Ökológiai gazdálkodás – Út a fenntartható élet felé

Radics László egyetemi tanár előadásának összefoglalója. A III. Fenntarthatósági konferencia első napján elhangzott előadás letölthető teljes vetített- és hanganyaga

Az emberek jelentős része a világon napi 1 dollárból él és ahhoz, hogy ez változzon, nekik is tenniük kell rendszertől és társadalomtól függetlenül. Az ebből való kilábalás egyik útja az ökológiai gazdálkodáshoz vezet.

Az ökológiai gazdálkodás legfőbb alapelve a zárt gazdálkodási rendszer kialakítása, helyi erőforrások használata. Törekszik a bevitt, külső energia és anyag valamint a veszteségek minimalizálására a gazdaság szintjén, és regionális szinten is; a saját termesztésű takarmányok használatával, a fosszilis energia használatának minimalizálásával, a megújuló erőforrások (szél és napenergia) használatával. Az egészséges növényi alapanyagok előállításához és a biodiverzitás fokozásához figyel a talajok hosszú távú termékenységének fenntartására, a mezőgazdasági tevékenységhez kötődő szennyezések minimalizálására. Feladatának tekinti a vidéki környezet és nem-mezőgazdasági élőhelyek, természetes biotópok megőrzését.

Az ökológiai gazdálkodás célja a mezőgazdasági termelők és családjuk számára megfelelő megélhetést, élhető vidéket biztosítani. Az ökológiai gazdálkodás hozzájárul a munkahelyteremtéshez, általában a vidéki népesség és az egészséges vidék megtartásához. Az ökogazdaságok mérete általában kisebb, tevékenységük összetettebb, mint a hagyományos, általában intenzív gazdaságoké. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy más szektorból is átjöhetnek emberek gazdálkodni. Napjainkban ennek külön jelentősége van, amikor a gazdák átlag életkora meghaladja a 60 évet és mind többen hagyják el a mezőgazdasági szektort.

Gyakoribb a nagyobb kézi munkaerőt igénylő termesztéstechnológiák alkalmazása, a hangsúly a biológiai, fizikai és mechanikai megoldásokon van. Emiatt magasabb számú, különböző képzettségű munkást képes foglalkoztatni. Egy 2006-os angliai felmérés szerint az angol ökogazdaságokban 32 %-kal nagyobb volt a foglalkoztatottság, mint a hagyományos gazdaságokban, és az ökogazdák átlagéletkora 7 évvel volt fiatalabb nem öko társaikénál.
Az ökogazdák egészségi kockázata, vegyszerkitettsége is jóval alacsonyabb, mint hagyományos társaiké, mivel a szintetikus növényvédőszerek és műtrágyák használata az ökológiai gazdálkodásban nem megengedett.

Az ökológiai gazdálkodás szorosan összefügg a falusi- és ökoturizmussal, munkahelyeket teremtve nemcsak a gazdálkodásban, de a szolgáltató szektorban is. A kutatás, fejlesztés területén újabb kutatási témákat kínál a tudományos élet dolgozóinak például a növényvédelem, állati jólét, megújuló energiák témakörökben.
Az ökotermékek hagyományostól eltérő értékesítési stratégiái szintén a vidéki közösségek erősítését szolgálják. A gazdaságban történő helybeni értékesítésen, az ökopiacokon, az internetes alapú házhoz szállító szolgáltatókon keresztül mind a termelők, mind a fogyasztók ismét aktív részeseivé válnak a folyamatnak. A közvetlen kapcsolat termelő és fogyasztó között erősíti a környezeti és társadalmi tudatosságot mindkét félben.

Az előadás vetített anyaga letölthető innen (.pdf, 6,48 Mbyte )

Letölthető teljes hanganyag itt (mp3, 11,5 Mbyte)

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
„Van olyan hagyomány, amely útbaigazít, s van, amely félrevezet. Az egyik megtanít úszni, a másik a süllyedő hajó szalonjába tessékel azzal, hogy itt eddig nagyon jól lehetett ebédelni.”
Németh László