, kétéltű és zátonyépítő korall biológiai jellemzőinek megvizsgálása után a jelentés készítői megállapították, hogy azok a fajok, amelyeket jelenleg nem fenyeget a kihalás veszélye, jelentős arányban érzékenyek az éghajlatváltozásra. Ezek közé tartozik a nem veszélyeztetett madarak 30 %-a, a nem veszélyeztetett korallok 51 %-a és a nem veszélyeztetett kétéltűek 41 %-a.

„Az IUCN Vörös Listája ablakot nyit korunk számos nagy globális kihívására, többek között az éghajlatváltozásra, az édesvízi ökoszisztémák pusztulására és a túlhalászatra.”– mondta Simon Stuart az IUCN Fajok Túlélése Bizottságának elnöke, a jelentés társszerkesztője. „Ha nem foglalkozunk bolygónk fenntarthatatlanságának alapvető okaival, akkor azok a magasztos célkitűzések, amelyekkel a kormányok csökkenteni kívánják a fajok kihalásának mértékét, semmit sem érnek.”

A jelentés teljes szövege itt olvasható (angolul)

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Az emberi közösségek együttműködő, egymást segítő, szeretetteljes világát kell újra felfedeznünk. Ehhez újra el kell sajátítani a 150 évvel ezelőtt még jól működő lokálisan önellátó életmód legfontosabb elemeit."
Vida Gábor