A citrom előtt és után: a zöld szőlő leve (verjus)

szőlőMostanában (július közepe-végén) kell szedni hozzá a szőlőt, amikor elkezd érni, már nem jó. A vörös szőlőket a színváltás előtt, a fehéreket a világosodás előtt, amikor már van elegendő levük.
Leszedjük a fürtöt és egyszer átmossuk. Szőlődarálóval le lehet darálni (kicsit összébb kell állítani a hengereket, hogy jól szétnyomja a szemeket), és szőlőpréssel ki is lehet préselni. Kicsit javít a minőségen, ha előtte leszedjük a szemeket a fürtről (így a kocsányokból kevesebb cseranyag kerül a lébe).
A tartósítás egyszerű vizes dunszt (avagy pasztőrzés): A kipréselt zöld levet (ami enyhén szürkés-barna is) – hozzáadott tartósítóanyag és ülepítés nélkül – rögtön kisebb üvegekbe töltjük (2-3-5 dl-es) és lezárjuk. A kisebb üvegek a felhasználásnál segítenek, mert felbontás után – hűtés nélkül – nem lehet sokáig eltartani a verjus-t (ejtsd: verzsü). Az üvegekben csak kevés levegőnek hagyunk helyet, de a hőtágulás miatt valamennyi szükséges.

A megtöltött üvegeket fazékba tesszük (alájuk ruhát, vagy fém alátétet, hogy ne érintkezzenek közvetlenül az edény forró aljával), felöntjük langyos vízzel úgy, hogy éppen ellepje őket, vagy a fedelek kint lehetnek. Ezután melegítjük, és a víz gyöngyözésétől számítva 2-3 dl-es üvegeknél 5 percig, 5-7 dl-es üvegeknél 7 percig forraljuk. Utána a főzővízben hagyjuk kihűlni az üvegeket (egy éjszaka). Hűvös, száraz, sötét helyen 2-4 évig tárolható.

 

verjus

A verjus minden helyzetben képes helyettesíteni a citromlevet, de annál még finomabb is. Nem az ecet kiváltására van!  Mi ezzel készítjük a tejből a friss túrósajtot, de üdítőket is lehet belőle alkotni, illetve ételek ízesítésére is alkalmas.

Pártha dász
(Pőcze Vilmos)
Krisna-völgy

1 hozzászólás to “A citrom előtt és után: a zöld szőlő leve (verjus)”

  • Bakos Péter:

    Sziasztok!
    Nagyon köszi ezt a receptet. Ez számomra egy komoly hiányzó láncszem volt a hazai konyhában 🙂
    Üdv, Péter

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Hozzuk létre saját öntözőrendszerünket! Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás
Fotógaléria
Loading...
image corvinusklub_2010marc22_k-jpg image gate_zoldklub_krisnavolgyben_2009-jpg image img_7862-jpg image img_7820-jpg image img_7960-jpg image img_8245-jpg image dscn6418-jpg image dscn6394-jpg image magfejto_2010apr16_2_k-jpg image magfejto_2010apr16_k-jpg image dscn6422-jpg image fnyn_2010apr17_3_k-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségéveleddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"A globalizáció, a nemzetközi kereskedelem, a sugárhajtású repülőgépek és az internet következtében minden ország függ mások erőforrásaitól, és kölcsönösen hatással van egymásra, pontosan, mint a Húsvét-sziget klánjai. Az ő hazájuk éppúgy magában áll a Csendes-óceánban, mint a mi Földünk a világűrben..."
Jared Diamond