„Nekik mondd, hogy nincs éghajlatváltozás”: helyzetkép Afrikából és Indiából

nekik-mondd-hogy-nincs-eghajlatvaltozasAfrikában az általános felmelegedés mára a legszegényebbek sorsát tovább nehezítő valósággá vált: aszályok és árvizek követik egymást, terjednek a betegségek, ember és állat egyaránt tanácstalan. Gyors ütemben sivatagosodik el India.

“Megváltozott az időjárás. Egyre szeszélyesebb az eső, a termés pedig egyre gyengébb” – mondja Tuke Shika, Loke etiópai falubeli gazda kiszáradt kukoricaföldjei előtt. “Ez a legsúlyosabb aszály 1969 óta, amikor még a tevék is elpusztultak” – emlékszik egy hatvanas éveiben járó férfi, Esta Ekouam. A szárazság miatt 23 millióan szenvednek az éhségtől Afrika keleti felén.

Afrika déli részében épp ellenkezőleg árvizek pusztítottak az év elején, akárcsak szeptember 1-jén Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban. Bár Afrika mindössze alig 4 százalékát teszi ki a világ üvegházhatású gáz kibocsátásának, a klímaváltozás első számú károsultja, bár ma még nehéz megállapítani, mekkora szerepet játszanak ebben az éghajlatváltozás hatásai és a Afrikára jellemző szélsőséges meteorológiai jelenségek – mondta Nick Nuttall, a Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja igazgatójának, Achim Steinernek a szóvivője.

A jég olyan gyorsan olvad, hogy nem zárható ki: húsz éven belül eltűnik a kontinens legmagasabb csúcsairól, a Kilimandzsáróról, a Kenya-hegyről vagy a Ruwenzoriról. Ennek az ugandai hegységségnek az Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság határán fekvő Semliki folyóba ömlő gleccserei 1987 óta felére olvadtak, mintegy száz alkalommal változtatva a Semliki folyását.

Ez talán az első eset, amikor a klímaváltozás határmódosítást idézett elő. A folyó közelében lévő kőolajlelőhelyek miatt ez akár konfliktusokat is okozhat – figyelmeztetnek környezetvédelmi szakértők. A koppenhágai klímacsúcson Afrika kérni fogja, hogy a gazdag országok hozzanak létre alapot, amelyből finanszírozni tudják a változásokhoz való alkalmazkodást. “Ha az Észak nem működik együtt a Déllel, mindnyájan áldozatok, vesztesek leszünk” – hangoztatta Raila Odinga kenyai kormányfő.

India területének közel egynegyede már sivatag vagy jelenleg sivatagosodik el az erdőirtás és a túllegeltetés hatására – derül ki az indiai kormány megbízásából készült kutatásból, mely az első országos szintű felmérés a témában. A műholdfelvételek tanúsága szerint elsősorban Észak- és Nyugat-Indiát sújtja a jelenség, de az egész ország felszíni természeti erőforrásaira hatalmas nyomás nehezedik. A napokban megjelent tanulmány szerzői emlékeztetnek: a világ földterületének 2,4 százalékát lefedő India tartja el a föld lakosságának 16,7, a világ szarvasmarha-állományának 18 százalékát.

A cikk az erdőirtás és a túllegeltetés mellett az elsivatagosodás okaként említi a csapadék gyakoriságának és mennyiségének változását, valamint a víz és szél okozta eróziót is. Összességében a talaj pusztulása az ország területének 32 százalékára jellemző, a leginkább érintett államok Rádzsasztán, Kasmír, Gudzsarát és Mahárástra – olvasható a jelentésben.

Korábban jelent meg a McKinsey tanácsadó cég tanulmánya, mely szerint India vízigénye várhatóan megduplázódik 2030-ig, aminek következtében kiszáradhatnak a folyók vízgyűjtő területei. A McKinsey becslései szerint a rizs, búza és cukor iránti növekvő kereslet hatására India hatalmas mezőgazdasága 2030-ra 1500 milliárd köbméter vizet fogyaszthat, a kínai mezőgazdaság igényének közel kétszeresét.

Forrás: mti

1 hozzászólás to “„Nekik mondd, hogy nincs éghajlatváltozás”: helyzetkép Afrikából és Indiából”

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A kiút megtalálásához lélekbeli változás szükséges, amelynek során rájövünk, hogy az igazi értéket nem lehet pénzben kifejezni, és az élet megannyi formáját nem lehet áruba bocsátani."
Az Egyházak Világtanácsának nyilatkozata (2000, Genf)