A tudósok szerint már nem elég, ha az emberiség jelentősen lecsökkenti az ipar- illetve a közlekedés által a légkörbe eregetett szén-dioxid mennyiségét: a globális klímaváltozás elkerüléséhez az étrend alapvető megváltoztatására, és a növényi alapú ételek arányának fokozására van szükség.
A klímaváltozással foglalkozó, kormányok közötti tudóscsoport (IPCC) kiszivárogtatott tanulmánya szerint az emberiség jelenleg a jégmentes területek 72 százalékát használja fel arra, hogy etessé és ruházza a Föld folyton növekvő népességét. Közben a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás, valamint a földhasználat egyéb formái termelik meg az üvegházhatást fokozó gázok negyedét. A probléma súlyát növeli, hogy az állattartás és a rizstermelés miatt nagyon sok metán is jut a légkörbe – ez jóval agresszívabb gáz, mint a szén-dioxid – az erdőirtás miatt viszont csökken az a szén-dioxid mennyiség, amelyet az erdőségek kitudnak vonni a levegőből.
A helyzet csak romlani fog. A klímaváltozás felgyorsítja a negatív folymatokat: az eső mennyiségének növekedése, az aszályok és az azokat követő szárazságok a talajerózió súlyosbodását hozzák, s ugyancsak csökken a megművelhető terület kiterjedése a tengerszint emelkedése miatt – figyelmeztett az IPCC jelentése. „Az egészséges és fenntartható étrend például a gabonákra, hüvelyesekre, zöldségekre és magvakra alapuló, kiváló lehetősége teremt a szén-dioxid kibocsátás visszafogására” – olvasható a vegetáriánus étrendre való áttérést szorgalmazó fejezetben.
(forrás: hvg.hu)