Hitel a környezetért

A világon egyedülálló módon készpénzzel kívánja jutalmazni egészségesen élő és a környezetet kevéssé szennyező lakóit egy aprócska csendes-óceáni sziget önkormányzata – és ezzel talán egész világnak példát mutathat.

Az Ausztrália, Új-Zéland és Új-Kaledónia között található 35 négyzetkilométeres Norfolk szigetén 2000 ember él, így ideális kísérleti terep lehet a modern társadalmak előtt álló olyan, látszólag különböző problémák megoldására, mint az éghajlat felmelegedése vagy az emberek elhízása.
Norfolkra azért esett a választás, mondta a projekt kezdeményezője, Gerry Egger, a Brisbane közelében lévő Southern Cross egyetem kutatócsoportjának vezetője, mert az ausztráliai partoktól 1700 kilométerre található sziget teljesen autonóm, és így könnyű mérni, mi kerül be területére és mi távozik onnan.

A XVIII. és XIX. században fegyenctelep működött a szigeten, ma pedig az egyedüli olyan ausztráliai terület, amelynek önálló kormányzata van. A program keretében minden lakó kap egy szénhitelkártyát, amelyet fel kell mutatnia, amikor kifizeti energiaszámláját, üzemanyagot vagy élelmiszert vásárol. Azoknak, akik nem használják fel a kártyán lévő valamennyi hitelegységet, készpénzben kifizetik a különbözetet, míg azoknak, akik a kártyán szereplő felhatalmazást túllépik, további hitelegységeket kell vásárolniuk, ugyancsak pénzért.

A programhoz önkéntesen lehet csatlakozni, és célja az üvegházhatást okozó szén-dioxid-kibocsátás korlátozása, nevezetesen a villamosenergia- és üzemanyag-fogyasztás, illetve az importált élelmiszertermékek fogyasztásának csökkentése révén, illetve ugyanakkor a gyalogos vagy kerékpáros közlekedés ösztönzése. A 2011 elején kezdődő, három évig tartó kísérletet az ausztráliai kutatási tanács és a helyi hatóságok finanszírozzák.

Az évente a szigetre látogató mintegy 30 ezer turista is kap érkezésekor hasonló, a tartózkodás időtartamával arányos számú hitelegységet tartalmazó szénkártyát. A módszer hasonló: a megtakarított egység ellenértékét pénzben kapják meg, ha viszont túllépik a keretet, távozáskor ki kell fizetniük a különbözetet. Azaz, ha az elvárt módon élnek, nyaralás közben még pénzt is kereshetnek.

A hitelegységek mennyiségét később fokozatosan csökkenteni fogják, hogy lassan elérjék az ambiciózus környezetvédelmi célokat. A siker a lakosság magatartásán múlik, az előzetes felmérések szerint jelenleg a projekt igen népszerű. “Ha a terv beválik, a projektet kiterjeszthetik egész Ausztráliára” – mondta el az AFP-nek Garry Egger. “És miért is ne: akár az egész világ is követhetné a példát” – fűzte hozzá.

Forrás: Greenfo/MTI

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Legközelebbi időpontok:
2018. március 24.
2018. április 14.
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Véges rendszerben végtelen növekedést csak az őrültek és egyes közgazdászok képzelnek el."
Kenneth E. Boulding (filozófus, közgazdász)