Környezetbarát szennyvízkezelés és –hasznosítás 1. Az elméleti alapok

tiszta 100x100Zöld háztartás sorozatunkban eddig a környezetbarát tisztító- és tisztálkodószerekről esett szó. Ezek használatának egyik fő oka, hogy környezetbarát módon működnek, vagyis alkalmazásuk kisebb környezetterheléssel jár, mint konvencionális társaiké. Sorozatunk következő részeiben a víz témakörét járjuk körül, olyan területeket érintve, mint a nádgyökérzónás szennyvíztisztító vagy a komposztvécé létesítésének mikéntje, illetve az esővíz gyűjtésének módja. A sorozatot a szennyvízkezelés és hasznosítás témájával indítjuk.

Ha a víz kérdéskörét feszegetjük, nyugodtan kijelenthetjük, hogy e természeti elemnek kiemelt jelentősége van az élet fenntartásában – tiszta víz nélkül nem tudnánk létezni, ez egy alapvető létszükségletünk –, ugyanakkor az önellátásban betöltött szerepe miatt is érdemes foglalkozni vele. Hazánk kedvező adottságokkal rendelkezik e téren: a Kárpát-medence fekvésénél fogva összegyűjti a környező területekről érkező vizet, vagyis egyfajta felszín feletti és -alatti vízösszefolyási területen élünk, Európa közismerten egyik legnagyobb felszín alatti ivóvízkészletével. A klímaváltozásnak a készletek mennyiségére illetve főleg annak időbeli eloszlására gyakorolt hatása azonban negatívan érint minket is, nem is beszélve a vízminőség mindig aktuális kérdéséről, ami persze annak függvénye, hogy hogyan kezeljük a keletkezett szennyvizünket.

Vizes kérdésben is egy fenntartható szemlélet kialakítása szükséges, emellett látni kell azt, hogy egy igencsak összetett témakörről van szó, amely az ivóvízellátás mellett magában foglalja például a környezetbarát és fenntartható szennyvízkezelés és –tisztítás területét is. Egy önellátó közösség/egyén ráadásul hasznosítani képes a keletkező „melléktermékeket” is, legyen szó un. szürke- (fekália- és vizeletmentes szennyvíz), vagy fekete szennyvízről. Előbbit öntözésre, utóbbit – megfelelő és gondos kezelés után – például komposztként lehet  újrahasznosítani.

A vízkérdés fenntartható szemléletű megközelítését az alábbi ábra szemlélteti.

kisebb

Mi jelenti a fő problémát a szennyvízkérdésben?
Röviden és általában a pazarló vízhasználat, továbbá nemtörődömségünk, vagyis nem gondolunk bele abba, hogy mi lesz a keletkezett szennyvízzel miután leeresztettük a lefolyón, lehúztuk a vécén.

A folyóvizes öblítésű rendszer, és azon belül is a kényelmes ivóvíz-öblítéses angolvécé, rendkívüli mértékben pazarló és környezetterhelő a keletkező nagy mennyiségű szennyvíz miatt. Egy átlagos háztartásban a vécéhasználattal keletkező ún. feketevíz összekeveredik a mosás, mosogatás, stb. tevékenységek során keletkező kevéssé szennyezett szürkevízzel, aminek eredményeként még nagyobb mennyiségű feketevíz keletkezik, melynek megtisztítása jóval nagyobb problémát jelent és nagyobb erőfeszítést is igényel
Mi lenne a megoldás? Ha eleve nem keletkezne feketevíz, ami a komposztvécék használatával kiküszöbölhető, a keletkező szürkevíz pedig természetes módon, ún. nádgyökérzónás tisztítórendszerrel kezelhető, tisztítható, sőt hasznosítható is például öntözésre.

Folytatjuk!

– Hári Beáta –
Öko-völgy Alapítvány

Az ivóvíznyerés és vízhasznosítás Krisna-völgyi tapasztalatairól számos további – technológiai leírásokkal kiegészített – információ található a „Beszélgetések az önellátásról” című könyvünkben.
A könyv ismertetése ide kattintva olvasható

 

1 hozzászólás to “Környezetbarát szennyvízkezelés és –hasznosítás 1. Az elméleti alapok”

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Hozzuk létre saját öntözőrendszerünket! Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás
Fotógaléria
Loading...
image im003821k-jpg image im003865k-jpg image magfejto_2010apr16_k-jpg image im003873k-jpg image im003806k-jpg image magfejto_2010apr16_2_k-jpg image magfejto_2010apr16_3-jpg image im003838k-jpg image im003855k-jpg image im003869k-jpg image im003909k-jpg image im003870k-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségéveleddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"A globalizáció, a nemzetközi kereskedelem, a sugárhajtású repülőgépek és az internet következtében minden ország függ mások erőforrásaitól, és kölcsönösen hatással van egymásra, pontosan, mint a Húsvét-sziget klánjai. Az ő hazájuk éppúgy magában áll a Csendes-óceánban, mint a mi Földünk a világűrben..."
Jared Diamond