Levendula szörp készítése – hamisítatlan nyári recept egy olvasónktól

LavandulaGyakran megesik, hogy olvasóink a honlap-szerkesztésben is segítenek, és elküldik kérdéseiket, ötleteiket, kedvenc receptjeiket. Így történt a levendula szörp receptjével is. Figyelmes olvasónk észrevette, hogy ez a nagyszerű nyári hűsítő még nem szerepel a honlapon. Bár lassan már elvirágzik a bodza, mégsem maradunk friss, saját készítésű szörp nélkül…

Levendula szörp

Készítése nagyon egyszerű és az eredmény rendkívül finom!
Hozzávalók: 6 bögre cukor, 6 citrom  leve kifacsarva, és – ha szeretjük – a héja lereszelve (ha a reszelt héjat használjuk, akkor mindenképpen bio-citromot vegyünk!), 2 bögre víz, 2 bögre levendulavirág (a száraz virág is használható).

Elkészítés: A cukrot, a citromhéjat (vigyázat, a fehér része ne kerüljön bele!) a citromlevet és a vizet egy lábosban felforraljuk. Amikor a cukor már teljesen elolvadt, beleszórjuk a levendulavirágokat, elzárjuk alatta a lángot és lefedve pihenni hagyjuk. Néhány óra múlva átszűrjük (bár én gyakran egy egész éjjelen át hagyom, akár 24 óra is lehet…), egyet forralunk rajta, és még melegen üvegbe töltjük, és száraz-dunsztba hagyjuk kihűlni.
A 6 citrom helyettesíthető 3 zöld citrommal is …  és megbolondíthatjuk pár szál citromfűvel.
A színe természetesen nem lesz lila, sőt lehet, hogy elég halovány marad, de ne ijedjünk meg, az íze nagyon finom lesz…

 

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

 

Ha civil 1% – Gondoljon az Öko-völgyre!

Adóbevalláskor ajánlja személyi jövedelemadójának 1%-át az Öko-völgy Alapítványnak!

Adószámunk: 18786435-1-14

1%

Alapítványunk 2008 óta segíti Krisna-völgy környezettudatos törekvéseit. Évente több tízezer emberrel ismertetjük meg az önellátó életmód elemeit, a kapcsolódó tapasztalatokat. Legyen ebben Ön is partnerünk! Kérjük, ne hagyja elveszni adójának 1%-át! Számítunk Önre!

5 hozzászólás to “Levendula szörp készítése – hamisítatlan nyári recept egy olvasónktól”

 • Rózsás Tünde Tímea:

  Én most készítettem először, de nem forraltam fel. Úgy tettem el, ahogy a bodzát. Áztattam egy napig, aztán cukor, citromsav és üvegbe. Gond lehet így?

 • kunandras:

  Ezzel kapcsolatban nincsen tapasztalatom. Elképzelhető, hogy amennyiben a citromsav töménysége megfelelő, nem fog megromlani. Lehet, hogy az üvegek egy részénél érdemes lenne egy utólagos hőkezelést (nedves dunszt) alkalmazni próbaképpen. Nagyon hálás lennék, ha megosztaná velünk a tapasztalatait!

 • Bogár Edit:

  Köszönöm szépen a receptet!
  Érdekelne, a bögre mérete, hány dl?
  S a leírt adagból milyen mennyiség készült?
  Nyári táborban szeretném a gyerekekkel együtt csinálni!

  Válaszát köszönöm előre is
  🙂

 • kunandras:

  Kedves Edit! A bögre itt mértékegység, vagyis ha a hozzávalókat azonos űrtartalmú edénnyel méri ki, akkor megfelelőek lesznek az arányok. (Az itthoni bögréink 3 decisek.) Nagyjából 3 bögrényi koncentrátum lesz belőle, amit ízlés szerint kell hígítani. Érdemes először kis mennyiséget készíteni próbaképpen, és akkor már jobban tervezhető, hogy hány főnek lesz elég.

 • Ilona:

  Ha citromsavval készítem akkor abból mennyi kell bele?

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Hozzuk létre saját öntözőrendszerünket! Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás
Fotógaléria
Loading...
image im003821k-jpg image magfejto_2010apr16_k-jpg image im003869k-jpg image im003862k-jpg image im003865k-jpg image im003855k-jpg image magfejto_2010apr16_3-jpg image im003909k-jpg image magfejto_2010apr16_2_k-jpg image im003870k-jpg image im003806k-jpg image im003873k-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségéveleddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
„A régieket nem szabad lebecsülni. Mérhetetlenül okos emberek voltak, sok tekintetben okosabbak, mint mi. Nagy előnyük volt fölöttünk, hogy olyan alkalmakra is gondoltak, amikor az idő nem kifogástalan.”
Hamvas Béla