Földtűzhely építése

kicsiAz építés is kiváló családi elfoglaltság nyári estéken, nem beszélve a hamarosan következő sütésről-főzésről… (Beszélgetések az önellátásról c. könyvünkben külön fejezet szól a kemencék és tűzhelyek építéséről, a kenyérsütésről!)

Az elmúlt években sokan kérdezték tőlünk, hogyan kell készíteni azt a földtűzhelyet, amit például a Krisna-völgyi Búcsú idején is használunk.
Ez a kisméretű tűzhely nem csupán csinos jószág, de nagyon praktikus is, hiszen elkészítése egyszerű, házi kivitelezéssel rendkívül olcsó, néhány napos száradás után már használható is. Anyaga gondosan megválasztott tégla és agyag.

A földtűzhely kerekded, alacsony, de viszonylag széles, négycsúcsú építmény. A négy csúcsot úgy méretezzük, hogy a rendelkezésünkre álló edénynek, woknak, vaslemeznek megfelelő alátámasztást biztosítsanak.  E tűzhelyek építése nem bonyolult, viszont saját kézzel, a gyakorlatban érdemes elsajátítani.

5
A szükséges anyagok:
10 db egész és 12 darab fél tégla. Készíthetjük kis- és nagyméretű téglából is, ettől függ majd a tűzhelyünk mérete
1-2 talicska jól munkálható agyag. Legegyszerűbben úgy állíthatjuk elő, ha a sárga agyagot megnedvesítjük – 1 talicskához általában elegendő egy-másfél vödör víz – és egy éjszakára állni hagyjuk. Másnap eldolgozzuk, homogenizáljuk, és ha szükséges még adunk vizet hozzá. Az agyagba szénatöreket is keverhetünk, de még jobb, ha tehéntrágyával keverjük. Így tartósabb lesz, kevésbé repedezik meg.

Ezek a minta-képek mutatják a tűzhely vázát. Itt csak egymásra raktam a téglákat, hogy jobban látható legyen a szerkezet. Amikor a tűzhelyet építjük, a téglákat sárral tapasztjuk egymáshoz:

1

2

3

4

Ez pedig az a tűzhely, amit néhány napja a kertünkben építettem. Még szárad az agyag, ezért a kis repedéseket átkenéssel naponta javítom:

7

6

Építés előtt kis mélyedést vájunk a talajban, ez lesz majd a tűztér. A téglákat néhány percre vízbe tesszük, megnedvesítjük, és 1-2 cm vastag sárréteggel tapasztjuk egymáshoz. A tűzhely felső búbjait olyan távolságra építsük, hogy a wokunk vagy serpenyőnk számára megfelelő legyen. Amikor elkészült a tűzhely téglaváza, akkor az egészet betapasztjuk agyaggal. Érdemes néhány napon át, minden nap egy kicsit vastagítva tapasztani, mert ha egyszerre sok nedves agyagot rétegezünk egymásra, akkor száradáskor megrepedezik. Végül,  a még nedves nedves agyag felületét vizes kézzel simítjuk le.
A száradás során keletkező repedéseket rátapasztással javítjuk ki. Ha a tűzhely nem fedett helyen áll, akkor tavasszal alapos javításra szorul.

Időjárástól függően 4-5 napig tart, amíg a tűzhelyünk kiszárad. Közben védenünk kell az esőtől és a napsütéstől (letakarjuk). Ekkor néhány alkalommal kis tüzet rakunk benne, majd hagyjuk kihűlni.
Amikor kiszáradt és kiégett a földtűzhelyünk, akkor kezdődhet a sütés-főzés.

Kun András

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás Már fejjük, még szopizik…
Fotógaléria
Loading...
image dscn6415-jpg image dscn6418-jpg image magfejto_2010apr16_2_k-jpg image fnyn_2010apr3_2_k-jpg image dscn6452-jpg image fnyn_2010apr17_4_k-jpg image fnyn_2010apr3_3_k-jpg image dscn6422-jpg image dscn6436-jpg image dscn6457-jpg image fnyn_2010apr17_3_k-jpg image magfejto_2010apr16_k-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"Forradalmian új, radikális szemléletváltás menthet csak meg minket. Ennek megvalósítása azonban világszerte óriási ellenállásba ütközik tévhitek, tájékozatlanság, megszokottság és a rövidtávú ellenérdekeltség miatt."
Vida Gábor