Pezsgő szellemi együttlét a XVI. Téli Élőfalu Találkozón

Tartalmas és személyes kapcsolatokban gazdag volt az Öko-völgy Alapítvány és Krisna-völgy közös szervezésében megvalósított XVI. Téli Élőfalu Találkozó. A szervezett és spontán beszélgetések során új dimenziók nyíltak, és rengeteg tapasztalattal, gondolattal gazdagítottuk egymást.

Feltehetően ahányan jelen voltunk, annyiféle módon írnánk élményeinkről, a hazavitt impulzusokról. Mintegy száz személy vett részt, az ország rengeteg pontjáról. Voltak közöttük tíz-húsz éve klasszikus ökofalu lakók (például Visnyeszéplakról vagy Ópusztaszerről). Voltak olyanok, akik az ökofalu alapítás előszobájában állnak (például Anasztázia tanítása alapján Családi Birtok Települést szervezők), vagy Nyím község mellett megtelepülni készülő közösség, és olyanok is, akik saját településükön (például Velencén) belül szerveznek egy lazább kertközösséget. Nagy öröm volt megismerni a rendkívül sikeres kisberényi közösség alapjellemzőit, működési elveit és sajátosságait. Agostyán is lelkesítően gyarapodott a természetes életmód iránt vonzódó lakosokkal. Bőven volt mondanivalónk egymásnak, az bizonyos…

Megállapítottuk például, hogy az új („zöldmezős”) ökofalu alapítás mellett mennyire fontos lenne az elnéptelenedő falvak újra népesítése. Ha arra nincs is sok módunk, hogy fiatalokat meggyőzzünk a falura költözésről, de pozitív mintákkal és tapasztalataink átadásával sokat segíthetünk azoknak, akik eleve nyitottak a vidéki élet iránt. Meg kell tudnunk mutatni, hogy a városi mélyszegénységgel szemben igenis pozitív alternatíva a falusi egyszerű életmód, a távmunkára képes értelmiségiek számára pedig kifejezetten minőségi élet válhat lehetővé falusi környezetben.

A „le tudnál-e konkrétan írni egy tipikus konfliktus helyzetet” típusú kérdések nyilvánvaló tették: tisztában vagyunk azzal, hogy akár ökofalu, akár egy „szokásos” kisfalusi vagy akár tanyavilágbeli szituáció, az emberi kapcsolatokon és együttműködéseken áll vagy bukik az, hogy gyökeret tudunk-e verni, beválnak-e a vidéki idillről alkotott álmaink.

Köszönjük a résztvevőknek a rendkívül pezsgő szellemi együttlétet! Hamarosan találkozunk a Nyári Élőfalu Találkozón!

Ha civil 1% – Gondoljon az Öko-völgyre!

Adóbevalláskor ajánlja személyi jövedelemadójának 1%-át az Öko-völgy Alapítványnak!

Adószámunk: 18786435-1-14

1%

Alapítványunk 2008 óta segíti Krisna-völgy környezettudatos törekvéseit. Évente több tízezer emberrel ismertetjük meg az önellátó életmód elemeit, a kapcsolódó tapasztalatokat. Legyen ebben Ön is partnerünk! Kérjük, ne hagyja elveszni adójának 1%-át! Számítunk Önre!

Hagyj üzenetet

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás Már fejjük, még szopizik…
Fotógaléria
Loading...
image img_7820-jpg image img_7862-jpg image img_7960-jpg image img_8245-jpg image ov_fenntarthat_konf_2_20081008_kisebb-jpg image ov_fenntarthat_konf_31_20081008-jpg image ov_fenntarthat_konf_12_20081008-jpg image ov_fenntarthat_konf_32_20081008-jpg image ov_fenntarthat_konf_8_20081008_kisebb-jpg image ov_fenntarthat_konf_19_20081008_kisebb-jpg image magfejto_2010apr16_k-jpg image im003870k-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"Az emberi tevékenységek kifosztják a Föld természeti tőkéjét, akkora terhet róva a környezetre, hogy a jövő generációk fennmaradása már kérdésessé válik bolygónkon."
1360 tudós a világ minden tájáról (Millennium Assessment)