Időkép Délnyugat-Magyarországról

Egyes magyar tájakon a mérések kezdete óta az idei volt a legmelegebb éjszakájú július tizenhatodika…

Krisna-völgyben, Somogyvámoson 21 napja nem volt csapadék (eltekintve egy reggeli 1,5 mm-es esőtől, amit ilyen melegben nem sorolnék oda), a napi átlaghőmérséklet pedig tartósan 25 sőt 27 (esetenként 30) C fok fölött van. A gabonák szépen beértek ugyan, de a szemek súlya alacsonyabb (a szélsőségeknek köszönhetően).

A zöldségkultúrák toleranciája a határon van. A reggeli harmatok ugyan segítenek, de egy bizonyos hőmérséklet felett már az öntözés sem segít a termelésben, inkább csak életben tartja a növényt, de a virágok nem kötnek, terméskiesés várható.

A gyümölcsösökben elkezdtük öntözni azokat a fákat, amelyeken termés mutatkozik, hogy ne szórják el azt (ők ezzel kezdik a védekezést, mert ez vonja el a legtöbb energiát, majd a levelek jönnek). A 3 évnél fiatalabb kiültetésű fákat is öntözni kell, mert már vetkőznek.

A korábbi évek tapasztalatai alapján bizonyos, hogy az év végén ezeket a küzdelmeket a csapadékösszeg nem fogja mutatni. Teljesen átlagos számot fogunk látni, vagy még kicsit fölötte.

Zord május ide, hideg június oda, a háttérben lassan, de biztosan emelkedik a hőmérséklet (lásd itt)

Pártha dász (Pőcze Vilmos)
Krisna-völgy

Hagyj üzenetet

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás Már fejjük, még szopizik…
Fotógaléria
Loading...
image gate_zoldklub_krisnavolgyben_2009-jpg image corvinusklub_2010marc22_k-jpg image ov_fenntarthat_konf_19_20081008_kisebb-jpg image ov_fenntarthat_konf_8_20081008_kisebb-jpg image ov_fenntarthat_konf_31_20081008-jpg image ov_fenntarthat_konf_2_20081008_kisebb-jpg image ov_fenntarthat_konf_32_20081008-jpg image ov_fenntarthat_konf_12_20081008-jpg image meheszet-jpg image gyumolcsfak_tavasszal-jpg image fozes_foldtuzhelyen-jpg image krisna-volgyi_gyerekek-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"Vajon hány ember létezik még, aki megérti, hogy a pénz önmagában nem érték? Ugyanez vonatkozik az időre is: »Time is money« - mondják azok, akik a pénzt abszolút értékmérőnek tartják, mintha minden megtakarított percnek ugyanannyi lenne az értéke."
Konrad Lorenz