A mobiltelefonok egészségi hatásairól

A Bécsi Orvosi Kamara állásfoglalása a ma már általánosan elterjedt mobilok sugárzásának hatásáról az emberi szervezetre. Az alábbi információk egy, a bécsi orvosi rendelőkben kifüggesztett plakátról származnak

Összefoglaló

Tíz, az egészségünk védelmének érdekében fontos szabály mobiltelefon használatakor:

1. Alapvetően, amennyire lehetséges csak keveset és röviden telefonáljunk. Gyerekek lehetőleg 16 év alatt ne használjanak mobiltelefont.
2. A telefont híváskor, a kapcsolat felépülése során tartsuk el a fejtől
3. Közlekedési eszközön, autón, buszon, vonaton, metrón ne telefonáljuk. Rossz vételi körülmények között a sugárzás nagyobb!
4. SMS küldésekor tartsuk el a testünktől a telefont
5. Telefonáláskor tartsunk 1-2 méter távolságot más emberektől, mert őket is besugározzuk
6. Mobiltelefont ne tartsunk a nadrág zsebében, mert hátrányosan befolyásolhatja a férfiak nemzőképességét
7. Este kapcsoljuk ki a telefont, sose tartsuk bekapcsolva a fejünk közelében az éjjeliszekrényen
8. Ne játszunk mobiltelefonon!
9. A headset is problémás, mert a vezeték antennaként vezeti a sugárzást
10. WLAN ill. UMTS is nagy sugárterhelést jelent. Kábelen keresztül internetezzünk, tartózkodjunk a mobil kommunikációs rendszerektől

Bővebben:

A bécsi Orvosi Kamara minden bécsi orvosi rendelőbe eljuttatott egy tájékoztató, figyelemfelhívó plakátot, amelyben felhívják a figyelmet a gyakori, kontrollálatlan, hosszú ideig tartó mobil telefonálás veszélyeire.
Biztos, ami biztos alapon felsorolják azt a 10 viselkedési szabályt, amely betartásával a mobil telefonok sugárterhelését minimalizálni lehet. “Azért döntöttünk ilyen akció mellett, mert az utóbbi idők vizsgálatai, tanulmányai alapján a mobiltelefonok sugárzásának hosszú távú, negatív hatásait nem lehet kizárni” – hangsúlyozta Walter Dorner a Bécsi Orvosi Kamara elnöke.

Az orvosoknak kötelessége felhívni a figyelmet a megelőzés elvére. Ameddig pontosan nem tudjuk ismerjük a sugárzás egészségügyi és hosszú távú hatásait, addig a maximális elővigyázatosság szükséges!
Dorner megjegyezte, hogy az ajánlott szabályok betartása nem korlátozza az emberek mobilitását és szabadságát. “Senki nem tudja nekem megmagyarázni, hogy a mobiltelefonnak éjszaka, bekapcsolva az ember feje mellett az éjjeli szekrényen kell lenni, vagy ha híváskor a kapcsolat felépüléséig eltartjuk magunktól a telefont, akkor a kényelmünk jelentősen csökkenne.”

A mobiltelefonok sugárzása nem olyan veszélytelen, ahogyan a szolgáltatók, gyártók ismételten állítják. Ezért hozta a Bécsi Orvosi Kamara azt a döntést, hogy a lakosságot figyelmeztetni kell a valószínű negatív egészségügyi hatásokra.

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Legközelebbi időpontok:
2018. március 24.
2018. április 14.
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Hogyha gabonát termelsz, és azután megeteted az állatokkal, majd pedig megeszed az állatokat, az eredeti gabona energiájának 90%-át elveszíted."
Dr. David Archer (a geofizikai tudományok professzora, Chicagoi Egyetem)