Mammutfenyő és vízidara

1_wolffia_lemna_minorA világ legnagyobb és a legkisebb növényei Krisna-völgyben.
Százhúsz méteres fa, és fél milliméteres békalencse: ez a virágos növények mérettartománya bolygónkon.
A napokban érkezett meg Krisna-völgy Botanikus Kertjébe a legkisebb: a vízidara (Wolffia arrhiza).

Hazánkban mintegy tucatnyi helyen előforduló parányi vízinövény, amelyhez képest a – szintén apróként ismert – békalencse valóságos óriásnak tűnik. A vízidara ritkább növényfajaink közé tartozik, jellemző rá, hogy évekig megtalálható egy adott területen, azután hosszabb-rövidebb időre eltűnik. Valószínűleg a vízimadarak hurcolják egyik tóból, nyugodt vizű holtágból a másikba.

4_mammutA Föld leghatalmasabb testtömegű virágos növénye, a kaliforniai mammutfenyő (Sequoiadendron giganteum) már évek óta látható Krisna-völgyben. Hét példánya szépen növekszik nálunk – a legnagyobb fácskánk már három méteres. Hiába, az óriások is csak apróságként kezdik… Az élővilág egyik mindennapi csodája, hogy sokszor egészen pici magvakban vannak „összecsomagolva” a leghatalmasabb élőlények. A sok száz év alatt mintegy százhúsz méteres magasságot elérő kaliforniai mammutfenyő tobozaiban rejlő lapos magvak átmérője például mindössze három milliméter.

Krisna-völgy 2001 óta folyamatosan fejlesztett Botanikus Kertjében már 850 fásszárú növényfaj- és fajta fordul elő. A lágyszárúak száma ennél sokkal magasabb, katalogizálásuk jelenleg is folyik. A folyamatos nyilvántartás mellett a gyorsan gyarapodó gyűjtemény jeltáblázása is esedékes. Ehhez anyagi és gyakorlati segítséget egyaránt szívesen fogadunk és szakdolgozók jelentkezését is várjuk.
Az élőgyűjtemény Kri3_wolffiasna-völgyben (a teljes területre váltott belépővel) látogatható az év minden időszakában. Igény szerint, előzetes egyeztetéssel szakvezetés is kérhető.

Hogyha érdeklődik a növényvilág csodái és változatossága iránt, akkor nem kell messzire utaznia, nálunk a világ minden tájáról származó növényeket láthat. Ráadásul, ahogyan említettem, már nemcsak a legnagyobb, hanem a legkisebb is megérkezett…

Kun András

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm
Fotógaléria
Loading...
image corvinusklub_2010marc22_k-jpg image gate_zoldklub_krisnavolgyben_2009-jpg image img_7960-jpg image img_7820-jpg image img_7862-jpg image img_8245-jpg image magfejto_2010apr16_3-jpg image im003838k-jpg image im003869k-jpg image im003806k-jpg image im003865k-jpg image im003873k-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségéveleddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"A szentségétől megfosztott világ egy hódításra serkentő akadály sorsára ítéltetett,  puszta tárggyá válik. Mint egy lélektelennek tartott állat vagy rabszolga, az ember alatti dologgá silányul, melyet munkára fognak, felhasználnak és kizsákmányolnak."
Theodor Roszak