A Krisna-völgyi biokertészetről szóló sorozatunk legújabb része azt mutatja be, hogy nagyon sok olyan vadon termő növény is akad, amelyet étkezési célra fel lehet használni.

[Kun András, ökológus] A bevezető beszélgetésben említetted, hogy Krisna-völgy megalapítását követően, az önellátó rendszer kiépítése során volt idő, amikor a gabona mellé vad növényeket is gyűjtöttek a táplálék kiegészítéseként. Korábban én is foglalkoztam azzal, hogy a természetben, körülöttünk mindenfelé megtalálható vad növények közül melyeket lehet étkezési célra is felhasználni. Ha ismerjük ezeket a fajokat, és értjük a módját, hogy mikor melyik részeiket kell begyűjteni, akkor a segítségükkel meglepően gazdag étrendet tudunk összeállítani. A leggyakoribb, étkezésre is alkalmas vad növényeket táblázatba rendeztem, hogy ezeket a nagyon fontos ismereteket minél többen használhassák.

 

Étkezési célra gyűjthető vad növényeink1

 Első hallásra meglepő lehet, hogy a leggyakoribb, sokak által jól ismert növények, gyomok között is milyen sok ehető akad. Őseink is gyakran fogyasztották ezeket az elmúlt évezredekben. Érdemes megismerni őket, és nem csupán éhség-táplálékként, mert sokuk kiváló ízű és egészséges eledel lehet bőség idején is.

A felsorolt fajok nagy része egyúttal gyógynövény is, ebben a táblázatban gyógyhatásukat nem tüntettük fel. Rendkívül fontos, hogy mielőtt vad növények gyűjtésébe, fogyasztásába kezdünk, jól ismerjük meg a gyűjteni kívánt fajokat, ugyanis ezekhez hasonló mérgező fajok is élnek hazánkban. Például a gyakori és ehető tyúkhúrhoz (Stellaria media) hasonló tikszem (Anagallis) fajok mérgezőek, de mérgező az ehető salátaboglárkához (Ficaria verna) hasonló mocsári gólyahír (Caltha palustris) is.

Az egyes fajoknál felsorolt felhasználási területek tetszés szerint bővíthetők, csupán az egyéni kreativitás szabhat határt a vad növények receptekbe illesztésének.

 

Növényfaj

Fogyasztható része

Gyűjtési ideje

Felhasználása

Aszat, halovány (Cirsium oleraceum)

fiatal levelek

III-VII.

főzelék

Aszat, halovány (Cirsium oleraceum)

nem teljesen kifejlett virágzatok

VI-IX.

főzelék, csőben sütve, párolva

Bakszakáll, közönséges (Tragopogon orientalis)

fiatal levelek, hajtások, bimbók

virágzás előtt

főzelék, leves, spárgaként

Bakszakáll, közönséges (Tragopogon orientalis)

gyökerek

ősszel

spárgaként, saláta

Bodza, fekete (Sambucus nigra)

virágzatok

VI-VII.

szörp, méz, tésztában sült virág

Bodza, fekete (Sambucus nigra)

bogyók

VIII-IX.

lekvár (magtalanítva, almával, birssel, szilvával stb. keverve)

Csalán, nagy (Urtica dioica)

fiatal levelek, hajtások

III-VI.

főzelék, leves

Gyermekláncfű (pitypang, Taraxacum officinale)

fiatal levelek és bimbók

III-V.

saláta (télire hajtatható, ha gyökereit ősszel felszedjük), a bimbók kapribogyóként savanyíthatók, vagy kelbimbó-szerűen készíthetők el

Gyermekláncfű (pitypang, Taraxacum officinale)

gyökér

ősszel

pótkávé (megszárítva, finoman megpörkölve)

