A mennyei páridzsáta és az illatos jázminok

A védikus szentírások növényeinek Krisna-völgyi telepítéséről Pártha prabhut (Pőcze Vilmost), tájrendezési és környezetvédelmi igazgatót kérdeztük.

Szent növények Krisna-völgy Botanikus Kertjében 4.

– Miért olyan különleges a páridzsáta-fa?

– A páridzsáta, más néven koralljázmin, közvetlenül kapcsolódik Krisna kedvteléseihez. Felesége, Szatjabhámá ugyanis nagyon vágyott egy ilyen virágra, mely addig csupán a mennyei félistenek bolygóin fordult elő. Híre az egész univerzumot bejárta, mert ehhez fogható illattal egyetlen más virág sem bírt. Krisna elment a páridzsátáért Indra, a félistenek királyának birodalmába. Sríla Prabhupáda így írt erről a Krisna-könyvben (58. fejezet): „A félistenek nem akarták odaadni a csodálatos növényt, ezért összecsaptak Krisnával. De ahogy mindig, most is Krisna került ki győztesen a csatából, s diadalmasan hozta magával a földre, Dvárakába a páridzsáta virágot, amelyet felesége választott. A növényt azután Szatjabhámá palotájának kertjében ültették el, s a csodálatos fa különösen gyönyörűvé varázsolta Szatjabhámá kerti házát. A páridzsáta virággal együtt illata is a földre érkezett, s a mennyei hattyúk, aromája és méze után kutatva, a földre jöttek.”


– Mit érdemes még tudnunk erről a csodálatos növényről?

– A páridzsáta Indiában és Dél-Ázsia más területein élő fatermetű növény (tudományos neve Nyctanthes arbor-tristis). Nevezik éjszakai jázminnak is, ugyanis virágai napnyugta után kezdenek kinyílni. A védikus történet e növény esetében sem túloz: a páridzsáta-virágok valóban hihetetlenül erős, de egyúttal kellemes illatot árasztanak.

– Próbálkoztatok már a telepítésével?

– Eddig egyetlen próbálkozásunk volt. Botanikus kertből származó magokat vetettünk, azonban a 100 mag egyikéből sem lett növény. Most a dugványozással való szaporítását tervezzük. Nagyon örülnék, ha meg tudnánk tartani a Botanikus Kertben, mert az oltáron a páridzsátához hasonló virágok lennének a méltó felajánlások. Illatát parfümolaj és füstölő formájában ma is alkalmazzuk, de a friss virágot mindez nem pótolhatja.

– Neveltek a Botanikus Kertben más, hasonlóan csodás illatú virágokat?

– Vannak nálunk olyan jázminfajok, amelyek – ha nem is érik utol, de – megközelítik a páridzsáta mennyei illatát. Elsőként említendő a Spanyol jázmin (Jasminum azoricum). Ennek virágai hófehérek, intenzív és kellemes illatot árasztanak. Nagy előnye, hogy folyamatosan nyílik tavasztól egészen őszig. Minimálisan 7-8 fokot igényel, ezért nálunk csak növényházban tartható. Nevelésekor figyelni kell arra, hogy eléggé fényigényes, sötét helyen egyáltalán nem virágzik. A különlegesen jól fűzhető virágok közé tartozik, ugyanis – amellett, hogy csodás az illata – ritka tulajdonságokat egyesít: szirmai egyszerre puhák és tartósak is.
Szintén finom illatú
egy közelmúltbéli szerzeményünk, a télizöld-, vagy nyári jázmin (J. humile). Ennek a fajnak kevésbé erős illatúak a virágai, és nyáron, június-júliusban nyílnak. Könnyen szaporítható dugványozással, és az évek többségében jól áttelel a védett, meleg fekvésben. Érdekesség még a sokvirágú jázmin (J. polyanthum), amely a spanyol jázminhoz hasonlít, de csak időszakosan virágzik, és ugyancsak dézsás növényként tartható. Télálló nálunk a piros (J. beesianum) és a téli jázmin (J. nudiflorum), de egyiknek sincs különösebb illata, virágukkal díszítik a botanikus kertet.

(Az interjút készítette: Kun András)

1 hozzászólás to “A mennyei páridzsáta és az illatos jázminok”

  • Józsi:

    Üdv!

    A Jasminum sambac fajjal próbálkoztatok már? Ez a leghíresebb valódi jázmin, illata a legkifinomultabb jázminillat. Vízigényes, nagyon fagyérzékeny, de egyébként gazdagon virágzó növény, messzire terjengő édes jázminillattal.

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Véges rendszerben végtelen növekedést csak az őrültek és egyes közgazdászok képzelnek el."
Kenneth E. Boulding (filozófus, közgazdász)