Legyen idén is 1%-kal fenntarthatóbb a világunk! Kérjük, segítse az Öko-völgy Alapítvány fenntarthatósági tevékenységeit adója 1%-nak felajánlásával! Adószámunk: 18786435-1-14 Köszönjük!
Legyen idén is 1%-kal fenntarthatóbb a világunk! Kérjük, segítse az Öko-völgy Alapítvány fenntarthatósági tevékenységeit adója 1%-nak felajánlásával! Adószámunk: 18786435-1-14 Köszönjük!
A Krisna-völgyi Búcsú harmadik napján egy kerekasztal-beszélgetésben vettünk részt, melynek témája a vega táplálkozás előnyei volt. Drexler Dóra, az ÖMKi – Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet igazgatója a fenntartható mezőgazdaság és a növényi étrend kapcsolatáról beszélt. Szabó Zoltán, a Pécsi Egyetem oktatója a növényi alapú étrend élettani hatásait említette meg. Zsolnay Gergely, vegán séf a növényi alapú […]
A modern táplálkozási trendek közül az egyik legdinamikusabban terjedő irányzat a flexitariánus étrend. Az EU területén belül legnagyobb mértékben Németországban figyelhető meg növekedése. Egy tanulmány szerint az európaiak 10-30%-a már nem tartja magát teljes mértékben húsevőnek, hanem étrendjüket egyre nagyobb mértékben növényi táplálékkal egészítik ki.
Történelmet írtunk! Megtörtént a VEGÁN VÉDJEGY (Veganport.eu) hivatalos bejegyzése az EU Szabadalmi Hivatalában (EUIPO)!
Mi is az a növényi alapú műhús – és miért beszél róla mindenki? Ahogy egyre többen keresik az egészségesebb és fenntarthatóbb életmódot, egy újfajta élelmiszer-kategória kap egyre nagyobb figyelmet: a növényi alapú műhús. Bár neve elsőre félrevezető lehet, ez nem „hús” a klasszikus értelemben, hanem olyan élelmiszer, amely növényi fehérjékből készül, de ízre, állagra és […]
Kályhaépítés tanfolyam a Syama Handmade Agyagműves csoportjának szervezésében Május végén nagy örömmel tartottuk meg – több év óta újra – a kályhaépítés tanfolyamunkat, amelyet a Syama Handmade Agyagműves csoport szervezett. A program célja az volt, hogy a résztvevők megismerkedjenek a hagyományos kályhaépítés alapjaival – mind elméletben, mind gyakorlatban.
A Kiutak portál elsősorban azoknak szól, akik helyi szinten, más emberekkel összefogva szeretnének tenni egy ökológiailag fenntartható társadalomért. A portálon életünk legkülönbözőbb területeihez kapcsolódóan ajánlunk egyrészt cselekvési tippeket helyi ökoközösségeknek, másrészt különféle olvasni- és néznivalókat. Mindezek segítséget nyújthatnak ennek az új, ökologikus világnak a közös megteremtésében. A Kiutak portál a Kisközösségi Program egyik projektje. A Kisközösségi Program egy […]
Megjelent a Beszélgetések az önellátásról című nagy sikerű könyvsorozatunk negyedik kötete!
Köztudott, hogy nehéz biztonsággal választani vegán vagy vegetáriánus ételt, alapanyagot – A vegetáriánusok nem fogyasztanak húst, de sok esetben esznek tejtermékeket, tojást vagy más állati összetevőket tartalmazó ételeket. – A vegánok teljes mértékben elkerülik az állati eredetű termékeket, beleértve a tejtermékeket, tojást, mézet is. Mindkét étrend jól összeállítva rendkívül egészséges, de nem árt odafigyelni néhány […]
A növényi alapú étrendi irányzatok népszerűsége egyre nagyobb teret hódít étkezési kultúránkban. Az irányzatok követőinek motivációjában számos tényező megjelenik, leggyakoribb a fenntarthatóság, környezetvédelem, egészségmegőrzés, vagy a vallási meggyőződés. Az irányzatok között jelentős különbségek figyelhetők meg. Nézzük meg ezeket!
Lényeges kezdeményezésre hívta fel a figyelmet Rafael Pinto a European Vegetarian Union vezetője az év elején! Több mint 130 szervezet szorgalmazza az EU növényi alapú élelmiszerekre vonatkozó cselekvési tervét.