A szalmabála építkezés (2. rész) – Szobrászkodás a szalmával

A bálák újrakötözése

Ott, ahol véget ér a fal, illetve az ajtók és ablakok mellett általában csak fél bálára lesz szükségünk. Ezekre gyorsan szert tehetünk úgy, hogy elvágjuk a madzagot és elfelezzük a bálát, és utána külön megkötözzük a fél bálákat. Természetesen ügyeljünk arra, hogy a fél bálákat is olyan feszesen kössük meg, amennyire csak lehetséges.

Tippek a bála kötözéséhez

Általános és jól bevált módszer két madzag (vagy egy szál madzag két végének) szoros összekötésére, ha hurkot kötünk a madzag egyik végére. Ezek után a madzag másik végét fűzzük át a hurkon, és húzzuk meg erőteljesen visszafelé mielőtt megkötjük. Ahhoz, hogy megfeszítsük a zsinórt egy olyan bálán, ami már meg lett kötve, vegyünk egy fadarabot, tegyük a zsinór alá, majd húzzuk és addig csavarjuk, amíg kellően megfeszül. A fadarabot ezután dugjuk a zsinór alá, és így rögzítsük.

Ívelt fal készítése

Vegyünk egy bálát és az egyik végét helyezzük egy jókora fatönkre, egy másik bálára vagy más támasztékra. Ezután nyomjuk le a bála a közepét vagy nehezedjünk rá – ha ráülünk attól nagyon jól meghajlik a bála, de óvatosan meg is rugdalhatjuk, hogy rásegítsünk az ívelt forma elkészítéséhez.

  1. Bála hajlítás
  2. Lesarkítás – hajlítás, majd utána a lesarkítás következik
  3. Kötözés, illetve egy vessző elhelyezése és utána a madzag megkötése
  4. Madzag megfeszítése vesszővel

Ha erőteljesen ívelt bálára van szükségünk, akkor a hajlításon kívül le is vághatunk a bála sarkaiból, lesarkíthatjuk a bála végeit. Ha így kurtítjuk a bálát, akkor még szorosabbra kell húzni a madzagokat.

Forrás: http://www.simondale.net/house/index.htm

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás Már fejjük, még szopizik…
Fotógaléria
Loading...
image fnyn_2010apr17_3_k-jpg image dscn6422-jpg image dscn6418-jpg image fnyn_2010apr3_2_k-jpg image fnyn_2010apr3_3_k-jpg image dscn6457-jpg image fnyn_2010apr17_k-jpg image dscn6452-jpg image fnyn_2010apr17_4_k-jpg image dscn6415-jpg image magfejto_2010apr16_k-jpg image dscn6465-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"A szentségétől megfosztott világ egy hódításra serkentő akadály sorsára ítéltetett,  puszta tárggyá válik. Mint egy lélektelennek tartott állat vagy rabszolga, az ember alatti dologgá silányul, melyet munkára fognak, felhasználnak és kizsákmányolnak."
Theodor Roszak