Mammutfenyő és vízidara

1_wolffia_lemna_minorA világ legnagyobb és a legkisebb növényei Krisna-völgyben.
Százhúsz méteres fa, és fél milliméteres békalencse: ez a virágos növények mérettartománya bolygónkon.
A napokban érkezett meg Krisna-völgy Botanikus Kertjébe a legkisebb: a vízidara (Wolffia arrhiza).

Hazánkban mintegy tucatnyi helyen előforduló parányi vízinövény, amelyhez képest a – szintén apróként ismert – békalencse valóságos óriásnak tűnik. A vízidara ritkább növényfajaink közé tartozik, jellemző rá, hogy évekig megtalálható egy adott területen, azután hosszabb-rövidebb időre eltűnik. Valószínűleg a vízimadarak hurcolják egyik tóból, nyugodt vizű holtágból a másikba.

4_mammutA Föld leghatalmasabb testtömegű virágos növénye, a kaliforniai mammutfenyő (Sequoiadendron giganteum) már évek óta látható Krisna-völgyben. Hét példánya szépen növekszik nálunk – a legnagyobb fácskánk már három méteres. Hiába, az óriások is csak apróságként kezdik… Az élővilág egyik mindennapi csodája, hogy sokszor egészen pici magvakban vannak „összecsomagolva” a leghatalmasabb élőlények. A sok száz év alatt mintegy százhúsz méteres magasságot elérő kaliforniai mammutfenyő tobozaiban rejlő lapos magvak átmérője például mindössze három milliméter.

Krisna-völgy 2001 óta folyamatosan fejlesztett Botanikus Kertjében már 850 fásszárú növényfaj- és fajta fordul elő. A lágyszárúak száma ennél sokkal magasabb, katalogizálásuk jelenleg is folyik. A folyamatos nyilvántartás mellett a gyorsan gyarapodó gyűjtemény jeltáblázása is esedékes. Ehhez anyagi és gyakorlati segítséget egyaránt szívesen fogadunk és szakdolgozók jelentkezését is várjuk.
Az élőgyűjtemény Kri3_wolffiasna-völgyben (a teljes területre váltott belépővel) látogatható az év minden időszakában. Igény szerint, előzetes egyeztetéssel szakvezetés is kérhető.

Hogyha érdeklődik a növényvilág csodái és változatossága iránt, akkor nem kell messzire utaznia, nálunk a világ minden tájáról származó növényeket láthat. Ráadásul, ahogyan említettem, már nemcsak a legnagyobb, hanem a legkisebb is megérkezett…

Kun András

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink

Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
„ A példamutatás nem az egyik útja a tanításnak, hanem az egyetlen útja.”
Albert Einstein