Képeskönyv a változásról

Sokfelé olvashatunk eltűnt állatfajokról, kihalt növényekről. De mindig kézzelfoghatóbb, és talán megdöbbentőbb, amikor a leírásokban még létezőként írják le ezeket a kortárs megfigyelők. Különösen így van, ha a beszámolók nem túl régiek, a mára kihalt fajok akkor még gyakoriak voltak.

Jó példája ennek John James Audubon Amerika madarai (Birds of America) című munkája, amelyet első alkalommal 1827 és 1838 között, több részben adtak ki. A könyv több mint 400, életnagyságú képet és részletes leírást tartalmaz Amerika madarairól (jelenleg egyébként ez a világ legdrágább nyomtatott könyve, egy példány értéke 1,5 – 2 milliárd forint is lehet).

Audubon könyve hat olyan madárfaj leírását tartalmazza, amelyek azóta nem csak Amerikából, hanem az egész Földről eltűntek. Köztük van a sokszor emlegetett vándorgalamb is. Audubon ezt a fajt még úgy mutatja be, mint amelynek csapatai az eget is képesek elsötétíteni.

Az, hogy egy ennyire tömegesen előforduló állatfaj – egyértelműen és kizárólag az ember tevékenysége következtében – nyomtalanul eltűnhet, intő jel arra nézve, hogy mennyire gyorsan változhat meg egy-egy faj helyzete, a természet állapota.

Az időközben kihalt és veszélyeztetetté vált madárfajok listája és a könyv vonatkozó részei megtekinthetőek itt

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Nyilvánvalóvá vált, hogy az eddig folytatott emberi tevékenység (a „business as usual” = BAU) katasztrófához vezet, s hosszabb távon kérdésessé teszi az emberiség fennmaradását."
Vida Gábor