Bardot: „Az EU hirdessen Vegetáriánus Napot!”

bardotAz egykori francia filmcsillag, Brigitte Bardot, akit manapság sokkal inkább állatvédő aktivistaként emlegetünk, javaslattal rukkolt elő az Európai Uniónak: hirdessen Vegetáriánus Napot a klímaváltozás elleni fellépés jegyében.

A Barroso elnöknek írt levelében Bardot néhány héttel a koppenhágai csúcs előtt azt hangsúlyozta, hogy át kellene gondolni a marhafarmok létét, hiszen ezek környezeti terhelése jelentős. A Világbank és az ENSZ Élelmezésügyi szervezetének adataira támaszkodva Bardot azt állítja, hogy a szarvasmarhák tartása nem csupán jelentős üvegházhatású gáz kibocsátással jár, de szennyezi a talajt és a vízforrásokat is. A kérődző állatok gyomrában a növények fermentálódnak, így metánt lélegeznek ki, és metántartalmú a trágyájuk is. A metán pedig a második legfontosabb üvegházgáz: huszonháromszor hatékonyabban fogja csapdába a hőt, mint a szén-dioxid, ám kevesebb ideig marad a légkörben. A metán koncentrációja az ipari forradalom óta megduplázódott, és mintegy 20 százalékkal járult hozzá az üvegházhatás növekedéséhez.

„Ha a fejlett országok csökkentenék húsfogyasztásukat, kevesebb lenne az éhezés, ami világszerte hat millió gyermekáldozatot követel évente. Közös felelősségük, hogy valamennyi szinten lépéseket tegyünk, s e lépesek között kell, hogy legyen a zöldségfogyasztás hirdetése, s mint ilyen, az európai Vegetáriánus Nap igen erős jelkép volna.” mondta Bardot.

A húsevés és a klímaváltozás közötti összefüggésre számos környezetvédő szervezet is felhívta már a figyelmet, valamint a leghíresebb közgazdászok egyike is. Nicholas Stern, a 2006-ban napvilágot látott Stern-jelentés elkészítője (ami a klímaváltozás várható gazdasági hatásait mutatta be) úgy véli, hogy a tehenek és disznók által kibocsátott metán hatalmas nyomást gyakorol a bolygóra, ezért az embereknek el kell gondolkodniuk azon, mit is esznek. A közgazdász a The Times-nak elmondta, hogy a hús voltaképpen vízpocsékolás és mire a tányérunkra kerül, jelentős üvegházgáz-kibocsátással jár együtt. Ennek következtében önmagában a húsfogyasztást jelentős nyomást gyakorol a bolygó energiaforrásaira is. A zöldségek fogyasztása ezért sokkal jobb” – magyarázza a kutató. Lord Stern rámutatott, hogy egy sikeres koppenhágai konferencia a húsok és más, jelentős üvegházgáz-kibocsátással járó élelmiszerek árának emelkedését fogja eredményezni.

Forrás: Greenfo

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm
Fotógaléria
Loading...
image im003917k-jpg image im003806k-jpg image im003873k-jpg image im003855k-jpg image magfejto_2010apr16_k-jpg image im003869k-jpg image im003870k-jpg image im003909k-jpg image im003821k-jpg image im003862k-jpg image magfejto_2010apr16_2_k-jpg image im003838k-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségéveleddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
„A régieket nem szabad lebecsülni. Mérhetetlenül okos emberek voltak, sok tekintetben okosabbak, mint mi. Nagy előnyük volt fölöttünk, hogy olyan alkalmakra is gondoltak, amikor az idő nem kifogástalan.”
Hamvas Béla