Klímaváltozás: rajtunk is múlik!

rajtunk-is-muli_kepA kialakult krízis „csak akkor oldódhat meg, ha mi, mint egyének felelősnek érezzük magunkat a megoldásért” – olvasható Al Gore Kellemetlen igazság – A bolygónkat fenyegető globális felmelegedés, és leküzdésének lehetőségei című könyvében. (Magyarul is megjelent 2006 végén.) A Nobel Békedíjjal kitüntetett egykori amerikai alelnök óriási nézettséggel vetített filmjeiben (A Kellemetlen igazságot már két Oscar-díjjal díjazták) és könyveiben egy sor gyakorlati lépést javasol, amit szavai szerint „bárki megtehet, hogy csökkentse azt a terhelést, amit high-tech életmódunk a természeti világra gyakorol.” Al Gore szerint, ha hajlandóak vagyunk rászánni magunkat ezekre, akkor „nem csupán a globális megoldáshoz járulunk hozzá, de a saját életünket is jobbá tesszük.”
Al Gore sokak szemében korunk legnagyobb hatású környezetvédelmi tanácsadója és aktivistája. Tekintélye lehetővé teszi, hogy megfogalmazzon olyan ’kellemetlen igazságokat’ is, amelyeket mindenki tud, ám annál kevésbé szívesen hall róluk: „Napi döntéseinkkel mindannyian hozzájárulunk az éghajlatváltozáshoz, kezdve azzal, hogy otthonunkban mennyi energiát használunk el, folytatva azzal, hogy milyen személyautókat és más járműveket vezetünk, azon keresztül, hogy milyen termékeket és szolgáltatásokat fogyasztunk, egészen addig, hogy életmódunk mekkora szeméttermeléssel jár”. [1]
Az európai kormányok napjainkban szorosan együttműködnek, hogy kezeljék az éghajlatváltozás következményeit, illetve csökkentsék a széndioxid kibocsátást. Magyarországtól az EU az 1990-es szinthez képest mintegy 18% kibocsátás csökkentést vár el. Emellett a megújuló energiaforrások arányát 2020-ra a jelenlegi 4,5 százalékról 13 százalékra kell növelnünk. Az állami programok azonban csak akkor lehetnek sikeresek, ha az egyének napi döntéseikkel is mögéjük állnak.
Az Európai Bizottság 2007-ben indított programjában ugyancsak arra ösztönöz, hogy változtassunk a szokásainkon a kibocsátás visszafogása érdekében. A felvilágosító kampány keretében számos konkrét megoldási javaslatot fogalmaz meg. Többek között azt, hogy tekintsük ideálisnak a 21 fokos szobahőmérsékletet. Csak oda szereljünk fel energiatakarékos izzót, ahol sokat tartózkodunk, a fel-lekapcsolgatás ugyanis rontja a hatásfokot. Hetente akár egy kádnyi vizet is megtakaríthatunk, ha megjavíttatjuk a csöpögő csapokat. Igyekezzünk a legkevésbé agyoncsomagolt árut venni. Autó helyett használjunk kerékpárt, a biciklizés csökkenti a légszennyezést, valamint a zajterhelést is. [2]

Kun András
Öko-völgy Alapítvány

[1] A „Kellemetlen igazság” szerzője a http://www.climacrisis.net c. honlapot ajánlja azoknak, akik szeretnék kiszámítani, hogy az üvegházhatású gázok termelése révén saját életmódjuk milyen hatással van éghajlatunkra – vagyis, hogy kinek-kinek mekkora az ún. „szén lábnyoma”. A számítás azt is megmutatja, hogy az egyén életének mely területei okozzák a legnagyobb gázkibocsátást, vagyis hol kell radikális változást vállalni ahhoz, hogy közeledhessen a ”szénsemleges életmódhoz.”
[2] A tudatosítás és megoldás folyamatát segíti elő az EU „Az éghajlatváltozás rajtunk múlik” elnevezésű kampánya is. A program honlapján (http://www.mycarbonfootprint.eu/carboncalculator1.cfm?language=hu) található információk alapján személyre szabottan dolgozhatjuk ki, hogy milyen mértékben csökkentjük a szén-dioxid kibocsátásunkat. Ebben akár néhány apróbb mindennapi szokás megváltoztatása is sokat segíthet. A hazai zöldek egyébként már évtizedek óta ajánlják ugyanezeket a mindennapi praktikákat.

2 hozzászólás to “Klímaváltozás: rajtunk is múlik!”

 • Bognár Béla:

  Hare Krisna!Keves “Öko-völgy”!
  Ezen a címen találni például a pellet megújuló energiaforrásról. Energia fűzből és másból nyerhető ,préselhető.Nagyon jó hatásfokú elégetve. Nézzetek utána ha gondoljátok.
  Szolgátok

  http://www.pannonpellet.hu/index.php?oldal=miapellet.php&nyit=1

 • Kun András:

  Kedves Béla!

  Nagyon köszönjük a fontos információt!
  Beszéltem Krisna-völgy környezetvédelmi igazgatójával, Pártha dászával, aki szerint a pellet valóban praktikus. Krisna-völgy vezetése tanulmányozta a módszert, ám végül nem került bevezetésre. Hogy miért?
  Idézem: „gépesítést és elektromos áramot igénylő technológia, mi azért nem alkalmazzuk. Különben tényleg gazdaságos és környezetbarát, azt nem vitatjuk.”
  Krisna-völgyben ugyanis nincs vezetékes áram, és a gépesítés tekintetében a minimumra törekszünk.

  Kérjük, hogyha hasonló lehetőségekkel találkozol, újra értesíts minket. A közelmúltban indítottunk egy levelezőlistát, ahol szintén örömmel fogadnánk a hasonló témájú felvetéseket.
  Feliratkozás: írj egy levelet az info’kukac’okovolgy.hu címre.

  Köszönettel, Kun András

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A kutatások szerint az emberek nem az anyagi jólétre vágynak, hanem emberi kapcsolatokban gazdag, boldog magánéletre."
Pataki György (Szent István Egyetem)