Bőtermő és egészséges: régi-új kultúrnövényünk, az amaránt

Gondolatgazdag interjú egy csoda-növény termesztési tapasztalatairól Gaura Sakti dásszal (Sölétormos Jenő), Krisna-völgy elnökével

– Miért érdekes az amaránt, és miért merül fel újra a termesztésének gondolata?

Az amaránt amerikai eredetű trópusi-szubtrópusi növény, amelyet az őslakosok évezredek óta gyűjtenek, termesztenek és sokféle módon elkészítve fogyasztanak. Nemcsak Amerikában, de a világ trópus régióiban másutt is – például Indiában – nagy területeken termesztik. Itthon ma még kevéssé ismert az amaránt hihetetlen előnye: rendkívüli hő- és szárazságtűrése. A forró, és mind forróbb nyarakon, amikor már más kultúrnövények leállnak a növekedéssel, az amaránt tovább virul. Étkezési célra a növény levelei és magjai is alkalmasak.

Léteznek olyan fajták, fajtacsoportok, amelyeknek főként a levelét, vagy a magját hasznosítják, de a különbség e faj esetében inkább mennyiségi – minden amarántnak ehetőek a levelei és a magjai is. A leveleket hasonló módon készíthetjük el, mint a spenótot. Ízük is hasonló a spenótéhoz, de annál sokkalta lágyabb-bársonyosabb, harmonikusabb lesz a belőlük készült ételek ízvilága. További előnye, hogy levelei a spenótnál sokkal gyorsabban nőnek, így a levágott zöld részek hamar pótlódnak. Mint említettem, a másik fajtacsoport, a mag-amarántok levelei is alkalmasak főzelék készítésére.

– Ejtenél még néhány szót az amaránt- felhasználás és fogyasztás előnyeiről?

Még csak röviden esett szó a mag-amarántokról. Rendkívül bőven teremnek és csak most kezdjük felismerni, hogy mennyire egészséges a fogyasztásuk. Léteznek fekete és fehér magvú fajták, az előbbiekben különösen sok a nyomelem. Ezek mellett jelentős mennyiségben tartalmazzák a Ca, Fe és Mg elemeket is. Az amarántmagban ott találjuk a táplálkozásban fontos esszenciális aminosavakat. Ez a vegetáriánus táplálkozás szempontjából különösképpen fontos tény, ugyanis meglehetősen kevés olyan növényfajt ismerünk, amelyről ez “egy személyben” elmondható. További különlegesség, hogy az amarántmag a szervezetünk számára szükséges nyomelemeket és aminosavakat a megfelelő arányban tartalmazza. Harmonikus és kiegyensúlyozott táplálék tehát. Mindezek következtében kiváló roboráló hatású, így a lábadozóknak, időseknek, gyermekeknek, szoptatós és várandós anyáknak különösképpen ajánlott. A kutatások kimutatták, hogy fehérjetartalma jobban felszívódik, mint a búzáé, szójáé vagy a tejé, és relatíve nagyobb fehérjetartalommal is rendelkezik ezeknél. Az ájurvédában tájékozottabb olvasóknak mondom, hogy az amaránt kiválóan kiegyensúlyozza kaphát és pittát is. Itt Krisna-völgyben puffasztott amarántot használunk, más ételekhez keverjük. Az amarántliszt kenyérliszthez, a csapati tésztájához akár 30%-os arányban is keverhető. (A keverési arány lisztek esetében 50%-ot is elérhet.)

– Mondanál néhány szót a saját, Krisna-völgyben végzett kísérleteidről?

