A béke konferenciája

Ez év szeptember végén munkatársaink részt vettek egy konferencián a festői szépségű Toscanában, Olaszországban. A konferencia a „Béke – felelősségünk a jövőért (Pace – Responsabilitá per il futuro)” címmel került megrendezésre, amely az erkölcs, a gazdaság és a béke gyakorlati megvalósításának összefüggéseit taglalta és közelítette meg különböző előadók szempontjaiból és tapasztalataiból kiindulva.

A konferencia házigazdája és a helyszínt biztosító Villa Vrindavana közösség, a Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetének (ISKCON) egyik olaszországi képviselője, illetve kulturális központja volt. Ez a közösség már több évtizede elkötelezte magát a fenntarthatóság elvi és gyakorlati megvalósítása mellett, emiatt a helyszín teljesen megfelelőnek bizonyult, figyelembe véve, hogy a fenntartható életmód a házigazda közösség célkitűzései között szerepel. Mivel kiváló együttműködés áll fenn a helyi önkományzat és a Villa Vrindavana-i közösség között, ezért nem csoda, hogy amikor megszületett az ötlet a béke és fenntarthatóság témakörét feldolgozó konferenciáról rögtön Villa Vrindavana-ra esett a választás.

 

 

A mintegy 80 fős közönség számára a konferenciát Massimiliano Pescini, aki a San Casciano Val di Pesa-i törvényhatósági terület testületének tagja és Marco Romoli, aki a Béke Temploma (Un tempio per la Pace) művészeti és kulturális szervezetnek a vezetője nyitotta meg. Az első érdekfeszítő előadást Luigi Lombardi Vallauri, a firenzei egyetem filozófia professzora tartotta az állatok jogairól és a haszonállatokkal való kemény bánásmódról, kihangsúlyozva a vegetáriánus életmód fontosságát és etikus értékét.

A második előadáson Marco Bresci, építészmérnök az erkölcsről és a gazdaság környezet iránti tiszteletéről beszélt. A következő előadást Enrico Chelli tartotta, amelynek magyar vonatkozása is volt, hiszen a Budapest Klub és a Római Klub nemzetközi szervezetek képviselőjeként egy olyan szemléletmódot és megközelítést tárt elénk, amely civilizációnk jelenlegi helyzetét és jövőbeli lehetőségeit, kiútjait vizsgálja, és amelynek leginkább a közismert, Kulturális Kreatívoknak nevezett egyre szélesebb társadalmi réteg ad hangot. Ez a csoport a jelenlegi értékrenddel szemben a planetáris felelősséget, az etika fontosságát, a holisztikus szemléletmódot vallja.

 

A konferencia délutáni részében, amely a békéről szóló gyakorlati tapasztalatot járta körül, került sor az Öko-völgy Alapítvány bemutatójára. Az előadás során az alapítvány mintaterületén, a Krisna-völgyi modellközösség példáján keresztül mutattuk be, hogyan lehet a fenntarthatóságot megvalósítani a gyakorlatban és miként jelenti az ilyen környezeti, gazdasági és társadalmi egyensúly azt az élhető közeget, ahol mindenki megtalálhatja az élethez szükséges békét.

A konferencia zárszóját Susanna Agostini a firenzei Béke és az emberi jogok szervezetének elnöke, valamint Mauro Bombieri, a Villa Vrindavana-i közösség vezetője mondták el. A szervezők mindenkinek megköszönték a részvételt és további sikert kívántak a fenntartható béke útján.

Kirs György
Öko-völgy Alapítvány

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Az emberi közösségek együttműködő, egymást segítő, szeretetteljes világát kell újra felfedeznünk. Ehhez újra el kell sajátítani a 150 évvel ezelőtt még jól működő lokálisan önellátó életmód legfontosabb elemeit."
Vida Gábor