Megkezdtük a nádgyökérzónás szennyvízkezelő rendszerünk kiépítését

A Krisna-völgyi munkálatok 2008 októberben, szennyvízkezelő csövek fektetésével és földmunkákkal indultak.

Az ökofalvak fenntarthatósági törekvésének elválaszthatatlan része az önellátás. Nincs ez másképp a szennyvízkezeléssel kapcsolatban sem.

Krisna-völgy egy olyan módszert választott, ami nem csupán önfenntartó és olcsó, de tökéletesen környezetbarát, és még egy energiaerdőt is ellát öntözővízzel.
Az ún. nádgyökérzónás szennyvíztisztító mellett Krisna-völgy elnöke, Sölétormos Jenő (Gaura Sakti dásza) több éves kutatómunka eredményei alapján döntött. Ez a szennyvíztisztítási technológia Nyugat-Európában elterjedt, már-már hagyományosnak mondható, sőt, az Európai Unió a tagországok számára elő is írta az ilyen típusú környezetbarát szennyvíztisztítási technológiák alkalmazásának kiszélesítését. Hazánkban a Krisna-völgyi lesz a harmadik nádgyökérzónás rendszer.
Kezdetben az ökofalu Somogyvámos község vezetésével közösen tervezte a szennyvízkezelés kérdésének megoldását. Később az önkormányzat egy másik megoldás mellett döntött, így Krisna-völgy lakosságának szennyvíz kezelése tőlük is független lesz. Nagy lépés ez az önellátás felé vezető úton.
A beruházás 2008 őszén a szennyvízhálózat kiépítésével, a csövek lefektetésével kezdődött el. A nádtelepítéshez a téli évszak a legmegfelelőbb, így a próbaüzem után 2009. első felében már élesben fog működni a telep. A szippantós kocsik ideje tehát Krisna-völgyben fél éven belül lejár.

Nádgyökérzónás szennyvíztisztítás

Az alkalmazott módszer egyszerű, hatékony és egyúttal megbízható. A szennyvíz a szigetelés miatt sem talajvízzel, sem élővízzel nem érintkezik.
A csatornarendszerben összegyűjtött szennyvíz először a tisztítótelep zárt előülepítőjébe kerül, ahol megtörténik a csekély hányadot kitevő szilárd részek leválasztása. Ezután a szennyvíz szigetelt, dréncsövezett medencébe folyik, amelynek föld ültető közegébe közönséges nádat telepítenek. A szennyvíz a talaj szintje alatt folyik a gyökerek közé, és ott tovább szivárog. Az üreges nádgyökerek biztosítják az oxigénbevitelt a talajba, a nád nagy gyökérfelülete pedig annak a mikroorganizmus-kolóniának otthont ad, amely a lebontási folyamatot, a szennyvíz tisztítását jórészt elvégzi. A lebontott tápanyagokat a nád a növekedéséhez hasznosítja, s az így átalakult szerves anyagot a nádaratás során vonják ki a rendszerből. A megtisztított, öntözésre kiválóan alkalmas víz egy szigetelt kiegyenlítő tározóba kerül, és a tározó mellé telepített energiaerdő és bambuszültetvény öntözése során hasznosul. A gyorsan növekedő bambuszokat az ökofalu lakói tüzelőként és kézműipari alapanyagként, a nyárakat faipari célokra hasznosíthatják.
A szennyvíz összegyűjtése – a kedvező domborzati viszonyoknak köszönhetően – Krisna-völgyben gravitációs úton megoldható, a tisztítótelep pedig ugyancsak gravitációs elven működik, így egyik sem igényel semmiféle külső energiaforrást. A technológia működtetéséhez szellőztető berendezésre és kémiai adalékanyagok alkalmazására sincs szükség, a telep emiatt teljesen szagmentes. Az összes munkaerőigény a telep kaszálásában, tisztántartásában és ellenőrzésében merül ki. Mindezek miatt a rendszer nagyon olcsón fenntartható.

