Legyen 1%-kal fenntarthatóbb a világ!

Legyen idén is 1%-kal fenntarthatóbb a világunk! Kérjük, segítse az Öko-völgy Alapítvány fenntarthatósági tevékenységeit adója 1%-nak felajánlásával! Adószámunk: 18786435-1-14 Köszönjük!

Tovább
Mit jelent a flexitariánus étrend?

A modern táplálkozási trendek közül az egyik legdinamikusabban terjedő irányzat a flexitariánus étrend. Az EU területén belül legnagyobb mértékben Németországban figyelhető meg növekedése. Egy tanulmány szerint az európaiak 10-30%-a már nem tartja magát teljes mértékben húsevőnek, hanem étrendjüket egyre nagyobb mértékben növényi táplálékkal egészítik ki.

Tovább
A borsóból lett hamburger – a jövő étele? A növényi alapú „műhús” nyomában

Mi is az a növényi alapú műhús – és miért beszél róla mindenki? Ahogy egyre többen keresik az egészségesebb és fenntarthatóbb életmódot, egy újfajta élelmiszer-kategória kap egyre nagyobb figyelmet: a növényi alapú műhús. Bár neve elsőre félrevezető lehet, ez nem „hús” a klasszikus értelemben, hanem olyan élelmiszer, amely növényi fehérjékből készül, de ízre, állagra és […]

Tovább
Sikeresen lezajlott egy újabb kályhaépítés tanfolyamunk!

Kályhaépítés tanfolyam a Syama Handmade Agyagműves csoportjának szervezésében Május végén nagy örömmel tartottuk meg – több év óta újra – a kályhaépítés tanfolyamunkat, amelyet a Syama Handmade Agyagműves csoport szervezett. A program célja az volt, hogy a résztvevők megismerkedjenek a hagyományos kályhaépítés alapjaival – mind elméletben, mind gyakorlatban.

Tovább
Ökológia, közösség, boldogulás – helyben!

A Kiutak portál elsősorban azoknak szól, akik helyi szinten, más emberekkel összefogva szeretnének tenni egy ökológiailag fenntartható társadalomért. A portálon életünk legkülönbözőbb területeihez kapcsolódóan ajánlunk egyrészt cselekvési tippeket helyi ökoközösségeknek, másrészt különféle olvasni- és néznivalókat. Mindezek segítséget nyújthatnak ennek az új, ökologikus világnak a közös megteremtésében. A Kiutak portál a Kisközösségi Program egyik projektje. A Kisközösségi Program egy […]

Tovább
A vegán életmód nem csak saláta – de nem is gyerekjáték!

Köztudott, hogy nehéz biztonsággal választani vegán vagy vegetáriánus ételt, alapanyagot – A vegetáriánusok nem fogyasztanak húst, de sok esetben esznek tejtermékeket, tojást vagy más állati összetevőket tartalmazó ételeket. – A vegánok teljes mértékben elkerülik az állati eredetű termékeket, beleértve a tejtermékeket, tojást, mézet is. Mindkét étrend jól összeállítva rendkívül egészséges, de nem árt odafigyelni néhány […]

Tovább
Tegyünk rendet a tányéron!

A növényi alapú étrendi irányzatok népszerűsége egyre nagyobb teret hódít étkezési kultúránkban. Az irányzatok követőinek motivációjában számos tényező megjelenik, leggyakoribb a fenntarthatóság, környezetvédelem, egészségmegőrzés, vagy a vallási meggyőződés. Az irányzatok között jelentős különbségek figyelhetők meg. Nézzük meg ezeket!

Tovább