Katáng, mezei (Cichorium intybus)

gyökér

ősszel

pótkávé (megszárítva, finoman megpörkölve), leves

Katáng, mezei (Cichorium intybus)

fiatal levelek

tavaszi kihajtás után

főzelék, saláta

Komló (Humulus lupulus)

fiatal hajtáscsúcsok

IV.

főzelék, spárgaként, saláta,

Laboda, kerti (Atriplex hortensis)

levelek

VI-IX.

főzelék, saláta

Libatop, fehér és paraj (Chenopodium album, Ch. bonus-henricus)

hajtáscsúcsok, levelek

az első fagyokig

leves, főzelék, saláta

Libatop, fehér (Chenopodium album)

magvak

az első fagyoktól

megőrölve lisztpótló

Ligetszépe, parlagi (Oenothera biennis)

elsőéves növény gyökere

ősszel és tavasszal (amíg a levelek a földre tapadnak)

leves, spárgaként, főzelék

Mályva, erdei (Malva sylvestris)

fiatal levelek, hajtások

IV-VI.

saláta, főzelék

Mályva, erdei (Malva sylvestris)

virágok

VI-IX.

teák színezésére

Martilapu (Tussilago farfara)

fiatal hajtások, fiatal levelek, bimbók

III-VI. (amíg a levelek fonáka nem lesz filcszerűen szőrös)

főzelék, töltike (töltelékkel göngyölve)

Medvetalp (Heracleum sphondylium)

fiatal levelek és levélnyelek

IV-X.

leves, főzelék, saláta

Nadálytő, fekete (Symphytum officinale)

fiatal hajtások

tavasszal

spárgaként, salátákba

Nadálytő, fekete (Symphytum officinale)

fiatal levelek

egész nyáron

párolva, főzelék

Pasztinák (Pastinaca sativa)

fiatal levelek, hajtások

tavasszal-nyáron

levesbe ízesítőként

Pasztinák (Pastinaca sativa)

elsőéves növény gyökere

első fagyok után

ugyanúgy használható, mint a sárgarépa (főzelék, leves, saláta)

Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris)

fiatal levelek

egész évben

főzelék, leves, saláta, vagy vegyes fűszerkeverékben

Porcsin, kövér (Portulaca oleracea)

levelek, szárak

egész nyáron, virágzás előtt

fűszerként, levesbe, saláta. Savanyítva télire is eltehető

Repkény, kerek (Glechoma hederacea)

levelek, fiatal hajtások

virágzás előtt

leves, körözött, bundázva, tepsis burgonya feltétjeként

Salátaboglárka (Ficaria verna)

levelek, bimbók

tavasszal, virágzás előtt

főzelék, leves. A bimbók kapribogyóként savanyíthatók

Sóska, mezei (Rumex acetosa)

levelek

III-X.

főzelék, leves, saláta

Sóskaborbolya (Berberis vulgaris)

termés

VIII-IX.

szörpök, befőttek, lekvárok adaléka

Százszorszép (Bellis perennis)

fiatal levelek, bimbók

egész évben

főzelék, leves, saláta, szendvicsbe téve. A bimbók kapribogyóként savanyíthatók

Turbolya, zamatos (Anthriscus cerefolium)

zsenge hajtás

kora tavasz

levesek, szószok, főzelékek, mártások és saláták fontos adaléka

Tyúkhúr (Stellaria media)

fiatal és virágzó növény

egész évben

leves, főzelék, saláta (fiatalon íze a babhoz hasonló)

Útifű, nagy (Plantago major)

fiatal levelek

IV-VI.

főzelék, leves, palacsintatésztában kisütve

Vadrózsa (Rosa canina)

kimagozott termések

VIII. végétől

lekvár, szósz, tea, szörp

Vízitorma (Nasturtium officinale)

fiatal hajtás, levelek

tavasztól őszig

leves, szendvics, saláta


1  A táblázat fő forrásai: Radics L. 1999. Rápóti J.– Romváry V. 1980.

(Részlet a Beszélgetések az önellátásból című könyvsorozatunkból)

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük