LavandulaGyakran megesik, hogy olvasóink a honlap-szerkesztésben is segítenek, és elküldik kérdéseiket, ötleteiket, kedvenc receptjeiket. Így történt a levendula szörp receptjével is. Figyelmes olvasónk észrevette, hogy ez a nagyszerű nyári hűsítő még nem szerepel a honlapon. Bár lassan már elvirágzik a bodza, mégsem maradunk friss, saját készítésű szörp nélkül…

Levendula szörp

Készítése nagyon egyszerű és az eredmény rendkívül finom!
Hozzávalók: 6 bögre cukor, 6 citrom  leve kifacsarva, és – ha szeretjük – a héja lereszelve (ha a reszelt héjat használjuk, akkor mindenképpen bio-citromot vegyünk!), 2 bögre víz, 2 bögre levendulavirág (a száraz virág is használható).

Elkészítés: A cukrot, a citromhéjat (vigyázat, a fehér része ne kerüljön bele!) a citromlevet és a vizet egy lábosban felforraljuk. Amikor a cukor már teljesen elolvadt, beleszórjuk a levendulavirágokat, elzárjuk alatta a lángot és lefedve pihenni hagyjuk. Néhány óra múlva átszűrjük (bár én gyakran egy egész éjjelen át hagyom, akár 24 óra is lehet…), egyet forralunk rajta, és még melegen üvegbe töltjük, és száraz-dunsztba hagyjuk kihűlni.
A 6 citrom helyettesíthető 3 zöld citrommal is …  és megbolondíthatjuk pár szál citromfűvel.
A színe természetesen nem lesz lila, sőt lehet, hogy elég halovány marad, de ne ijedjünk meg, az íze nagyon finom lesz…

 

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

 

Ha civil 1% – Gondoljon az Öko-völgyre!

Adóbevalláskor ajánlja személyi jövedelemadójának 1%-át az Öko-völgy Alapítványnak!

Adószámunk: 18786435-1-14

1%

Alapítványunk 2008 óta segíti Krisna-völgy környezettudatos törekvéseit. Évente több tízezer emberrel ismertetjük meg az önellátó életmód elemeit, a kapcsolódó tapasztalatokat. Legyen ebben Ön is partnerünk! Kérjük, ne hagyja elveszni adójának 1%-át! Számítunk Önre!

7 thoughts to “Levendula szörp készítése – hamisítatlan nyári recept egy olvasónktól

  • Rózsás Tünde Tímea

    Én most készítettem először, de nem forraltam fel. Úgy tettem el, ahogy a bodzát. Áztattam egy napig, aztán cukor, citromsav és üvegbe. Gond lehet így?

    Válasz
    • kunandras

      Ezzel kapcsolatban nincsen tapasztalatom. Elképzelhető, hogy amennyiben a citromsav töménysége megfelelő, nem fog megromlani. Lehet, hogy az üvegek egy részénél érdemes lenne egy utólagos hőkezelést (nedves dunszt) alkalmazni próbaképpen. Nagyon hálás lennék, ha megosztaná velünk a tapasztalatait!

      Válasz
  • Bogár Edit

    Köszönöm szépen a receptet!
    Érdekelne, a bögre mérete, hány dl?
    S a leírt adagból milyen mennyiség készült?
    Nyári táborban szeretném a gyerekekkel együtt csinálni!

    Válaszát köszönöm előre is
    🙂

    Válasz
    • kunandras

      Kedves Edit! A bögre itt mértékegység, vagyis ha a hozzávalókat azonos űrtartalmú edénnyel méri ki, akkor megfelelőek lesznek az arányok. (Az itthoni bögréink 3 decisek.) Nagyjából 3 bögrényi koncentrátum lesz belőle, amit ízlés szerint kell hígítani. Érdemes először kis mennyiséget készíteni próbaképpen, és akkor már jobban tervezhető, hogy hány főnek lesz elég.

      Válasz
  • Ilona

    Ha citromsavval készítem akkor abból mennyi kell bele?

    Válasz
  • Lívia

    Nagyon szépen köszönöm a receptet.

    Válasz
  • Kovács Teodóra

    A fenti receptben nem látok tartósítást. Nem romlik meg így? Te hogyan tárolod kunandrás? Hűtőben? 🙂

    Válasz

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük