Értékváltásra van szükség

ertekvaltasra-van-szukseg1Összeomlottak az életünket eddig irányító értékrendszerek. A pénz és növekedés mozgatta piacgazdaság válságot okozott, és az erőforrások kimerülésébe hajszolja bolygónkat. A rendszerről azonban nem beszélhetünk személytelen fogalmakban. Mert emberek működtetik.

Ha átveszi a terepet az értékvezérelt gazdaság, amelyben fokozott szerep jut az emberi értékeknek, nagyobb esélyekkel indulunk a klímaváltozással és az idővel való versenyfutásban, hogy megvalósítsuk a fenntartható életvitelt a Földön.

Szó szerint bőrünkön érezzük a globális felmelegedést, pénztárcánkon pedig a gazdasági válságot. „Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely azt létrehozta” – szólt Albert Einstein napjainkban egyre gyakrabban emlegetett mondása. „Modellváltás szükséges, de ha a konferencia résztvevői visszamennek cégükhöz, akkor a másnapi probléma megoldása fogja őket foglalkoztatni. Hiszen be kell számolni a tulajdonosoknak, akiknek a bevétel növekedése számít. Be kell látni: kényszerpályákon mozgunk” – mondta Nagy Bálint, az IBS marketing tanszékének vezetője.

Olyan fogalmak, mint „verseny”, „érdek”, „növekedés” jellemezték a piaci (és politikai) szereplők eddigi gondolkodását és mindennapi döntéseit. Ezek azonban nem vezetnek fenntartható fejlődéshez, és további krízisek, katasztrófák veszélyeit hordozzák magukban.

A cikk folytatásában szó esik a fenntarthatóság egyéni és közösségi szintjéről, valamint a
spirituális értékrendekről. Teljes terjedelmében itt olvasható

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A baj nem körülöttünk van, hanem bennünk. Ez reményt ad a változásra."
Kóródi Márta