Ahogyan már említettem, az amaránt a trópusi Amerikából származik, ezért melegigényes. Rövid életű egyéves növény, amelyet kései vetéssel, a fagyok elmúltával helybe vetünk. Érdemes hosszú tenyészidejű fajtákkal próbálkozni, így a fagyokig elnyújtható a tenyészidő. A házam melletti kiskertben az idén 9 féle amarántot termesztettem. Próbálkoztam – K-DK Ázsiából származó – salátának való törpe fajtákkal (‘Tender Leaf’ és ‘White Leaf’). Ezek a növények mintegy 20-30 cm-es elágazó tövekké fejlődnek és a fagyokig folyamatosan szedhetőek róluk a zsenge levelek. Vetettem egy hegyes levelű, szélesebb levelű fajtát (‘Green Pointed Leaf’), valamint ugyancsak nagyobb termetű és szintén főként főzelék-hasznosítású (vörös levelű ‘Asia Red’ és mélyvörös ‘Red Stripe’, valamint vörös-zöld színezetű) fajtákat. Röviden azt kell mondanom, hogy minden próbálkozás kiváló eredménnyel zárult. Magtermesztési kísérletet is folytattam, mégpedig – az előbbiekhez hasonlóan – szinte hihetetlen sikerrel. Egy kertész ismerőstől néhány grammnyi magot kaptam, amelyekből egy 5 m-es sort vetettem. Ez volt az indító vetemény, amely mindjárt az első évben 1100 grammnyi magot eredményezett. Hogyha a jövőre vonatkozólag készítünk terveket, akkor 50 cm-es sortávolsággal számolva 2,5 m2-enként mintegy kilónyi magra számíthatunk. Ez pedig nagyjából a búza termésátlagának felel meg. A mag-amaránt kísérleteket feltétlenül folytatni fogom, jövőre már jóval nagyobb területen.

– Mit tanácsolsz annak, aki otthon is meg szeretné próbálni az amaránt termesztését?

Nagyon jó ötletnek tartom, szinte biztos a siker! Nálunk például egy olyan helyre tettem az amaránt ágyást, akol még a füvesítés sem sikerült jól, annyira száraz és tömör volt a talaj. Ilyen területen is bátran kialakíthatjuk az amaránt-ültetvényt. A fellazított talajba a holdnaptár szerint történjék a vetés – például a levélzöldségeket levélnapon vessük. A kísérlet során nem alkalmaztam tápanyag utánpótlást, az eredmény mégis kiváló volt. A sekélyen vetett apró magokból kelő növényeket több hullámban egyelni kell, s a kiszedett kis növényeket már fel is használhatjuk főzeléknek.

A mag-amarántok ugyancsak jó termést adnak akár extenzív körülmények között is. Korai, közepes és késői érésű fajták léteznek – vizsgálatok szerint a középérésűek termesztése a leghatékonyabb.

Az interjút készítette: Kun András

E valóban csodálatos és több figyelmet érdemlő kultúrnövényről további információk találhatók például a következő címeken:
“Szakrális növényből biogabona” http://www.elelmezesvezetok.hu/szamok/07/09/08.htm
“Az inkák igazi kincse” http://www.hoxa.hu/?p1=cikk&p2=2399

12 hozzászólás to “Bőtermő és egészséges: régi-új kultúrnövényünk, az amaránt”

 • Öko-völgy Alapítvány » Amaránt betakarítás Krisna-völgyben:

  […] Krisna-völgy első amaránt-termesztési kísérleteiről a Farm elnöke egy tavalyi cikkünkben is beszámolt. […]

 • Tóth László:

  Hare Krisna!Azzal a kéréssel fordulok hozzátok,h Amarántot szeretnék termeszteni,de nem tudom vetőmaghoz ,hogy juthatnék?A bioboltokban kapható magok is megfelelnek termesztésre?Vagy, van lehetőség tőletek vásárolni vetőmagot?Köszönöm a segítséget!!Üdv:Tóth László

 • kunandras:

  Kedves László!
  Jelenleg nekem sincs amaránt vetőmagom.
  Javaslom, hogy lépjen kapcsolatba Klorofill Bt.-vel, úgy tudom, hogy ők foglalkoznak termeltetéssel is
  Elérhetőségeik: http://www.zoldterkep.hu/places/17844?locale=hu
  Üdvözli: Kun András

 • Tóth László:

  Haribol!Köszönöm a választ!