Az Öko-völgy Alapítvány szakemberei a szennyvízkezeléssel, valamint a vízvédelemmel- és hasznosítással kapcsolatos kérdésekben is szívesen állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Az ökológiai, nádgyökérzónás rendszerű technológia előnyt jelent a többi szennyvízkezelési megoldással szemben, MERT:

1.    Méretezhető: egy kis családi háztól egészen falvak illetve városrészek szennyvízkezeléséig megfelelő alternatíva, mérete csak a kezelendő szennyvíz mennyiségétől függ.
2.    Környezetbarát: nem szükséges semmilyen vegyszer a működtetéshez, és tápanyagterhelést sem okoz a felszíni vagy a talajvizekben.
3.    Energia-hatékony: nem szükséges villamos energia a működéséhez, hiszen a szennyvíz áramoltatása a gravitáció segítségével történik. A tisztított vízzel öntözött energiaerdő faanyaga megújuló energiaforrásként hasznosítható.
4.    Alacsony a karbantartási igénye: minimális mozgó alkatrészt tartalmaz, melyek javítása szükség esetén helyben elvégezhető.
5.    Költséghatékony: a fenntartás költségei minimálisak. Az 1 m3 után fizetendő díj az általános szennyvízkezelési költségeknek nagyjából az egynegyede.
6.    Vízvédelem: a tisztított szennyvíz minősége minden EU szabványnak és irányelvnek teljesen megfelel, a helyben való tisztítás segíti a helyi vízvédelem magas szintű megvalósítását.

5 hozzászólás to “Megkezdtük a nádgyökérzónás szennyvízkezelő rendszerünk kiépítését”

 • Hevesi Toth Csaba:

  Szep jonapot kivanok mindenkinek !

  Domboldalon levo kertes hazamban szeretnek kialakitani gyokerzonas szennyviztisztitast. Mar legalabb 2 eve foglalkoztat a dolog, de mindeddig csak tanulmanyokat, elmeleti dologokat talaltam a neten.
  Orulok hogy vegre megepult egy ilyen tisztito !
  Amennyiben modjukban all, kerem segitsenek, megosztvan a tapasztalatukat velem.
  Romaniaban, Hunyad megyeben van a hazam, egy Tresztia nevu telepulesen, ami magyarul Nadast jelent.
  Es tenyleg van is nad a kornyeken…, miert ne adjunk neki nagyobb szerepet ?

  Tisztelettel:
  Hevesi Toth Csaba.

 • Kun András:

  Kedves Hevesi Tóth Csaba!

  Gyűrűfűn, az ottani ökofaluban használnak családi házakra méretezett nádgyökérzónás szennyvíztisztító rendszert. Tőlük lehetne információt kapni a részletekről

  Tisztelettel,
  Kun András
  Öko-völgy Alapítvány

 • Sz. Dorottya:

  Kedves Hozzáértők!

  A kérdésem az lenne, hogy a lakosság arányával mekkora mértékben nő a nádgyökérzónás szennyvíztisztító terület nagysága?

  Üdvözlettel: Sz. Dorottya

 • revszilvia:

  Kedves Sz. Dorottya!

  Egy főre 4 nm nádgyökérzónás tisztító területtel szoktak számolni.
  Az ágy maximális mérete 20*20 m legyen. Ha ennél nagyobb kell, akkor több ágyat kell építeni.

  Üdvözlettel:
  Kun András

 • Zoltán:

  Kedves András!

  Az nem derült ki számomra, hogy
  – mi történik az előülepítőben leválasztott szilárd részekkel
  – milyen mély a nád ágy
  – milyen mélységben kell bevezetni a szürt szenyvizet a drén csőrendszerbe
  – a nádas teljes területe drén csövezve van, vagy elég egy része
  – a nádat évente vágni kell?

  Válaszát előreis köszönöm.

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Legközelebbi időpontok:
2018. március 24.
2018. április 14.
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
„A régieket nem szabad lebecsülni. Mérhetetlenül okos emberek voltak, sok tekintetben okosabbak, mint mi. Nagy előnyük volt fölöttünk, hogy olyan alkalmakra is gondoltak, amikor az idő nem kifogástalan.”
Hamvas Béla