A tisztaság alapelemei

ayurveda_oko_vim_kepAz egészségmegőrzés pillérei az ájurvéda szerint a belső és a külső tisztaság, a helyes étrend és a megfelelő életmód. Mindhárom területre nagy hangsúlyt fektetünk Krisna-völgyben, tehát holisztikus szemléletünkkel és életmódunkkal olyan modellt állítunk fel, amely az egész társadalom számára példa értékű lehet a kiegyensúlyozott, boldog és egészséges élet eléréséhez.

A belső tisztaság alapvető feltétele

az erkölcsi szabályok követése, emiatt kerüljük a hús, a hal, a tojás, a mámorító- és kábítószerek fogyasztását, tartózkodunk a szerencsejátéktól, és kizárólag gyermeknemzés céljából élünk nemi életet. Amennyiben erőszakmentesen élünk, betartjuk e szabályokat, vigyázunk a környezetünkre, valamint rendszeresen végzünk spirituális tevékenységet, akkor automatikusan megelőzzük a civilizációs betegségeket, amelyek a 21. század legégetőbb népegészségügyi problémáinak számítanak. Ilyen betegség többek között az alkoholizmus, a dohányzás, a kábítószerfogyasztás, az AIDS, a depresszió, az abortusz, a rákos betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az allergia és az emésztőrendszer megbetegedései.

A külső tisztaság érdekében

számos tisztító eljárást alkalmazunk naponta. A reggeli és esti tisztálkodás során a fogmosáson túl a nyelvünket is megtisztítjuk egy nyelvkaparó eszköz segítségéveayurveda_oko_vim_1kepl, vagyis eltávolítjuk a nyelven összegyűlt méreganyagokat. A nyelvtisztítás következményeként javul az ízérzékelés, s az ételekből jobban fel tud szívódni a prána (életerő). Az ájurvéda javasolja továbbá az orrüregek rendszeres tisztítását enyhén sós vízzel, amely az orrnyálkahártya edzésével javítja a szaglást, és csökkenti a náthát. Emellett az allergiás tüneteket még hatékonyabban tudjuk kezelni a saját termesztésű gyógynövényeinkből és szezámolajból készített orrcseppel. A fül olajos tisztítását elegendő heti két alkalommal elvégezni, amely a fülbetegségek megelőzésében és kezelésében játszik szerepet. Fülfájás esetén előszeretettel alkalmazzuk saját készítésű fülgyertyáinkat és gyógynövényeinket, például a kövirózsa nedvét fülcsepp formájában. Ősszel és télen érdemes heti gyakorisággal az egész testet alkatunknak megfelelő gyógynövényes olajjal átmasszírozni. Bárki megtapasztalhatja így egy ájurvédikus masszázs sokrétű hatását és különleges élményét, amely lelkileg, testileg harmonizál, javítja a vérkeringést, méregtelenít, relaxálja az izmokat, nyugtatja az idegeket és táplálja a bőrt.
A tisztálkodás elengedhetetlen része a hideg vizes zuhanyozás, mely különösen a meleg nyári napokon üdítően hat ránk, felpezsdíti a keringést, rugalmassá és selymessé teszi a bőrt, fokozza a bőr kórokozókkal szembeni védelmét, sőt, pozitív energiával tölt fel, s elősegíti, hogy a jóság minőségébe kerüljünk.

Tisztaság és természetvédelem

Természetesen a külső tisztaság a természeti környezetünk megóvását is jelenti, vagyis az életünk minden területén környezetbarát eszközöket, módszereket, technológiákat alkalmazunk, amelyek nem szennyezik a levegőt, a vizet, a talajt. Ebből kifolyólag többnyire kézi és állati munkaerőt használunk a földműveléshez, a termények feldolgozásához, a teherszállításhoz, a kézműves termékek, illetve gyógytermékek előállításához. Mivel kiemelkedő jelentőségű számunkra a tehénvédelem, a teheneket is kézzel fejjük, s szeretettel gondozzuk őket, amit értékes tejjel hálálnak meg. Az organikus gazdálkodás során a földet szerves tehéntrágyával és komposzttal tápláljuk, ami növeli a talaj ásványianyag- és szervesanyagtartalmát, s ekképpen természetes módon hasznosítjuk a keletkező szerves hulladékot is.  Megújuló energiaforrásokat használunk pl. a főzéshez, a fűtéshez és a világításhoz: fát, vizet, nap- és szélenergiát.

A megfelelő táplálkozás fontossága

Az egészségmegőrzés (prevenció) másik kulcseleme a helyesen összeállított étrend. Az ájurvéda a laktovegetáriánus táplálkozást javasolja, amely zöldségekből, gyümölcsökből, gabonafélékből, olajos magvakból és tejayurveda_oko_vim_3kep1termékekből áll. A változatosan elkészített vegetáriánus ételek minden szükséges tápanyagból megfelelő mennyiséget tartalmaznak valamennyi korosztály számára. Biogazdálkodásunk, gyógynövénykertészetünk, tehenészetünk és méhészetünk különleges lehetőséget nyújt a vegyszermentes, természetes táplálékok megtermeléséhez, a friss termények helyben történő feldolgozásához, valamint gyógynövényes és méhészeti termékek előállításához. A táplálkozástudomány mai állása szerint is a biogazdálkodással termesztett ételek tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben a legértékesebb tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és életerő-energiát, ráadásul mentesek mindenféle káros hatású „E” számtól, állományjavító-, ízfokozó adalékanyagtól és tartósítószertől. A vegetáriánus táplálkozás tagadhatatlan előnyökkel jár a saját egészségünk, a világgazdaság, a környezetvédelem és az erkölcsös, erőszakmentes élet szempontjából egyaránt.

Életmód

A legtöbb betegség kialakulásának komoly rizikófaktora a stressz, amely elsősorban a városokban élő, állandó rohanásban lévő, anyagi javakhoz ragaszkodó emberekre jellemző. Krisna-völgy a stresszmentes életnek is ideális színtere. A kiegyensúlyozott életmód tekintetében az ájurvéda a korai felkelést javasolja, mivel a napfelkeltét közvetlenül megelőző és követő néhány órás időszakban működik leghatékonyabbaayurveda_oko_vim_2kepn a lelki intelligencia, ezért ebben a periódusban javasolt a meditáció, a jóga végzése és a szentírások tanulmányozása.

A mozgás szerepe

Az egészséges életmód fontos része a szabadban, jó levegőn végzett rendszeres séta és testmozgás — pl. úszás, torna, kerékpározás, csi-kung, tajcsi —, amelyekhez csodálatos atmoszférájú környezet áll rendelkezésre Krisna-völgyben tavainknak, lankás mezőinknek és forgalomtól mentes földútjainknak köszönhetően. Nekünk, orvosoknak az a feladatunk, hogy a betegeket kezeljük, ne csupán a betegségeket, vagyis a problémák gyökerét, eredeti okát tárjuk fel, és segítsük az emberek testi-lelki-szociáliskörnyezeti egyensúlyának helyreállítását. Nyilvánvalóan könnyebb a bajt megelőzni, mint orvosolni, ezért a prevencióra helyezzük a hangsúlyt. Ha pedig már valamilyen betegség kezd kialakulni, akkor elsősorban természetes gyógymódokat alkalmazunk, mint amilyen a saját gyógynövényeink és méhészeti termékeink nyújtotta fitoterápia és apiterápia, az ájurvédikus masszázs és a gyógytermékek alkalmazása, a böjtkúrák, a tisztító- és méregtelenítő terápiák, a relaxáció, a meditáció, a jóga és a mentálhigiénés kezelés.

Oktatóközpontunk képzési programja magában foglalja az ájurvédikus gyógyászat alapelveinek, életmódbeli és táplálkozástudományi alapismereteinek oktatását. A képzés során azt az üzenetet szeretnénk másoknak is átadni, hogy testilelki-szociális jóllétünk, valamint tiszta környezetünk megőrzésében aktívan kell részt vennünk.

Sundarí deví dásí
háziorvos, természetgyógyász,
Krisna-völgy szociális és
egészségügyi vezetője

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
Zöld gondolatok A Zöld gondolatok sorozatunkban szeretnénk közzétenni ismert személyiségek nézeteit a környezettudatosság témájában. Az első idézet legyen Jane Goodall-tól:
"Az amerikai bennszülöttek és a világ más bennszülött népei tudomásul vették, hogy kapcsolatban állnak négylábú, szárnyas és uszonyos testvéreikkel.
Assisi Szent Ferenc szintén testvéreinek tartotta az állatokat: a lehető legnagyobb gyöngédséggel és tisztelettel bánt velük. Sok élőlényt mentett meg a levágásra szánt nyulaktól és bárányoktól kezdve az útra tévedő férgekig."
(Jane Goodall, csimpánzkutató, a Rügyek és Gyökerek Alapítvány alapítója)
[widget id="text-4"]

Zöld gondolatok