 • Kovács Judit:

  Kedves András!
  Megkaptam az önellátásról szóló könyvet, köszönöm! Közben felkeltette érdeklődésemet egy az amarántról szóló cikk, és érdeklődöm, Ti hogyan tisztítjátok meg a magokat? Az amaránt nagyon “szőrös”… Másrészt: Van a kertünkben egy növény, ami kísértetiesen hasonlít rá, de nem tudom, az-e. Az amaránt mindegyik változata ehető? Előfordul vele, hogy “elfajzik”?
  Köszönettel: Kovács Judit

 • kunandras:

  Kedves Judit!
  Örülök, hogy érdekesnek találja a könyvünket!
  Az amarántot házilag a legegyszerűbb szeleléssel tisztítani. A szelelés módját a 112. oldalon írtuk le (a tönköly kapcsán).
  Az amaránt minden fajtája ehető. Ha nagyon szőrös, és hasonlít a vad alakra, akkor bizony elfajzott, vagyis összeporzódott a vad amaránttal, és az így keletkező hibrid (vad x nemes) amaránt szőrösebb, kevesebb magot terem.
  A félvad, elfajzott példányokat még virágzáskor érdemes kigyomlálni a többi közül, mert pár év alatt az egész állomány elfajzik.
  Üdvözli: András

 • Kovács Judit:

  Köszönöm, akkor valószínűleg elfajzott. Szereztem új magokat!
  További jó munkát kívánok! Judit

 • Turóczi Istvánné:

  Hare Krisna! Kedves András! Mondjuk megtermett az amarántom, leszüreteltem /persze csak virtuálisan/, de a vetőmagom már megvan. Az a kérdésem hogyan kell pattogatni? A kukorica pattogtató /elektromos/ jó e erre?Ja és kb. mikor vessem el a magokat. Várom válaszát köszönettel. Turócziné Anikó.

 • kunandras:

  Kedves Anikó!
  A Beszélgetések az önellátásról című könyvünk 114. oldaláról másoltam ide a választ:
  “…sokan azt gondolják, hogy otthoni kipattogtatása reménytelen vállalkozás. Nem így van. Magam is szoktam pattogtatni – frissen pattogtatva a legfinomabb – egy vastag fenekű, mély lábosban. A forró lábosba behintünk egy félmaréknyi magot, és gyorsan rátesszük a fedőt, mert villámgyors és nagyon intenzív a pattogás. Az edényt közben rázogatjuk. Vigyázat, könnyen odaég! Fontos, hogy ne hevítsük túl az edényt. A kipattogott szemeket kiöntjük, és a műveletet újabb magokkal megismételjük.”
  Az amaránt melegigényes trópusi növény, ezért a fagyok után, májusban kell vetni.
  Sikeres próbálkozást! Üdvözli:
  András

 • korai pál:

  érdeklödök,hogy az amaranthus cruenthus ehetö e,és ezt vagy más fajtát,pl. am tricolor magot,palántát honnan lehet szerezni,válaszukat várom,köszönettel,Korai Pál,korai.pali@gmail.com

 • Amaránt cséplés ökrökkel | Öko-völgy Alapítvány:

  […] “Bőtermő és egészséges” […]

 • Amaránt cséplés ökrökkel | Öko-völgy Alapítvány:

  […] “Bőtermő és egészséges” […]

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Legközelebbi időpontok:
2018. január 20.
2018. február 17.
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"A probléma tömören abból áll, hogy az emberiség a véges Földön korlátlan növekedésre rendezkedett be, figyelmen kívül hagyva annak eltartóképességét. Kifosztja a bolygó erőforrásait, rablógazdálkodást folytat az elvileg megújulni képes ökológiai rendszereken, s mindezzel saját maga és utódainak létét veszélyezteti."
Vida Gábor