Víztisztítás könnyen, ökologikusan

100x100drinkingHa nem szeretünk a hátizsákban palackokat, kulacsot cipelni, akkor hogyan jussunk tiszta vízhez a túrázás, kirándulás közben?  Ha hirtelen tiszta vízre lesz szükségünk, de a környéken már minden vizet elszennyeztek, akkor hogyan oldhatjuk meg a helyzetet? Sajnos, manapság a magyarországi tavak és patakok tisztasága nem igazán megbízható.

Nemrég találtam rá arra a praktikus, hordozható víztisztítóra, ami ezekre a problémákra nyújt megoldást. Hasznos kiegészítője lehet a túrafelszerelésnek, de a túlélő csomagnak is fontos eleme. Szívószálhoz hasonló svájci találmány, amelyet Dániában gyártanak és több természeti katasztrófa-esemény során nyújtott már segítséget.

Szélsőséges körülményekre tervezték, amellyel bárki gyorsan biztosíthatja magának a biztonságos vízfogyasztást. A technológia egyedülálló, a szerkezetben nincs mozgó alkatrész, nem igényel áramot és rendkívül könnyű, mindössze 54 gramm.  A vízszűrő belseje cérnametéltre emlékeztető rostokat tartalmaz, melyek falain nagyon apró, 0,2 mikronos pórusok találhatóak. Ezeken keresztül halad át a víz, kiszűrve a baktériumokat, egysejtűeket és szennyeződéseket. (Létezik családi méretű kiszerelés is, mely a vírusokat is képes kiszűrni, ezzel teljes biztonságot nyújt fejlődő országokban vagy súlyos katasztrófa esetén.)

További információk: túlelővíz.hu

2.0 LS drinking from below (1)_k

3 hozzászólás to “Víztisztítás könnyen, ökologikusan”

 • Rajda Margit:

  Jónak tűnik, de vajon a klór kellemetlen “szagát” is megszünteti? /Jelenleg egy egyszerű, csapra szerelhető olasz gym-ú szenes szűrőt használok, mely az apróbb mechanikai szennyeződéseket szűri és megköti a klórgázt./

 • Isabel:

  Kedves Margit,
  ha máshonnan nem kap választ, olvassa el az én egyszerű módszeremet. Nem is olyan egyszerű persze, hiszen eszerint néhány óra állás kell a széles edénybe folyatott víznek.
  Másrészt patakokból, egyéb helyekről nyert víz legfeljebb fertőzött, piszkos lehet, abban biztosan nincs klór! Az ajánlás is inkább kirándulásra, túrára szólt.
  A “pihentetett” víz egyébként is ismeretes, én például Török Szilvesztertől hallottam. Nagyjából egy nap állás után a víz “rendezi magát”. De azért kíváncsi lennék én is arra, hogy ez a találmány kapható-e valahol, mert én is sokat kirándulok, tudnám használni. Ha nem kerül csillagászati árakba.

 • tuleloviz.hu:

  Kedves Margit és Isabel,

  Köszönjük szépen az érdeklődést. A Lifestraw termékek a klór illatát csak részben távolítják el. Ahogy Isabel is írta azonban ezek a termékek inkább kültéri használatra javasoltak, patakokból, tavakból, forrásokból nyert víz tisztítására, ahol valójában a klór nem szempont. A természetes vizek esetleges rossz szagát pedig a vízi egysejtűek illetve baktériumok okozzák, melyeket a Lifestraw vízszűrők képesek eltávolítani. A három típusú víztisztító közül, a Lifestraw Family azonban kapacitását tekintve alkalmas otthoni használatra is.

  További részletek és vásárlási információk: tuleloviz.hu

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ha törődünk az állatokkal, és törődünk a Földdel, akkor számtalan állat, ember és lakóhely boldogulhat sokkal jobban, mint egy tiszteleten, törődésen, együttérzésen, emberségen, könyörületen alapuló erkölcs hiányában." (Marc Bekoff biológiaprofesszor, a Rügyek és Gyökerek Alapítvány helyi koordinátora) Mindenfelől válságok sújtanak bennünket mostanában. Mivel tönkretettük magunk körül az élővizeket, a földeket, a levegőt és szinte az egész bolygót, ezért súlyos környezeti válsággal kell küzdenünk. Emellett folyamatos háborúk, terrorcselekmények, pereskedések okoznak komoly makro- és mikroszintű társadalmi válságokat. Ezeket tetőzik az időről-időre begyűrűző gazdasági válságok. De mi az igazi oka ennek a rengeteg, alapvető értékeket megrengető válságnak? A válasz az, hogy mindezeknek az igazi gyökere egy mély világnézeti válság, amely az egyre súlyosabb materializmus felé próbál rántani mindenkit. A materializmus értékrendje folyamatosan degradálódik, s ezért nem képes megfelelő, időtálló alapot jelenteni. Amíg az emberiség az individualista, önző, kihasználó értékrendet nem cseréli fel egy lelki-spirituális szemléletmóddal, addig a fenti válságok csak egyre súlyosabbá válnak. Ezért mindenkinek változtatnia kell a környezetéhez való hozzáállásán és ennek tettekben is meg kell mutatkoznia! Amíg lájkoljuk a zöld gondoltokat, de közben teleszemeteljük a világunkat és nem kezdünk visszatérni egy természetesebb életmód felé, addig nincs esély arra, hogy nagyban is megváltozzanak a dolgok. Te legyél az a változás, amit szeretnél, hogy megvalósuljon!  
Zöld gondolatok 2.