A jövő cserepei

a-jovo-cserepei1Mit tegyen az ember, ha napenergiából szeretné villamosenergia-igényét kielégíteni, de a hagyományos, tetőre szerelhető napelemtáblákat ormótlannak tartja? Feltalálja a napelemes tetőcserepet! Így volt ezzel Tóth Miklós harsányi vállalkozó, akinek levédett találmánya iránt a müncheni bemutató után több mint 35 országból érdeklődnek.

Tóth Miklós három éve vetette bele magát a tervezésbe, s mára létrehozott egy olyan napelemes tetőcseréprendszert, amely a világon is egyedülálló. A tetőre szerelhető napelemtáblák és a hagyományos cserepek házasítására már korábban is voltak kísérletek, ám Tóth Miklós elmondása szerint a fejlesztések mindig megakadtak különféle technikai problémák miatt, akár a kapcsolódási pontok vagy a komplett rendszer kialakításánál.

A napelemes tetőcseréprendszer esetén mindegy, hogy milyen volt a korábbi cserép, mert ahhoz típusban, méretben és színben is képesek hasonlót előállítani, így lényegében csak ki kell cserélni őket. Hatásfoka egy négyzetméteren húsz-negyven százalékkal jobb, sejtszerű felépítésének köszönhetően nem kell külön vezetékekkel összekapcsolni. “Ez a korábbi konstrukció óriási hibalehetőséget jelentett, az én találmányom, hogy a cserepeket a kapcsolódás érdekében elég egymás mellé helyezni. Nemzetközi szinten mind ez idáig csak öszvér megoldások születtek, én viszont új irányból közelítettem meg a problémát.

A teljes szerkezet új, könnyebbé vált a cserép is, mivel nem agyagból vagy betonból készül, hanem egy általunk kifejlesztett kompozit anyagból. A jobb hatásfok egy része is az alapanyagok és a felület speciális tulajdonságainak köszönhető.”

A régi megoldások gátja az volt, hogy külön tartószerkezetet kellett a tetőre felcsavarozni, ami pluszsúlyt jelentett, továbbá vezetékeket, csatlakozókat kellett kiépíteni. Számos műemléki helyszínen nem járulnak hozzá, hogy ilyen átalakítással csúfítsák el az épületet; az új termék a tökéletes illeszkedés révén új piacot is megnyithat. A cserép lelke, a napelemcella hajlíthatatlan, könnyen törő szilíciumlapocska. Az ezen megtermelt energia egy vezetéken jut el az inverterhez, s onnan a fogyasztókhoz. Jövőre már arra is lesz lehetőség, hogy integrált akkumulátorokat töltsön a rendszer, ezáltal képes lesz tárolni az energiát, és éjjel leadni.

A találmány fontos tulajdonsága, hogy pénztárcánkhoz mérten egyenként bővíthető, egykét cserép kicserélésével már fedezni tudjuk néhány kisebb energiaigényű háztartási gép szükségletét. “Ezért is a nagy típusválaszték, és mivel szerencsére a szolárcellák piacán 8-10 különféle színárnyalat is megtalálható, ezzel sem lehet probléma, bár a világosabb színűek természetesen valamivel alacsonyabb hatásfokkal üzemelnek.

Egy ház teljes kiszolgálásához száz-kétszáz cserépre is szükség lehet, élettartamuk 25-30 év. A beruházás hat-nyolc éven belül megtérülhet, szemben a hagyományos napelemtáblák tízéves időtartamával. Meghibásodásukat egy beépített élvilágító LED jelzi a cserép alsó élén, így elegendő felnézni a tetőre, és akár nappal is láthatjuk, hogy működik-e a rendszer” – meséli a feltaláló, hozzátéve, hogy már felhasználók és forgalmazók is érdeklődtek a termék iránt, itthonról és külföldről. A termék szabadalmát 185 országra levédette, s a gyártási jogokat is ő birtokolja, amit nem is kíván eladni.

A teljes cikk, és interjú itt

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Nyilvánvalóvá vált, hogy az eddig folytatott emberi tevékenység (a „business as usual” = BAU) katasztrófához vezet, s hosszabb távon kérdésessé teszi az emberiség fennmaradását."
Vida Gábor