Fenntarthatóság és fejlődés

ov_fenntarthat_konf_20_20081008Nemzetközi és hazai tudóscsoportok tanulmányai szerint a fenntarthatóság megteremtésének előfeltételei a következők: Erősíteni kell a helyi termelést és fogyasztást; Természetkímélő (ökológiai) gazdálkodást kell folytatni; Megújuló energiaforrásokat kell használni; Minden tekintetben takarékoskodni kell; Minél több embernek kell áttérnie a vegetarianizmusra. Ezek jelentik a továbbfejlődést a fenntarthatóság irányába. Kérdés, hogy ezúttal hallgatunk-e a kutatói véleményekre.
Három magyar kutató közelmúltban megjelent könyve utolsó esélyként a következőket nevezi meg: „Felismerve a fenyegetettséget, az emberek takarékoskodni kezdenek, és gondolnak nemcsak maguk, hanem a gyermekeik jövőjére is. Rájönnek arra, hogy a gátlástalan fogyasztás, az igazából szükségtelen javak felhalmozása …az életterünket pusztító tevékenység, a természetes környezet, így a jövőnk elleni vétek…” Néhány példa a fenntarthatóság gyakorlatából: „ …A mezőgazdaság, az ipar olyan rendszerekbe szerveződik, amelyek a helyi adottságokhoz alkalmazkodva lehetőleg kevés erőforrással tartják fenn magukat. Az emberek fehérjeszükségletüket elsősorban növényi fehérje fogyasztásával fedezik.”[1]
A valóban fenntartható fejlődés első lépése tehát a gyakorlat gyökeres megváltoztatása. Szakértők szerint a fogyasztás csökkentése, amit az ökológiailag fenntartható élet mindennapi megvalósításának kell követnie. Ez az utolsó esélyünk. S hogy az eddig leírt elvek hosszútávon, fenntartható gyakorlatként megvalósíthatók, arra kiváló példa a somogyvámosi Krisna-völgy faluközössége, ökológiai gazdasága. Az itt működő Öko-völgy Programot azzal a céllal indítottuk el, hogy a mindenki számára bemutassuk: kiváló életminőség elérhető ökológiailag fenntartható módon.
A fenntarthatóság megteremtése érdekében 150 fős faluközösségünk a lehető legtöbb tekintetben önfenntartásra törekszik. Egyaránt alkalmazunk környezetkímélő modern és hagyományos módszereket (ennek jelképe az ökörerő használata és legmodernebb technológiával épülő nádgyökérzónás szennyvíztisztítónk). Környezetbarát, megújuló energiaforrásokat alkalmazunk (a fűtés és főzés fával történik, napenergiát és szélenergiát használunk). Gazdálkodásunk alapelve az erőszak- és vegyszermentesség, ezért bio élelmiszereket termelünk és fogyasztunk. Megvalósítjuk az anyagok és energia helyi, gazdaságon belüli áramoltatását. A Krisna-völgyben folyó 15 éves biogazdálkodás örvendetes eredménye, hogy a kutak vize újra iható minőségű. A természetes élőhelyek is regenerálódnak, évről-évre gazdagodik a növény- és állatvilág.
Az Öko-völgy Programban fontos feladatunknak tekintjük tapasztalataink másokkal való megosztását és megvitatását. Ezért széles körű együttműködéseket folytatunk oktatási és kutatási intézményekkel (jelenleg 6 egyetemmel, főiskolával). Kutatási programjaink számos kutatót vonzanak. Konferenciákat szervezünk (2008-ban nagy érdeklődés mellett rendeztük meg előbb fenntarthatósági, majd oktatási konferenciáinkat). A fenntarthatóság gyakorlata iránt érdeklődők számára tanfolyamokat, képzéseket tartunk (tavaly 4 tanfolyamot bonyolítottunk le). Eredményeinket széles körben publikáljuk, 2008-ban két önálló magazint adtunk ki, és közel harminc cikket jelentettünk meg.
A fenntarthatóság gyakorlati kérdéseivel, tapasztalatainkkal kapcsolatban szívesen adunk tájékoztatást akár személyesen, akár itt, a www.okovolgy.hu címen elérhető honlapunkon.

Kun András

[1] Végh László, Szám Dorottya, Hetesi Zsolt: Utolsó kísérlet. Híradás a Föld állapotáról. Kairosz Kiadó, 2008. 205-207.

Hagyj üzenetet

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás Már fejjük, még szopizik…
Fotógaléria
Loading...
image gate_zoldklub_krisnavolgyben_2009-jpg image corvinusklub_2010marc22_k-jpg image dscn6418-jpg image dscn6394-jpg image dscn6422-jpg image fnyn_2010apr17_k-jpg image dscn6457-jpg image magfejto_2010apr16_k-jpg image fnyn_2010apr3_3_k-jpg image magfejto_2010apr16_2_k-jpg image fnyn_2010apr3_2_k-jpg image fnyn_2010apr17_4_k-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"A húsfogyasztás a víz pazarló felhasználásával jár, és rengeteg üvegházgázt állít elő. Óriási nyomást gyakorol a világ erőforrásaira. Jobb egy vegetáriánus étrend."
Lord Stern