Olvadozó remények

gleccsertoIsmét kutatók vizsgálják a Himalája hegyláncainak gleccsertavait és folyóit. Félő ugyanis, hogy a klímaváltozás következtében a tavak vize túlságosan felduzzad, ami katasztrófához vezethet. (Forrás: BBC)

Nemcsak tudósok, de nepáli serpák is döbbenten mesélnek arról, hogy olyan magasságokban is friss vizet találtak ahol korábban csak havat és jeget láttak.
Májusban egy kutatócsoport az Everest régiójában kezdte el vizsgálni a gleccsertavakat. A Nepálhoz tartozó hegyekben két tavat figyeltek meg a tudósok. A következőkben vizsgálataikat kiterjesztik az indiai Everest térség felé is. Az ázsiai kormányok által támogatott felmérésekre azért van szükség, mert a túlzott olvadás következtében megduzzadt tavak katasztrófákat idézhetnek elő.

A májusi terepszemle után most az Imja-tónál gyűjtött adatokat dolgozzák fel. Jelezték, hogy még időbe telik amíg a végső eredmény megszületik. Az Imja-tóval kapcsolatban azonban már kiderült, hogy megváltozott a környéken a levegő összetétele és a tó is sokkal nagyobb lett, valamint más a gleccserturzások állapota is. Bár a szakemberek szerint a jelek még nem utalnak vészhelyzetre, mégis érezhető, hogy elindult a változás a Himalájában.

A nepáli serpák közül Appa Sherpa az, aki a legtöbbször, összesen 19-szer mászta meg a Mount Everestet. A serpa arról számolt be, hogy a közelmúltban már 8 ezer méter felett is találkozott friss vízzel. Más nemzetközi vizsgálatok szerint a Himalájában évente 0,06 fokkal emelkedik a hőmérséklet és emiatt a gleccserek rohamosan olvadásnak indulhatnak, feltöltve a gleccsertavakat.

Egy 10 évvel ezelőtti ENSZ vizsgálat 20 nepáli és 24 butáni tavat vizsgált meg. Akkor azt jósolták, hogy a rohamos olvadás miatt a tavak már 2009-ben túlcsordulhatnak, kiáradhatnak. Ez pedig falvakat és forgalmas utakat tesz majd a földdel egyenlővé. Nepálban az elmúlt 70 évben 30-nál több esetben történt hasonló tragédia. Az Everest régióban a legnagyobb katasztrófa 1985-ben történt. Ekkor a khumbui gleccsertó áradt ki, és számos hidat, hegymászó ösvényt, valamint egy vízerőművet is elmosott. A Himalája nepáli részén csaknem 3300 gleccser és csaknem 2300 gleccsertó található. Egyelőre senki sem tudja, hogy ezek közül melyik mikor csordul majd túl. A mostani vizsgálatok éppen erre keresik a választ, hogy az Himalája országai még időben felkészülhessenek a várható katasztrófákra.

Forrás: BBC

A cikk itt olvasható (angol nyelven)

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A globalizáció, a nemzetközi kereskedelem, a sugárhajtású repülőgépek és az internet következtében minden ország függ mások erőforrásaitól, és kölcsönösen hatással van egymásra, pontosan, mint a Húsvét-sziget klánjai. Az ő hazájuk éppúgy magában áll a Csendes-óceánban, mint a mi Földünk a világűrben..."
Jared Diamond