Legyen 1%-kal fenntarthatóbb a világ!

Legyen idén is 1%-kal fenntarthatóbb a világunk! Kérjük, segítse az Öko-völgy Alapítvány fenntarthatósági tevékenységeit adója 1%-nak felajánlásával! Adószámunk: 18786435-1-14 Köszönjük!

Tovább
A borsóból lett hamburger – a jövő étele? A növényi alapú „műhús” nyomában

Mi is az a növényi alapú műhús – és miért beszél róla mindenki? Ahogy egyre többen keresik az egészségesebb és fenntarthatóbb életmódot, egy újfajta élelmiszer-kategória kap egyre nagyobb figyelmet: a növényi alapú műhús. Bár neve elsőre félrevezető lehet, ez nem „hús” a klasszikus értelemben, hanem olyan élelmiszer, amely növényi fehérjékből készül, de ízre, állagra és […]

Tovább
Sikeresen lezajlott egy újabb kályhaépítés tanfolyamunk!

Kályhaépítés tanfolyam a Syama Handmade Agyagműves csoportjának szervezésében Május végén nagy örömmel tartottuk meg – több év óta újra – a kályhaépítés tanfolyamunkat, amelyet a Syama Handmade Agyagműves csoport szervezett. A program célja az volt, hogy a résztvevők megismerkedjenek a hagyományos kályhaépítés alapjaival – mind elméletben, mind gyakorlatban.

Tovább
Ökológia, közösség, boldogulás – helyben!

A Kiutak portál elsősorban azoknak szól, akik helyi szinten, más emberekkel összefogva szeretnének tenni egy ökológiailag fenntartható társadalomért. A portálon életünk legkülönbözőbb területeihez kapcsolódóan ajánlunk egyrészt cselekvési tippeket helyi ökoközösségeknek, másrészt különféle olvasni- és néznivalókat. Mindezek segítséget nyújthatnak ennek az új, ökologikus világnak a közös megteremtésében. A Kiutak portál a Kisközösségi Program egyik projektje. A Kisközösségi Program egy […]

Tovább
A vegán életmód nem csak saláta – de nem is gyerekjáték!

Köztudott, hogy nehéz biztonsággal választani vegán vagy vegetáriánus ételt, alapanyagot – A vegetáriánusok nem fogyasztanak húst, de sok esetben esznek tejtermékeket, tojást vagy más állati összetevőket tartalmazó ételeket. – A vegánok teljes mértékben elkerülik az állati eredetű termékeket, beleértve a tejtermékeket, tojást, mézet is. Mindkét étrend jól összeállítva rendkívül egészséges, de nem árt odafigyelni néhány […]

Tovább
Tegyünk rendet a tányéron!

A növényi alapú étrendi irányzatok népszerűsége egyre nagyobb teret hódít étkezési kultúránkban. Az irányzatok követőinek motivációjában számos tényező megjelenik, leggyakoribb a fenntarthatóság, környezetvédelem, egészségmegőrzés, vagy a vallási meggyőződés. Az irányzatok között jelentős különbségek figyelhetők meg. Nézzük meg ezeket!

Tovább
Vegán kihívás az éttermekben

Vegán kihívás az éttermekben A vegán étkezés egyre népszerűbbé válik világszerte, és sokan választják az állati eredetű alapanyagoktól mentes táplálkozást egészségi, etikai vagy környezetvédelmi okokból. Azonban annak ellenére, hogy ez az életmód egyre nagyobb figyelmet kap, az éttermekben továbbra is sokszor nehéz hozzá megfelelő menüket találni. Mi áll ennek a háttérében, és hogyan változhat a […]

Tovább