Élőfalu Találkozó, 2009. január

biofaluÓriási, minden korábbi találkozót felülmúló érdeklődés kísérte a Magyar Élőfalvak idei első összejövetelét.
Több mint másfél száz résztvevő nyüzsgött Máriahalmon. Hogy minek köszönhető a hirtelen megugrott érdeklődés? Nincs kizárva, hogy az elmúlt év válság-sorozata (pénzügyi válság, élelmiszer válság, gáz-válság, környezeti válság…) ültette el sokakban a falura költözés, önellátás gondolat-csíráját…
Kezdetként minden ökofalu képviselője bemutatkozó előadást tartott, s elmondta, mi történt náluk az elmúlt időszakban, és hogy miképpen lehet csatlakozni közösségükhöz.
Krisna-völgy képviselői kifejtették, hogy – bár a Farm területére csak Krisna-hívők költözhetnek – nagy szeretettel várnak minden érdeklődőt, aki rövidebb vagy hosszabb időre szeretne bekapcsolódni az itt folyó életbe. Somogyvámoson pedig bárkinek lehetősége adódik a letelepedésre. Aki vágyik a falusi életmódra, kertre, tiszta levegőre, kulturált, dinamikus és kreatív közösségre, az ilyen módon megtalálhatja számítását, és egyben részt vehet egy Európa-szerte egyedülálló öko-programban is.
“Szeretnénk, ha nem csak maga Krisna-völgy, vagyis a Farm területe lenne ökofalu, hanem Somogyvámos többi része is magas színvonalú, ökológiai szemléletű, kulturális és népi kézműves központtá, mintafaluvá nőné ki magát. Az elmúlt évtizedben is sokat fejlődött már a korábban elöregedésre ítélt zsák-település. Krisna-völgynek köszönhetően mostanra évi 30.000 turista látogatja, megtarthatta postáját, és saját általános iskolát is működtet. Az elmúlt években egyre többen vásárolnak házat Somogyvámoson.” – mondták.
Az előadásokat, eszmecseréket Máriahalom élőfaluban (vagy ahogy alapítójuk, Lakatos Géza hívja: biofaluban)  tett séták színesítették. A szervezők lehetővé tették, hogy részt vegyünk egy “háztűznézőn” is: itt szinte minden családi házban egyedi alakú, saját kezűleg épített “tömegkályha” vagy “finn kályha” van. A kályha sajátos szerkezetének köszönhetően a tűzifa tökéletesen elég (elgázosodik), és a felforrósodott levegő nem távozik a kéményen, hanem szép fokozatosan, a kályha falán keresztül, infrahőként melegíti a szobát.
A finn kályhák diadalútja már Krisna-völgybe is eljutott: próbaképp a most épülő 4 lakóházunkat is ilyenekkel szereljük fel.

A következő Magyar Élőfalu Találkozó 2009. nyarán várható. Addig is sok sikert kívánunk új ökafalu alapítását vagy már működő közösséghez való csatlakozást tervező lelkes embertársainknak!

Rév Szilvia és Pártha dász

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ha törődünk az állatokkal, és törődünk a Földdel, akkor számtalan állat, ember és lakóhely boldogulhat sokkal jobban, mint egy tiszteleten, törődésen, együttérzésen, emberségen, könyörületen alapuló erkölcs hiányában." (Marc Bekoff biológiaprofesszor, a Rügyek és Gyökerek Alapítvány helyi koordinátora) Mindenfelől válságok sújtanak bennünket mostanában. Mivel tönkretettük magunk körül az élővizeket, a földeket, a levegőt és szinte az egész bolygót, ezért súlyos környezeti válsággal kell küzdenünk. Emellett folyamatos háborúk, terrorcselekmények, pereskedések okoznak komoly makro- és mikroszintű társadalmi válságokat. Ezeket tetőzik az időről-időre begyűrűző gazdasági válságok. De mi az igazi oka ennek a rengeteg, alapvető értékeket megrengető válságnak? A válasz az, hogy mindezeknek az igazi gyökere egy mély világnézeti válság, amely az egyre súlyosabb materializmus felé próbál rántani mindenkit. A materializmus értékrendje folyamatosan degradálódik, s ezért nem képes megfelelő, időtálló alapot jelenteni. Amíg az emberiség az individualista, önző, kihasználó értékrendet nem cseréli fel egy lelki-spirituális szemléletmóddal, addig a fenti válságok csak egyre súlyosabbá válnak. Ezért mindenkinek változtatnia kell a környezetéhez való hozzáállásán és ennek tettekben is meg kell mutatkoznia! Amíg lájkoljuk a zöld gondoltokat, de közben teleszemeteljük a világunkat és nem kezdünk visszatérni egy természetesebb életmód felé, addig nincs esély arra, hogy nagyban is megváltozzanak a dolgok. Te legyél az a változás, amit szeretnél, hogy megvalósuljon!  
Zöld gondolatok 2.