Biokertész tanfolyamon a Pangeánál

A Pangea Egyesület meghívására február 26-án előadással vettünk részt pénzesgyőri Biokertész tanfolyamukon.
Az igazán nagyszámú résztvevő kitartóan jegyzetelte Krisna-völgy kertészeti igazgatójának, Pőcze Vilmosnak (Pártha dász) szavait.

Előadásának mottójának Albert Einstein szavait választotta:
„A problémákat nem lehet megoldani ugyanazzal a gondolkodásmóddal, mint amivel létrehoztuk őket.”

Napjaink válságai – mondta Pártha dász – rámutatnak, hogy a kertgazdálkodás, a növénytermesztés, az állattartás, a tájhasználat egyaránt új paradigmát kíván: az alkalmazkodó – a természetes rendszerek önjavító képességét fokozó – gazdálkodást.


Ehhez azonban szükséges egy új alapállás a természet egészének, a természet törvényeinek ismeretével, és a törvényalkotó szándékának megértésével. Ez a holisztikus világszemlélet nem elvont filozófia, hanem kézzel fogható, alkalmazható tudás, amely sokat segít a mindennapok során.

Mielőtt még „kimentünk volna a kertbe”, megtudhattuk, hogy a Krisna-völgyi alapállás az, hogy a tulajdonos a Teremtő, míg az élőlény csupán használó. Ez a hozzáállás hozza magával a minimális erőszak elvét.

„A természet szemlélése a lélek számára felüdülés.” – mondja Cicero, és könnyen azonosulunk e gondolattal, mivel a természet tényleg nagyon vonzó, főként, mert ott rend van. A rend pedig = harmónia, béke. És hogyan volna boldogság béke nélkül?…
Ezt a harmóniát kell megőrizni vagy megteremteni a kertben is.

A sikeres bio kertészkedés tehát nem pusztán technológiai fogásokon, hanem szemléletmódon kell, hogy alapuljon.

Hogy azért a technológiáról is szót ejtsünk, egy konkrét, gyakorlati receptet megosztunk most a Kedves Olvasóval:
Vetés előtt érdemes a magvakat pár órára langyos gyógynövény főzetbe áztatni. Krisna-völgyi tapasztalatok szerint ettől a növény ellenállóbb, erősebb, vitálisabb lesz. A gyógynövény lehet kamilla, de jó például a kakukkfű, cickafark is. Áztatás után érdemes papíron megszárogatni a magvak felületét (vigyázva, ne száradjanak ki teljesen!), így a vetést nem akadályozza a magvak nedvessége, összetapadása.

Rév Szilvia

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"A gond nem csupán gazdasági vagy technológiai, elsősorban erkölcsi és lelki. Megoldást a gazdaság és a technológia területén csak akkor találhatunk, ha mélységes változás megy végbe a szívünkben, amely elvezethet bennünket életformánk megváltoztatásához, valamint fogyasztásunk és termelésünk fenntarthatatlan formáinak átalakításához."
II. János Pál pápa és Őszentsége I. Bartholomeosz ökumenikus pátriárka