Élményteli látogatás Krisna-völgyben

GosalaVendégeink szabatosan-szellemes beszámolója a Krisna-völgyben tett látogatásukról.

“Igen szerencsésnek mondhatjuk magunkat nemcsak azért, mert keresgéléseinkben rátaláltunk a természettel összhangban, önellátóan élő Krisna-tudatos hívők kiadványaira, megnyilatkozásaira, hanem azért, mert találkozhattunk a nagy tapasztalattal és tudással rendelkező, mégis egyszerűen, őszintén szóló jóemberekkel, akik reményeinken, elvárásainkon, kérdéseinken túl is megelégítő válaszokat adtak, mintákat mutattak.”

Köszönjük Andrásnak, öko-kul-túra vezetőnknek, hogy bejárhattuk a Krisna-völgy és dombok kiemelkedő pontjait, személyeit. Ő szervezte meg találkozóinkat a Beszélgetések az önellátásról című könyv reánk érő szakértőivel, akik nem rejtették véka alá ismereteiket, tapasztalataikat. Fényt gyújtottak a multik és internacionalisták gerjesztette homályban.
András, ahogy kérdéseivel vezetett a könyv mondandói között, úgy kalauzolt a valóságban az Krisna-völgyi-dombok és tudó emberek között. A könyvlapok felvilágosító betűsorait helyett ott a domboldalon valódi, ökörszántotta barázdák fénylettek.

Köszönjük Antalnak, a négy, saját betanítású ökör vonta váltva-forgató ekével szántó földinknek, hogy – míg állatait pihentette – a frissen szántott domboldalban az idomítás, vezetés fogásairól tartott alapos állat- és emberismeretről tanúskodó előadását.
Köszönjük Vilmosnak, a jó tanácsait megosztó vezetőnek, a józan ész, a tapasztalat és tudás érlelte bölcsességét, s hogy nemcsak idejét, de számunkra fontos neveket, címeket is megosztott velünk.

Köszönjük Attilának, a Tehénvédelmi Központ vezetőjének a kiselőadást. Köszönjük, hogy a négylábúak és támogatóik dicsőség táblái után a 3 napos bocitól a tejelő teheneken át a húzó ágazatot jelentő ökrökig mindent megnézhettünk a kitűnően tájolt és megépített intézményben. Köszönjük, hogy a járgánytól a vető-, cséplőgépen át az ekékig sok régi-jó két és négylábú erejével üzemeltethető szerszámmal találkozhattunk. Amik ott nem skanzeni, múzeumi néznivalók, hanem a jelen és a jövő ön és környezet tudatos életének segédeszközei.

DSCN5322
Mire a nap leszállt a távoli dombok mögé, Krisna-völgy legmagasabb pontjára jutottunk: a zöldségesbe. Avatott és elhivatott kalauzunk Balázs, (: aki nem kért jegyeket, bérleteket 🙂 kertelés nélkül beszélt az át- és belátható méretű ágyások mellett az élelem termesztés évközi és napközi mesterfogásairól. A szüreti szentélybe is bebocsátást nyertünk: megnéztük a mívesen és praktikusan megépített pincében a betárolt zöldségeket, gyümölcsöket.
Rövid ismertetőt kaptunk hitük alap pilléreiről is, amikor a dermesztő estéből kis időre betértünk a ragyogó templomba, ahol az aprólékosan, igen színesen festett falaknak és a padlófűtésnek hála meleg fogadtatásban volt részünk. Ne feledkezzünk meg az íny- és fülcsiklandó élményekről se: a vega ebédről és a mantrázó bhaktáról!

Feltöltődve tértünk meg a somogyvámosi Krisna-völgyi tanulmányútról itthonainkba. Úgy érzem a látott, hallott ökosságokat hosszan kérődzhetjük, emészthetjük és beépíthetjük a mi kis családi birtokaink életébe. Önellátási ismereteiket, tapasztalataikat megosztó Krisna-tudatú elöljáróknak köszönjük a lehetőséget.

Éva és József (Cegléd), Zita és Lajos (Lajosmizse)

1 hozzászólás to “Élményteli látogatás Krisna-völgyben”

  • Isabel:

    Tán három éve mi is lementünk a háromnapos búcsúra, ott volt szálláshelyünk a völgyben, egy kis házban. Rendkívüli élmény volt, és mostanában éppen gondoltam rá, hogy idén is el kellene menni.

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Véges rendszerben végtelen növekedést csak az őrültek és egyes közgazdászok képzelnek el."
Kenneth E. Boulding (filozófus, közgazdász)