Összhangban a természettel

katicaSzeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy van megoldás, bármennyire is tönkretettük környezetünket, a fákat, a növényeket, bármennyire is kiirtottuk a hasznos élőlényeket, a katicákat, a fürkészdarazsakat és társaikat. Aki kipróbálja az általunk említett módszereket, meglátja, hogy egy-két éven belül visszaáll a természet védekező mechanizmusa.A jó föld

A legfontosabb dolog, amire nagy hangsúlyt kell fektetni, az a föld, legyen szó zöldségesről, gyümölcsösről vagy szántóföldről. Ez alatt nem azt értem, hogy van-e ennyi meg ennyi nitrogén, kálium, foszfor, ilyen és olyan makro- és mikroelem a földben. A legfontosabb, hogy legyen benne élet, ezt pedig jó minőségű komposzttal lehet elérni. A komposztban földigiliszták vannak és különböző mikroorganizmusok, s ha beletesszük az élettelen földbe vagy a gyümölcsfák törzse körüli talajba, és védjük a naptól, széltől, hidegtől, az „élet magja” előállítja a földből a nitrogént, foszfort, káliumot — mindent, amire a növénynek szüksége van. Ha ez megvan, a többi már csak ráadás, de ez az egész kertészkedésnek a leglényegeskomposztalo_01ebb része.

Megfigyelés, tapasztalat

Néhány évvel ezelőtt kipróbáltuk a magáztatást, ami annyira jól bevált, hogy azóta csak úgy ültetünk el bármilyen magot, ha előzőleg megfelelő ideig beáztattuk gyógynövény-teába.
Éppúgy működik ez, mint az ember esetében: ha jól működik az immunrendszer, a bacilusok, vírusok nem képesek súlyos károkat okozni. Mindenkinek azt ajánlom, ha beteg gyümölcsfát, zöldséget vagy növényt lát, ne tegyen elhamarkodott lépést, és ne rohanjon azonnal a boltba permetszerért, hiszen — hogy stílusos legyek — ezzel csak maga alatt vágja a fát. Mondok egy példát: ha egy almafát elleptek a levéltetvek, talán még mindig van rajta egy-két katicabogár. Vagy egy levéltetű-kolóniában akad egy fürkészdarázs-lárva, ami kikel, és megeszi az összes levéltetű-lárvát. Ha azonban lepermetezzük a fát, elpusztítjuk azt a segítséget, amit az anyatermészet nyújt.
Amikor megkértek, hogy írjak a biokertünkről, sok minden eszembe jutott, amiről írhatnék. Aztán úgy döntöttem, csak olyanról írok, ami a saját tapasztalatom, bevált, és kiválóan működik itt Krisna-völgyben. Biokertészként én mindig azt hangsúlyozom, hogy egyszerűen kertészkedjünk, azaz: józan paraszti ésszel. Ez a legjobb fegyver minden kártevőre, gombára. Krisna-völgyben mi is permetezünk, fejtrágyázunk, és tápoldatot is használunk — ám mindezt Isten patikájából vett gyógynövényekkel tesszük.
Sikeres nálunk a növénytársítás is: megfigyeljük, hogy mi ösztönöz egy növényt növekedésre, melyik szomszéddal van jó viszonyban, melyikkel nem, milyen virág vonzza a méheket, hogy jól be legyenek porozva, mit szeretnek jobban a levéltetvek stb. Ezeket az információkat is megtalálhatjuk a biokertészetről szóló könyvekben, de nagyon fontos maga a megfigyelés.

Holdnaptár

Sokan nem ismerik, illetve elbagatellizálják a hold hatását a kertészetben. Nem tudják, hogy milyen jelentős az
a befőzésnél, aszalásnál, tárolásnál, vetésnél, palántázásnál, kapálásnál, trágyázásnál, sőt, nem csupán a mezőgazdaságban, de az erdészetben, az állattartásban, a háztartásban és az emberek életébenholdnaptar is. Például a leszálló hold időszakában visszahúzódnak a nedvek a fában, ezért jobb ilyenkor metszeni, mint a felszálló hold idején.
Ha valaki tisztában van ezekkel a szabályokkal, sok időt, pénzt, energiát tud megtakarítani, és sikeresebb lesz a tevékenysége. Ez egy komoly tudomány, amit sikeresen alkalmazhatunk a mindennapjaink során, persze ezt is csak józan paraszti ésszel. Ha például tudjuk, hogy holnap országos eső lesz, akkor még ma betakarítjuk a termést, hiába kedvezőbb a holdnaptár szerint a holnapi nap a betakarításra. Adott tevékenységünket a növő és
a fogyó hold szerint is kategorizálni tudjuk, hiszen:
– a növő hold: ad, tervez, befogad, felépít, belélegez, energiát tárol, erőt gyűjt, pihenésre hív;
– a fogyó hold: kimos, kiizzad, kilélegez, szárít, aktivitásra és energiafelhasználásra hív.
Tervezzük tehát a fenti szempontok alapján kertészkedésünket! Minél több kedvező hatást tudunk bevonni, érvényesíteni, annál eredményesebb lesz a munkánk.

Kedves Olvasó! Ha felkeltettük érdeklődését, ha szeretne mélyebben megismerkedni a biokertészet praktikáival, illetve szeretné megtanulni, hogyan éljen összhangban a természettel, jöjjön el hozzánk, szívesen látjuk egy hétvégi tanfolyam vagy egy tanácsadás keretében.

Sundara-gopála dása
A Krisna-völgyi biokertészet vezetője

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
Zöld gondolatok A Zöld gondolatok sorozatunkban szeretnénk közzétenni ismert személyiségek nézeteit a környezettudatosság témájában. Az első idézet legyen Jane Goodall-tól:
"Az amerikai bennszülöttek és a világ más bennszülött népei tudomásul vették, hogy kapcsolatban állnak négylábú, szárnyas és uszonyos testvéreikkel.
Assisi Szent Ferenc szintén testvéreinek tartotta az állatokat: a lehető legnagyobb gyöngédséggel és tisztelettel bánt velük. Sok élőlényt mentett meg a levágásra szánt nyulaktól és bárányoktól kezdve az útra tévedő férgekig."
(Jane Goodall, csimpánzkutató, a Rügyek és Gyökerek Alapítvány alapítója)
[widget id="text-4"]

Zöld gondolatok