Légtisztító szobanövények

A NASA 1989-ben kutatást hajtott végre, amiben megvizsgálták, hogy egyes szobanövényeknek milyen hatása van az irodák vagy lakószobák levegőjére.


A kutatás alanyai a leggyakoribb, legközönségesebb és igazán tűrőképes növények voltak, amelyeket éppen az „átlagosság” érdekében a környező közintézményekből gyűjtöttek össze és meghagytak az eredeti cserépben, úgy, ahogy voltak előtte.

A következő növények kerültek a kísérletbe: szobapálma (Chamaedorea seifritzii), rákvirág (Aglaonema modestum), borostyán (Hedera helix), kislevelű fikusz (Ficus benjamina), gerbera (Gerbera jamesonii), többféle sárkányfa (Dracaena deremensis „Janet Craig”, Dracaena marginata, Dracaena massangeana, Dracaena deremensis “Warneckei”), anyósnyelv (Sansevieria laurentii), vitorlavirág (Spathiphyllum “Mauna Loa'”), krizantém (Chrysanthemum morifolium).

A kutatás eredménye szerint ezek a széles körben elterjedt szobanövények 24 órán belül jelentősen, akár 70 %-kal is csökkentették a kísérleti zárt helyiség levegőjében található káros anyagok, mint pl. a formaldehid koncentrációját.
Így a szobanövény-tartással megelőzhetőek, vagy csökkenthetőek a zárt terekben, különösen az egyre elterjedtebb, csak mesterséges légcserével rendelkező irodákban fellépő egészségügyi problémák, csökkentik a gépi légcsere szükséges mértékét, amivel a környezetet is kímélik.

És ne felejtsük ki az esztétikai szempontot sem, ami szintén fontos bármilyen munkahelyen vagy lakásban!

A légtisztító növények „toplistája” a tanulmány szerint:
sárkányfa (Dracaena massangeana)
krizantém (Chrysanthemum morifolium)
gerbera (Gerbera jamesonii)
sárkányfa (Dracaena deremensis “Warneckei”)
kislevelű fikusz (Ficus benjamina)

– KL –

A teljes tanulmány letölthető innen

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás Már fejjük, még szopizik…
Fotógaléria
Loading...
image gate_zoldklub_krisnavolgyben_2009-jpg image corvinusklub_2010marc22_k-jpg image img_7820-jpg image img_8245-jpg image img_7960-jpg image img_7862-jpg image dscn6465-jpg image dscn6452-jpg image dscn6457-jpg image dscn6422-jpg image dscn6418-jpg image dscn6415-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"A baj nem körülöttünk van, hanem bennünk. Ez reményt ad a változásra."
Kóródi Márta