A szalmabála építkezés (3. befejező rész) – Szobrászkodás a szalmával

A bálák nyírása és formázása

A vakolás előtt ajánlatos a bálák megnyírása, ami ugyanakkor megelégedéssel is tölt majd el bennünket, mert a különálló szalmaszálakat, a bálák közötti „lépcsős” részeket, az egyenetlen nyalábok barázdáit levágva a vakolás elvégzése sokkal könnyebb és gazdaságosabb lesz, ami egyben simábbá, egyenletesebbé is teszi a végeredményt.

Én magam mindig láncfűrészt használtam, hogy elvégezzem ezt a munkát. A sövénynyíró olló valószínűleg jobban megfelel ennek a célnak, de a kerti olló is megteszi, habár egy kicsit lasabban halad vele a munka. Beszéltem olyan emberekkel is, akik a sarok-csiszológépre esküsznek, amelynek a végén elhelyezett fém vágóél kiváló munkát végez.

Miközben ezt a munkát végezzük, egészen szobrászi alkotások is születhetnek. Például az ablakoknál tetszetős ívet formálhatunk, persze megfelelő ablaktok birtokában, amint azt az alul látható fénykép is igazol. Csupán arra kell vigyáznunk, hogy ne vágjuk el a madzagot.

Kitömött zsákvászon formák

A lent látható fényképen, az ablak oldalait lesarkították, ahogyan azt a fentiekben leírtuk. Az a vakolt zsákvászon forma, ami az ablak fölött látható a következő – kitűnőnek bizonyuló – módszerrel készült.

A hesszeni zsákanyagot fémkapoccsal szilárdan odaerősítettük az ablakkeret és a tető faszerkezete közé. Az ablak kintre eső részén a zsákot erősen odarögzítettük a fához az ablak mentén, miközben a zsák szegélyét alul és felül is elrejtettük a falban és a tető alá. Ezek után belülről ugyanúgy, körülbelül 30 centiméteres szakaszonként fokozatosan odaerősítettük a zsákot és a réseket betömtük szalmával.

Amikor a zsákot kitömjük, akkor óvatosan szedjük szét a bálát, hogy a szalmanyalábok minél szorosabb csomóban álljanak. A zsák végeinél, ahol a zsákanyag a fallal érintkezik egyszerűen csak simítsuk le a vásznat körülbelül 15 cm hosszan, ezután pedig vakoljuk be a zsákvászon egész felületét.

(hessian = zsákvászon, roof = tető, straw = szalma, staples = fémkapcsok, window frame = ablakkeret)

Forrás: http://www.simondale.net/house/index.htm

2 hozzászólás to “A szalmabála építkezés (3. befejező rész) – Szobrászkodás a szalmával”

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm
Fotógaléria
Loading...
image corvinusklub_2010marc22_k-jpg image gate_zoldklub_krisnavolgyben_2009-jpg image ov_fenntarthat_konf_8_20081008_kisebb-jpg image ov_fenntarthat_konf_19_20081008_kisebb-jpg image ov_fenntarthat_konf_12_20081008-jpg image ov_fenntarthat_konf_32_20081008-jpg image ov_fenntarthat_konf_2_20081008_kisebb-jpg image ov_fenntarthat_konf_31_20081008-jpg image bhakti_kert_1-jpg image bhakti_kert_2-jpg image img_0099-jpg image bhakti_kert_5-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségéveleddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"Úgy tékozoltuk bolygónk természeti kincseit, a levegőt és a vizet, mintha nem lenne holnap, s így már nem is lesz."
Kurt Vonnegut