Értékváltásra van szükség

ertekvaltasra-van-szukseg1Összeomlottak az életünket eddig irányító értékrendszerek. A pénz és növekedés mozgatta piacgazdaság válságot okozott, és az erőforrások kimerülésébe hajszolja bolygónkat. A rendszerről azonban nem beszélhetünk személytelen fogalmakban. Mert emberek működtetik.

Ha átveszi a terepet az értékvezérelt gazdaság, amelyben fokozott szerep jut az emberi értékeknek, nagyobb esélyekkel indulunk a klímaváltozással és az idővel való versenyfutásban, hogy megvalósítsuk a fenntartható életvitelt a Földön.

Szó szerint bőrünkön érezzük a globális felmelegedést, pénztárcánkon pedig a gazdasági válságot. „Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely azt létrehozta” – szólt Albert Einstein napjainkban egyre gyakrabban emlegetett mondása. „Modellváltás szükséges, de ha a konferencia résztvevői visszamennek cégükhöz, akkor a másnapi probléma megoldása fogja őket foglalkoztatni. Hiszen be kell számolni a tulajdonosoknak, akiknek a bevétel növekedése számít. Be kell látni: kényszerpályákon mozgunk” – mondta Nagy Bálint, az IBS marketing tanszékének vezetője.

Olyan fogalmak, mint „verseny”, „érdek”, „növekedés” jellemezték a piaci (és politikai) szereplők eddigi gondolkodását és mindennapi döntéseit. Ezek azonban nem vezetnek fenntartható fejlődéshez, és további krízisek, katasztrófák veszélyeit hordozzák magukban.

A cikk folytatásában szó esik a fenntarthatóság egyéni és közösségi szintjéről, valamint a
spirituális értékrendekről. Teljes terjedelmében itt olvasható

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segíti ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Legközelebbi időpontok:
2017. november 25.
2017. december 2.
2018. január 20.
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"A kiút megtalálásához lélekbeli változás szükséges, amelynek során rájövünk, hogy az igazi értéket nem lehet pénzben kifejezni, és az élet megannyi formáját nem lehet áruba bocsátani."
Az Egyházak Világtanácsának nyilatkozata (2000, Genf)