Légtisztító szobanövények

A NASA 1989-ben kutatást hajtott végre, amiben megvizsgálták, hogy egyes szobanövényeknek milyen hatása van az irodák vagy lakószobák levegőjére.


A kutatás alanyai a leggyakoribb, legközönségesebb és igazán tűrőképes növények voltak, amelyeket éppen az „átlagosság” érdekében a környező közintézményekből gyűjtöttek össze és meghagytak az eredeti cserépben, úgy, ahogy voltak előtte.

A következő növények kerültek a kísérletbe: szobapálma (Chamaedorea seifritzii), rákvirág (Aglaonema modestum), borostyán (Hedera helix), kislevelű fikusz (Ficus benjamina), gerbera (Gerbera jamesonii), többféle sárkányfa (Dracaena deremensis „Janet Craig”, Dracaena marginata, Dracaena massangeana, Dracaena deremensis “Warneckei”), anyósnyelv (Sansevieria laurentii), vitorlavirág (Spathiphyllum “Mauna Loa'”), krizantém (Chrysanthemum morifolium).

A kutatás eredménye szerint ezek a széles körben elterjedt szobanövények 24 órán belül jelentősen, akár 70 %-kal is csökkentették a kísérleti zárt helyiség levegőjében található káros anyagok, mint pl. a formaldehid koncentrációját.
Így a szobanövény-tartással megelőzhetőek, vagy csökkenthetőek a zárt terekben, különösen az egyre elterjedtebb, csak mesterséges légcserével rendelkező irodákban fellépő egészségügyi problémák, csökkentik a gépi légcsere szükséges mértékét, amivel a környezetet is kímélik.

És ne felejtsük ki az esztétikai szempontot sem, ami szintén fontos bármilyen munkahelyen vagy lakásban!

A légtisztító növények „toplistája” a tanulmány szerint:
sárkányfa (Dracaena massangeana)
krizantém (Chrysanthemum morifolium)
gerbera (Gerbera jamesonii)
sárkányfa (Dracaena deremensis “Warneckei”)
kislevelű fikusz (Ficus benjamina)

– KL –

A teljes tanulmány letölthető innen

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Hozzuk létre saját öntözőrendszerünket! Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás
Fotógaléria
Loading...
image corvinusklub_2010marc22_k-jpg image gate_zoldklub_krisnavolgyben_2009-jpg image magfejto_2010apr16_3-jpg image im003909k-jpg image im003870k-jpg image im003862k-jpg image im003821k-jpg image im003869k-jpg image im003806k-jpg image magfejto_2010apr16_k-jpg image im003855k-jpg image im003917k-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségéveleddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"A probléma tömören abból áll, hogy az emberiség a véges Földön korlátlan növekedésre rendezkedett be, figyelmen kívül hagyva annak eltartóképességét. Kifosztja a bolygó erőforrásait, rablógazdálkodást folytat az elvileg megújulni képes ökológiai rendszereken, s mindezzel saját maga és utódainak létét veszélyezteti."
Vida Gábor