Ökológiai gazdálkodás – Út a fenntartható élet felé

Radics László egyetemi tanár előadásának összefoglalója. A III. Fenntarthatósági konferencia első napján elhangzott előadás letölthető teljes vetített- és hanganyaga

Az emberek jelentős része a világon napi 1 dollárból él és ahhoz, hogy ez változzon, nekik is tenniük kell rendszertől és társadalomtól függetlenül. Az ebből való kilábalás egyik útja az ökológiai gazdálkodáshoz vezet.

Az ökológiai gazdálkodás legfőbb alapelve a zárt gazdálkodási rendszer kialakítása, helyi erőforrások használata. Törekszik a bevitt, külső energia és anyag valamint a veszteségek minimalizálására a gazdaság szintjén, és regionális szinten is; a saját termesztésű takarmányok használatával, a fosszilis energia használatának minimalizálásával, a megújuló erőforrások (szél és napenergia) használatával. Az egészséges növényi alapanyagok előállításához és a biodiverzitás fokozásához figyel a talajok hosszú távú termékenységének fenntartására, a mezőgazdasági tevékenységhez kötődő szennyezések minimalizálására. Feladatának tekinti a vidéki környezet és nem-mezőgazdasági élőhelyek, természetes biotópok megőrzését.

Az ökológiai gazdálkodás célja a mezőgazdasági termelők és családjuk számára megfelelő megélhetést, élhető vidéket biztosítani. Az ökológiai gazdálkodás hozzájárul a munkahelyteremtéshez, általában a vidéki népesség és az egészséges vidék megtartásához. Az ökogazdaságok mérete általában kisebb, tevékenységük összetettebb, mint a hagyományos, általában intenzív gazdaságoké. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy más szektorból is átjöhetnek emberek gazdálkodni. Napjainkban ennek külön jelentősége van, amikor a gazdák átlag életkora meghaladja a 60 évet és mind többen hagyják el a mezőgazdasági szektort.

Gyakoribb a nagyobb kézi munkaerőt igénylő termesztéstechnológiák alkalmazása, a hangsúly a biológiai, fizikai és mechanikai megoldásokon van. Emiatt magasabb számú, különböző képzettségű munkást képes foglalkoztatni. Egy 2006-os angliai felmérés szerint az angol ökogazdaságokban 32 %-kal nagyobb volt a foglalkoztatottság, mint a hagyományos gazdaságokban, és az ökogazdák átlagéletkora 7 évvel volt fiatalabb nem öko társaikénál.
Az ökogazdák egészségi kockázata, vegyszerkitettsége is jóval alacsonyabb, mint hagyományos társaiké, mivel a szintetikus növényvédőszerek és műtrágyák használata az ökológiai gazdálkodásban nem megengedett.

Az ökológiai gazdálkodás szorosan összefügg a falusi- és ökoturizmussal, munkahelyeket teremtve nemcsak a gazdálkodásban, de a szolgáltató szektorban is. A kutatás, fejlesztés területén újabb kutatási témákat kínál a tudományos élet dolgozóinak például a növényvédelem, állati jólét, megújuló energiák témakörökben.
Az ökotermékek hagyományostól eltérő értékesítési stratégiái szintén a vidéki közösségek erősítését szolgálják. A gazdaságban történő helybeni értékesítésen, az ökopiacokon, az internetes alapú házhoz szállító szolgáltatókon keresztül mind a termelők, mind a fogyasztók ismét aktív részeseivé válnak a folyamatnak. A közvetlen kapcsolat termelő és fogyasztó között erősíti a környezeti és társadalmi tudatosságot mindkét félben.

Az előadás vetített anyaga letölthető innen (.pdf, 6,48 Mbyte )

Letölthető teljes hanganyag itt (mp3, 11,5 Mbyte)

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Környezetünk száz és ezer helyen lángol világszerte. Nincs azonban kijárat, tűzlépcső, az egyetlen megoldás, ha az önismeret felé lépünk."
Jim Nollman