A szalmabála építkezés (1. rész)

A szalmabála építkezést először az Egyesült Amerikai Államokban fejlesztették ki az 1800-as években, és kijelenthetjük, most egy olyan építkezési technikáról lesz szó, ami egyre népszerűbb kezd lenni manapság. A szalmával való építés könnyű, olcsó és egyben szórakoztató is. Ugyanakkor kiváló módszer, hogy energiatakarékos épületet húzzunk fel.

A megszokott építkezési módszerek hatalmas energiát emésztenek fel, valamint ezen folyamatok során a légkört szennyező üvegházhatású gázok több mint fele keletkezik melléktermékként; sőt mi több, mérgező és szennyező hatású anyagok is létrejönnek. Ezzel szemben a szalma természetes anyag, amelyből jelenleg olyan mértékű túltermelés van, ami elegendő építőanyagot biztosítana évi fél millió otthon megteremtésére is. A szalma nagyon jó szigetelőanyag, a belőle készült fal hőszigetelőképessége egy szokványos modern házzal összehasonlítva 75%-os. A szalmabála falak kitűnő teherbírással rendelkeznek olyannyira, hogy egy teljes értékű összkomfortos kétszintes ház megépítésére is alkalmasak.

  1. Fa (általában mogyorófa) cölöpök a fal rögzítéséhez
  2. További cölöpök a bálák megerősítéséhez
  3. Légáteresztő mész- vagy agyagvakolat
  4. Fakeretes ablak vagy ajtó
  5. Fa- vagy kő alapzat, amelyből önmagától eltávozik a nedvesség, ha nem nedvességálló felületre építették a falat

A szalmabálát egyrészt használhatjuk teherviselő falaknál (amelyek a tetőszerkezetet vagy a felső szintet tartják), másrészt töltőanyagként (ahol más anyagot, pl. faállványzatot alkalmaznak támasztéknak). Mindkét esetben a bálákat, mint hatalmas téglákat egymásra helyezik és facölöpökkel rögzítik. Ezeket a cölöpöket vagy átütik a szalmabálákon,  vagy párban összekötik őket a fal két oldalán. A bálák egymásra helyezésekor azok mindig vízszintesen fekszenek egymáson, mert ha függőlegesen vannak elhelyezve egymás tetejére, akkor hajlamosak besüppedni, egymásba roskadni.

Fontos, hogy a bálák levegőzzenek, ez megakadályozza a nedvesség felhalmozódását és a rothadást. A bálákat soha nem szabad közvetlenül (műanyag) vízzáró felületre helyezni, mert könnyen felhalmozódik a nedvesség a fal aljában. Ehelyett úgy kell felrakni a falat, hogy a nedvesség könnyen eltávozzon belőle. Ha közvetlenül a talajra építkezünk, akkor egy 45 cm magasságú kőfal alapzat teljes mértékben megfelel ennek a célnak. Ha pedig padlóemelvényre vagy cölöpökre építkezünk, akkor a szálfa talapzat a megfelelő.

A szalmabála fal alapvakolása a szokásos módon történik. Levegőző vakolást készíthetünk homok és mész, illetve homok és agyag összekeverésével. A mésszel készített vakolat tartósabb és emiatt külső vakolatként is alkalmazható nedves éghajlatú területeken. Azonban a mésszel való vakolás beltérben is kitűnően használható, mert erős és gyorsan megköt anélkül, hogy megrepedezne. Az agyagos vakolás könnyen elkészíthető a helyben található agyagföld felhasználásával, viszont ez esetben egy-két héten keresztül minden nap szivacsos nedvesítő eljárást kell alkalmaznunk a falon azért, hogy eltüntessük a repedéseket.

Mindkét fajta vakolást befejezhetjük meszeléssel, vagy természetes, légáteresztő festéssel. A meszelés és a levegőző emulziós réteg nagyon jól használható beltérben, míg az évenként megismételt kültéri meszelés nagyon jól és gyorsan kivitelezhető az épület külsején. Cement- vagy gipszvakolatot nem szabad használni, mert ezek az anyagok nem eresztik át a levegőt és emiatt könnyen felgyülemlik a nedvesség a falban.

Forrás: http://www.simondale.net/house/index.htm

2 hozzászólás to “A szalmabála építkezés (1. rész)”

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Legközelebbi időpontok:
2018. május 5.
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Forradalmian új, radikális szemléletváltás menthet csak meg minket. Ennek megvalósítása azonban világszerte óriási ellenállásba ütközik tévhitek, tájékozatlanság, megszokottság és a rövidtávú ellenérdekeltség miatt."
Vida Gábor