Élőfalu Találkozó, 2009. január

biofaluÓriási, minden korábbi találkozót felülmúló érdeklődés kísérte a Magyar Élőfalvak idei első összejövetelét.
Több mint másfél száz résztvevő nyüzsgött Máriahalmon. Hogy minek köszönhető a hirtelen megugrott érdeklődés? Nincs kizárva, hogy az elmúlt év válság-sorozata (pénzügyi válság, élelmiszer válság, gáz-válság, környezeti válság…) ültette el sokakban a falura költözés, önellátás gondolat-csíráját…
Kezdetként minden ökofalu képviselője bemutatkozó előadást tartott, s elmondta, mi történt náluk az elmúlt időszakban, és hogy miképpen lehet csatlakozni közösségükhöz.
Krisna-völgy képviselői kifejtették, hogy – bár a Farm területére csak Krisna-hívők költözhetnek – nagy szeretettel várnak minden érdeklődőt, aki rövidebb vagy hosszabb időre szeretne bekapcsolódni az itt folyó életbe. Somogyvámoson pedig bárkinek lehetősége adódik a letelepedésre. Aki vágyik a falusi életmódra, kertre, tiszta levegőre, kulturált, dinamikus és kreatív közösségre, az ilyen módon megtalálhatja számítását, és egyben részt vehet egy Európa-szerte egyedülálló öko-programban is.
“Szeretnénk, ha nem csak maga Krisna-völgy, vagyis a Farm területe lenne ökofalu, hanem Somogyvámos többi része is magas színvonalú, ökológiai szemléletű, kulturális és népi kézműves központtá, mintafaluvá nőné ki magát. Az elmúlt évtizedben is sokat fejlődött már a korábban elöregedésre ítélt zsák-település. Krisna-völgynek köszönhetően mostanra évi 30.000 turista látogatja, megtarthatta postáját, és saját általános iskolát is működtet. Az elmúlt években egyre többen vásárolnak házat Somogyvámoson.” – mondták.
Az előadásokat, eszmecseréket Máriahalom élőfaluban (vagy ahogy alapítójuk, Lakatos Géza hívja: biofaluban)  tett séták színesítették. A szervezők lehetővé tették, hogy részt vegyünk egy “háztűznézőn” is: itt szinte minden családi házban egyedi alakú, saját kezűleg épített “tömegkályha” vagy “finn kályha” van. A kályha sajátos szerkezetének köszönhetően a tűzifa tökéletesen elég (elgázosodik), és a felforrósodott levegő nem távozik a kéményen, hanem szép fokozatosan, a kályha falán keresztül, infrahőként melegíti a szobát.
A finn kályhák diadalútja már Krisna-völgybe is eljutott: próbaképp a most épülő 4 lakóházunkat is ilyenekkel szereljük fel.

A következő Magyar Élőfalu Találkozó 2009. nyarán várható. Addig is sok sikert kívánunk új ökafalu alapítását vagy már működő közösséghez való csatlakozást tervező lelkes embertársainknak!

Rév Szilvia és Pártha dász

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm
Fotógaléria
Loading...
image magfejto_2010apr16_k-jpg image im003865k-jpg image magfejto_2010apr16_3-jpg image im003838k-jpg image im003806k-jpg image im003821k-jpg image im003873k-jpg image im003862k-jpg image im003869k-jpg image im003917k-jpg image im003870k-jpg image im003855k-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségéveleddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"Semmi sem fogja olyan mértékben növelni az életben maradásunk esélyeit a Földön, mint az átállás a vegetáriánus étrendre."
Albert Einstein