A jövő cserepei

a-jovo-cserepei1Mit tegyen az ember, ha napenergiából szeretné villamosenergia-igényét kielégíteni, de a hagyományos, tetőre szerelhető napelemtáblákat ormótlannak tartja? Feltalálja a napelemes tetőcserepet! Így volt ezzel Tóth Miklós harsányi vállalkozó, akinek levédett találmánya iránt a müncheni bemutató után több mint 35 országból érdeklődnek.

Tóth Miklós három éve vetette bele magát a tervezésbe, s mára létrehozott egy olyan napelemes tetőcseréprendszert, amely a világon is egyedülálló. A tetőre szerelhető napelemtáblák és a hagyományos cserepek házasítására már korábban is voltak kísérletek, ám Tóth Miklós elmondása szerint a fejlesztések mindig megakadtak különféle technikai problémák miatt, akár a kapcsolódási pontok vagy a komplett rendszer kialakításánál.

A napelemes tetőcseréprendszer esetén mindegy, hogy milyen volt a korábbi cserép, mert ahhoz típusban, méretben és színben is képesek hasonlót előállítani, így lényegében csak ki kell cserélni őket. Hatásfoka egy négyzetméteren húsz-negyven százalékkal jobb, sejtszerű felépítésének köszönhetően nem kell külön vezetékekkel összekapcsolni. “Ez a korábbi konstrukció óriási hibalehetőséget jelentett, az én találmányom, hogy a cserepeket a kapcsolódás érdekében elég egymás mellé helyezni. Nemzetközi szinten mind ez idáig csak öszvér megoldások születtek, én viszont új irányból közelítettem meg a problémát.

A teljes szerkezet új, könnyebbé vált a cserép is, mivel nem agyagból vagy betonból készül, hanem egy általunk kifejlesztett kompozit anyagból. A jobb hatásfok egy része is az alapanyagok és a felület speciális tulajdonságainak köszönhető.”

A régi megoldások gátja az volt, hogy külön tartószerkezetet kellett a tetőre felcsavarozni, ami pluszsúlyt jelentett, továbbá vezetékeket, csatlakozókat kellett kiépíteni. Számos műemléki helyszínen nem járulnak hozzá, hogy ilyen átalakítással csúfítsák el az épületet; az új termék a tökéletes illeszkedés révén új piacot is megnyithat. A cserép lelke, a napelemcella hajlíthatatlan, könnyen törő szilíciumlapocska. Az ezen megtermelt energia egy vezetéken jut el az inverterhez, s onnan a fogyasztókhoz. Jövőre már arra is lesz lehetőség, hogy integrált akkumulátorokat töltsön a rendszer, ezáltal képes lesz tárolni az energiát, és éjjel leadni.

A találmány fontos tulajdonsága, hogy pénztárcánkhoz mérten egyenként bővíthető, egykét cserép kicserélésével már fedezni tudjuk néhány kisebb energiaigényű háztartási gép szükségletét. “Ezért is a nagy típusválaszték, és mivel szerencsére a szolárcellák piacán 8-10 különféle színárnyalat is megtalálható, ezzel sem lehet probléma, bár a világosabb színűek természetesen valamivel alacsonyabb hatásfokkal üzemelnek.

Egy ház teljes kiszolgálásához száz-kétszáz cserépre is szükség lehet, élettartamuk 25-30 év. A beruházás hat-nyolc éven belül megtérülhet, szemben a hagyományos napelemtáblák tízéves időtartamával. Meghibásodásukat egy beépített élvilágító LED jelzi a cserép alsó élén, így elegendő felnézni a tetőre, és akár nappal is láthatjuk, hogy működik-e a rendszer” – meséli a feltaláló, hozzátéve, hogy már felhasználók és forgalmazók is érdeklődtek a termék iránt, itthonról és külföldről. A termék szabadalmát 185 országra levédette, s a gyártási jogokat is ő birtokolja, amit nem is kíván eladni.

A teljes cikk, és interjú itt

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm
Fotógaléria
Loading...

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
„A régieket nem szabad lebecsülni. Mérhetetlenül okos emberek voltak, sok tekintetben okosabbak, mint mi. Nagy előnyük volt fölöttünk, hogy olyan alkalmakra is gondoltak, amikor az idő nem kifogástalan.”
Hamvas Béla