Mammutfenyő és vízidara

1_wolffia_lemna_minorA világ legnagyobb és a legkisebb növényei Krisna-völgyben.
Százhúsz méteres fa, és fél milliméteres békalencse: ez a virágos növények mérettartománya bolygónkon.
A napokban érkezett meg Krisna-völgy Botanikus Kertjébe a legkisebb: a vízidara (Wolffia arrhiza).

Hazánkban mintegy tucatnyi helyen előforduló parányi vízinövény, amelyhez képest a – szintén apróként ismert – békalencse valóságos óriásnak tűnik. A vízidara ritkább növényfajaink közé tartozik, jellemző rá, hogy évekig megtalálható egy adott területen, azután hosszabb-rövidebb időre eltűnik. Valószínűleg a vízimadarak hurcolják egyik tóból, nyugodt vizű holtágból a másikba.

4_mammutA Föld leghatalmasabb testtömegű virágos növénye, a kaliforniai mammutfenyő (Sequoiadendron giganteum) már évek óta látható Krisna-völgyben. Hét példánya szépen növekszik nálunk – a legnagyobb fácskánk már három méteres. Hiába, az óriások is csak apróságként kezdik… Az élővilág egyik mindennapi csodája, hogy sokszor egészen pici magvakban vannak „összecsomagolva” a leghatalmasabb élőlények. A sok száz év alatt mintegy százhúsz méteres magasságot elérő kaliforniai mammutfenyő tobozaiban rejlő lapos magvak átmérője például mindössze három milliméter.

Krisna-völgy 2001 óta folyamatosan fejlesztett Botanikus Kertjében már 850 fásszárú növényfaj- és fajta fordul elő. A lágyszárúak száma ennél sokkal magasabb, katalogizálásuk jelenleg is folyik. A folyamatos nyilvántartás mellett a gyorsan gyarapodó gyűjtemény jeltáblázása is esedékes. Ehhez anyagi és gyakorlati segítséget egyaránt szívesen fogadunk és szakdolgozók jelentkezését is várjuk.
Az élőgyűjtemény Kri3_wolffiasna-völgyben (a teljes területre váltott belépővel) látogatható az év minden időszakában. Igény szerint, előzetes egyeztetéssel szakvezetés is kérhető.

Hogyha érdeklődik a növényvilág csodái és változatossága iránt, akkor nem kell messzire utaznia, nálunk a világ minden tájáról származó növényeket láthat. Ráadásul, ahogyan említettem, már nemcsak a legnagyobb, hanem a legkisebb is megérkezett…

Kun András

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Forradalmian új, radikális szemléletváltás menthet csak meg minket. Ennek megvalósítása azonban világszerte óriási ellenállásba ütközik tévhitek, tájékozatlanság, megszokottság és a rövidtávú ellenérdekeltség miatt."
Vida Gábor