Könyvajánló. Rosta Gábor: “Közösségi kertek – Szomszédsági közösségek – Városi mezőgazdaság”

cimlap_100Napjaink válságainak hatására a világ egyre több országában terjed – jó tendenciaként – a közösségi élelmiszer önellátás, mint a fenntarthatóság egyik legfontosabb alapeleme. A kezdeményezések közül talán a legnépszerűbbnek tekinthető a városi önellátás gyakorlata, mely elsősorban közösségi kertekben valósult meg és valósul meg napjainkban is.

Egyre több a sikeres és vonzó kezdeményezés, de az is közismert, hogy sok esetben kisebb-nagyobb akadályokba ütköznek. A megvalósítás és működtetés nehézségeinek egyaránt vannak társadalmi, környezeti és gazdasági okai.
A mű alapján megismerhetünk több sikeres kezdeményezést, így a New Yorkban létesült közösségi tetőkerteket, de ide sorolható a Kubában megvalósult városi közösségi kertek rendszere is. Az előbbi példa esetében olyan mértékben fejlett városi élelmiszer önellátásról beszélhetünk, hogy a „tetőfarmokról” származó termékeket széles körűen értékesítik, mint helyi terméket, az utóbbi esetében pedig egy olyan valódi, állami szinten is erőteljesen támogatott önellátási módról van szó, ahol az önként gazdálkodni vágyó személyeknek az állam által adott, saját parcellán van lehetőségük kertet művelni és mindezt műtrágya és növényvédő szerek nélkül teszik.
Mindezekkel együtt a szerző számos izgalmas történelmi és jelenkori példán keresztül mutatja be a közösségi kertek létjogosultságát és szükségét.

Valódi és akár már „holnap” is alkalmazható és működőképes gyakorlati tanácsok rendszerét ismerheti meg az olvasó, mégpedig olyan módon, hogy e tudás alkalmazásával a közösségi kert megalapítása és egyéb alapvető lépések megtétele (pl. hivatali procedúra, közösségi fórumok összehívása, stb.), illetve a gyakorlati kertészkedés is mind-mind megvalósíthatóvá válik.

 

cimlap

Nemcsak, hogy kertészkedéssel és annak lebonyolításával kapcsolatban ad a könyv rendkívül részletes – és élvezetes olvasmányt jelentő – útmutatást az olvasónak, hanem a közösség összekovácsolásához és egyben tartásához szükséges tudásanyaggal kapcsolatban is, mely a kertészkedéssel egyenlő mértékben fontos a közösségi kert megvalósításakor.
Minden kertészkedő és kertészkedni vágyó városinak – de a kisebb településeken élőnek is – ajánlom a mű elolvasását, de még inkább részletes tanulmányozását!

– Kun Róbert –

Ha meg szeretné rendelni Rosta Gábor új könyvét, Katt ide! – varosikertek.hu

Ha civil 1% – Gondoljon az Öko-völgyre!

Adóbevalláskor ajánlja személyi jövedelemadójának 1%-át az Öko-völgy Alapítványnak!

Adószámunk: 18786435-1-14

1%

Alapítványunk 2008 óta segíti Krisna-völgy környezettudatos törekvéseit. Évente több tízezer emberrel ismertetjük meg az önellátó életmód elemeit, a kapcsolódó tapasztalatokat. Legyen ebben Ön is partnerünk! Kérjük, ne hagyja elveszni adójának 1%-át! Számítunk Önre!

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Hozzuk létre saját öntözőrendszerünket! Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás
Fotógaléria
Loading...
image gyumolcsfak_tavasszal-jpg image fozes_foldtuzhelyen-jpg image hazafele_a_foldekrol-jpg image meheszet-jpg image oszi_tajkep-jpg image szenaforgatas-jpg image cserepkalyha_epites-jpg image krisna-volgyi_gyerekek-jpg image bhakti_kert_5-jpg image bhakti_kert_7-jpg image img_0166-jpg image dscn7275-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségéveleddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"A Föld minden ember összes szükségletét ki tudja elégíteni, azonban mohóságukat nem."
Gandhi