A sokféleségről és média szerepéről

a-sokfelesegrol-es-media-szereperolA biológiai sokféleségre leselkedő veszélyek a laikusok számára nehezen átláthatók. A média feladata is lenne, hogy az emberekben jobban tudatosuljon a természetben végbemenő drámai folyamatok jelentősége.


A biológiai sokféleség és az ezt sújtó problémák nehezen érthetők, és nem is értik az emberek – hangsúlyozta a Tudomány Világkonferenciáján tartott felszólalásában Angela Cropper, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) helyettes igazgatója.

Az UNEP azon dolgozik, hogy az emberek megértsék a biológiai sokféleség és a saját jólétük közötti összefüggéseket. Az egyik legnagyobb feladat, hogy a mindennapi emberekkel megértessék ökoszisztémák és a környezet, valamint a fejlődés, illetve a fejlődéssel kapcsolatos célkitűzések közötti kapcsolatot – hangsúlyozta Angela Cropper. A rendelkezésre álló források jobb felhasználásához azonban jobban be kell vonni az embereket – tette hozzá.

A felismerések eléréséhez még jobban kell közvetíteni az ökoszisztémák egyensúlya és az emberek jóléte közötti összefüggéseket, a tudomány feladata tehát, hogy a politikaformálás és az oktatás részévé tegye a környezettel kapcsolatos kihívásokat. “Még nem tettünk eleget, hogy az oktatás közvetíteni tudja az ökoszisztémák sokrétűségét” – emelte ki az UNEP helyettes igazgatója.

Az egyéneket bevonva, kapcsolatot teremtve kell megértetni az emberi tevékenység hatásait. “Ökológiai lábnyom, mondják. Vagyis az embereknek tudniuk kell, hogy tevékenységükkel milyen negatív vagy éppen pozitív hatást érnek el” – fejtette ki Cloppard. Még több kezdeményezésre és programra van szükség, hogy az emberek ráébredjenek: saját viselkedésükkel is befolyással vannak a biológiai sokféleségre és az ökoszisztémákra. Mindezek megteremtéséhez az egyik legfontosabb út a választás megteremtése a fogyasztók számára. Az emberek számára információkkal kell szolgálni a termékekről. Meg kell teremteni a lehetőséget a vásárlók számára, hogy etikai álláspontjukkal összhangban tudjanak ilyen döntéseket hozni – hangsúlyozta a diplomata. A biológiai sokféleséget fenyegető veszélyekre tekintettel az ENSZ a biodiverzitás évévé nyilvánította 2010-et.

Forrás: mti

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Hozzuk létre saját öntözőrendszerünket! Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás
Fotógaléria
Loading...
image im003821k-jpg image im003869k-jpg image magfejto_2010apr16_3-jpg image im003909k-jpg image im003862k-jpg image im003870k-jpg image im003865k-jpg image im003838k-jpg image magfejto_2010apr16_2_k-jpg image im003917k-jpg image im003873k-jpg image im003855k-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségéveleddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"A kutatások szerint az emberek nem az anyagi jólétre vágynak, hanem emberi kapcsolatokban gazdag, boldog magánéletre."
Pataki György (Szent István Egyetem)