Hogyan növelhető kétszeresére az élelmiszer-termelés?

A környezettudatos gazdálkodás, a vegyi alapú trágyázás és rovarirtók mellőzése, révén sok gazdálkodó kétszeresére növelheti élelmiszer-termelését a fejlődő világban egy közelmúltban ismertetett ENSZ-jelentés szerint.

A kártevőket csapdába ejtő növények Kenyában és a kacsák használata a gyomnövények elleni harcban a bangladesi rizsföldeken jó példák arra, hogy milyen lépéseket lehet tenni a fokozott élelmiszer-termelésre a világ növekvő lakosságszáma mellett. A bolygó népessége az ENSZ szerint hétmilliárd lesz az idén, 2050-re pedig eléri a kilenc milliárdot.

„A mezőgazdaság keresztúthoz érkezett” – fogalmaz a világszervezet Olivier de Schutter, ENSZ-jelentéstevő által jegyzett tanulmánya. A szakember az élelemhez való jog ENSZ-küldöttje, azt tanulmányozza, miként lehetne csökkenteni a rekordot elérő élelmiszerárakat és eltérni az kőolajfüggő költséges ipari mezőgazdaságtól.
Az „agroökológia” révén a gazdaságok ellenállóbbak lennének az éghajlatváltozás jósolt hatásaival, így az áradásokkal, aszályokkal, valamint a tengerszint emelkedésével szemben. Utóbbi már így is túlságosan sóssá tette a friss vizet néhány partszakasz mentén az öntözéshez.


Az öko-gazdálkodással kísérletező – 57 országban folyó – projektek átlagosan 80 százalékos hozamnövekedést hoztak a termésben azzal, hogy természetes eljárásokat alkalmaztak a föld termőképességének fokozására és a kártevők elleni védekezésre. Afrikában zajló projektek azt mutatták, 3-10 éven belül lehetséges a termés megkétszerezése.
Olivier de Schutter szerint a legjobb hasznosulásra azokban a régiókban lehet számítani, amelyekben túl kevés erőfeszítést tesznek a mezőgazdaság területén. Példaként említette fekete-Afrikát, de emellett rendkívül kecsegtető tapasztalatokról számolt be Latin-Amerika és Ázsia egyes részei felől is.

Az élelmiszer-termelés költségei rendkívül szorosan követik a kőolajár alakulását – jegyezte meg a szakember. Az egyiptomi és tunéziai politikai földrengés részben kapcsolódik a megemelkedett élelmiszerárakhoz. Ha elszabadulnak az élelmiszerárak és a népesség képtelen lesz gondoskodni az élelmezésről, egyre több zavargó és bukott állammal számolhatunk – vélekedett az ENSZ-jelentéstevő. Megjegyezte azonban, hogy a fejlett országok képtelenek lennének a gyors agroökológiai váltásra, mert „függenek” egy ipari, kőolajalapú gazdálkodási modelltől.

Forrás: hirtv.hu

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Legközelebbi időpontok:
2018. március 24.
2018. április 14.
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A kutatások szerint az emberek nem az anyagi jólétre vágynak, hanem emberi kapcsolatokban gazdag, boldog magánéletre."
Pataki György (Szent István Egyetem)