Ökológiai gazdálkodás – Út a fenntartható élet felé

Radics László egyetemi tanár előadásának összefoglalója. A III. Fenntarthatósági konferencia első napján elhangzott előadás letölthető teljes vetített- és hanganyaga

Az emberek jelentős része a világon napi 1 dollárból él és ahhoz, hogy ez változzon, nekik is tenniük kell rendszertől és társadalomtól függetlenül. Az ebből való kilábalás egyik útja az ökológiai gazdálkodáshoz vezet.

Az ökológiai gazdálkodás legfőbb alapelve a zárt gazdálkodási rendszer kialakítása, helyi erőforrások használata. Törekszik a bevitt, külső energia és anyag valamint a veszteségek minimalizálására a gazdaság szintjén, és regionális szinten is; a saját termesztésű takarmányok használatával, a fosszilis energia használatának minimalizálásával, a megújuló erőforrások (szél és napenergia) használatával. Az egészséges növényi alapanyagok előállításához és a biodiverzitás fokozásához figyel a talajok hosszú távú termékenységének fenntartására, a mezőgazdasági tevékenységhez kötődő szennyezések minimalizálására. Feladatának tekinti a vidéki környezet és nem-mezőgazdasági élőhelyek, természetes biotópok megőrzését.

Az ökológiai gazdálkodás célja a mezőgazdasági termelők és családjuk számára megfelelő megélhetést, élhető vidéket biztosítani. Az ökológiai gazdálkodás hozzájárul a munkahelyteremtéshez, általában a vidéki népesség és az egészséges vidék megtartásához. Az ökogazdaságok mérete általában kisebb, tevékenységük összetettebb, mint a hagyományos, általában intenzív gazdaságoké. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy más szektorból is átjöhetnek emberek gazdálkodni. Napjainkban ennek külön jelentősége van, amikor a gazdák átlag életkora meghaladja a 60 évet és mind többen hagyják el a mezőgazdasági szektort.

Gyakoribb a nagyobb kézi munkaerőt igénylő termesztéstechnológiák alkalmazása, a hangsúly a biológiai, fizikai és mechanikai megoldásokon van. Emiatt magasabb számú, különböző képzettségű munkást képes foglalkoztatni. Egy 2006-os angliai felmérés szerint az angol ökogazdaságokban 32 %-kal nagyobb volt a foglalkoztatottság, mint a hagyományos gazdaságokban, és az ökogazdák átlagéletkora 7 évvel volt fiatalabb nem öko társaikénál.
Az ökogazdák egészségi kockázata, vegyszerkitettsége is jóval alacsonyabb, mint hagyományos társaiké, mivel a szintetikus növényvédőszerek és műtrágyák használata az ökológiai gazdálkodásban nem megengedett.

Az ökológiai gazdálkodás szorosan összefügg a falusi- és ökoturizmussal, munkahelyeket teremtve nemcsak a gazdálkodásban, de a szolgáltató szektorban is. A kutatás, fejlesztés területén újabb kutatási témákat kínál a tudományos élet dolgozóinak például a növényvédelem, állati jólét, megújuló energiák témakörökben.
Az ökotermékek hagyományostól eltérő értékesítési stratégiái szintén a vidéki közösségek erősítését szolgálják. A gazdaságban történő helybeni értékesítésen, az ökopiacokon, az internetes alapú házhoz szállító szolgáltatókon keresztül mind a termelők, mind a fogyasztók ismét aktív részeseivé válnak a folyamatnak. A közvetlen kapcsolat termelő és fogyasztó között erősíti a környezeti és társadalmi tudatosságot mindkét félben.

Az előadás vetített anyaga letölthető innen (.pdf, 6,48 Mbyte )

Letölthető teljes hanganyag itt (mp3, 11,5 Mbyte)

Szólj hozzá!


7 − öt =

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Új Könyvünk!

Idézet
"A kiút megtalálásához lélekbeli változás szükséges, amelynek során rájövünk, hogy az igazi értéket nem lehet pénzben kifejezni, és az élet megannyi formáját nem lehet áruba bocsátani."
Az Egyházak Világtanácsának nyilatkozata (2000, Genf)
Fotógaléria
Loading...
image dscn6457-jpg image fnyn_2010apr17_3_k-jpg image dscn6436-jpg image fnyn_2010apr17_k-jpg image fnyn_2010apr17_4_k-jpg image fnyn_2010apr3_2_k-jpg image dscn6422-jpg image magfejto_2010apr16_2_k-jpg image magfejto_2010apr16_k-jpg image dscn6415-jpg image dscn6394-jpg image dscn6418-jpg
Jelenleg 34 hallgató készíti nálunk, és 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Programjaink eddigi résztvevőinek száma: 5.046 fő.