Összhangban a természettel

katicaSzeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy van megoldás, bármennyire is tönkretettük környezetünket, a fákat, a növényeket, bármennyire is kiirtottuk a hasznos élőlényeket, a katicákat, a fürkészdarazsakat és társaikat. Aki kipróbálja az általunk említett módszereket, meglátja, hogy egy-két éven belül visszaáll a természet védekező mechanizmusa.A jó föld

A legfontosabb dolog, amire nagy hangsúlyt kell fektetni, az a föld, legyen szó zöldségesről, gyümölcsösről vagy szántóföldről. Ez alatt nem azt értem, hogy van-e ennyi meg ennyi nitrogén, kálium, foszfor, ilyen és olyan makro- és mikroelem a földben. A legfontosabb, hogy legyen benne élet, ezt pedig jó minőségű komposzttal lehet elérni. A komposztban földigiliszták vannak és különböző mikroorganizmusok, s ha beletesszük az élettelen földbe vagy a gyümölcsfák törzse körüli talajba, és védjük a naptól, széltől, hidegtől, az „élet magja” előállítja a földből a nitrogént, foszfort, káliumot — mindent, amire a növénynek szüksége van. Ha ez megvan, a többi már csak ráadás, de ez az egész kertészkedésnek a leglényegeskomposztalo_01ebb része.

Megfigyelés, tapasztalat

Néhány évvel ezelőtt kipróbáltuk a magáztatást, ami annyira jól bevált, hogy azóta csak úgy ültetünk el bármilyen magot, ha előzőleg megfelelő ideig beáztattuk gyógynövény-teába.
Éppúgy működik ez, mint az ember esetében: ha jól működik az immunrendszer, a bacilusok, vírusok nem képesek súlyos károkat okozni. Mindenkinek azt ajánlom, ha beteg gyümölcsfát, zöldséget vagy növényt lát, ne tegyen elhamarkodott lépést, és ne rohanjon azonnal a boltba permetszerért, hiszen — hogy stílusos legyek — ezzel csak maga alatt vágja a fát. Mondok egy példát: ha egy almafát elleptek a levéltetvek, talán még mindig van rajta egy-két katicabogár. Vagy egy levéltetű-kolóniában akad egy fürkészdarázs-lárva, ami kikel, és megeszi az összes levéltetű-lárvát. Ha azonban lepermetezzük a fát, elpusztítjuk azt a segítséget, amit az anyatermészet nyújt.
Amikor megkértek, hogy írjak a biokertünkről, sok minden eszembe jutott, amiről írhatnék. Aztán úgy döntöttem, csak olyanról írok, ami a saját tapasztalatom, bevált, és kiválóan működik itt Krisna-völgyben. Biokertészként én mindig azt hangsúlyozom, hogy egyszerűen kertészkedjünk, azaz: józan paraszti ésszel. Ez a legjobb fegyver minden kártevőre, gombára. Krisna-völgyben mi is permetezünk, fejtrágyázunk, és tápoldatot is használunk — ám mindezt Isten patikájából vett gyógynövényekkel tesszük.
Sikeres nálunk a növénytársítás is: megfigyeljük, hogy mi ösztönöz egy növényt növekedésre, melyik szomszéddal van jó viszonyban, melyikkel nem, milyen virág vonzza a méheket, hogy jól be legyenek porozva, mit szeretnek jobban a levéltetvek stb. Ezeket az információkat is megtalálhatjuk a biokertészetről szóló könyvekben, de nagyon fontos maga a megfigyelés.

Holdnaptár

Sokan nem ismerik, illetve elbagatellizálják a hold hatását a kertészetben. Nem tudják, hogy milyen jelentős az
a befőzésnél, aszalásnál, tárolásnál, vetésnél, palántázásnál, kapálásnál, trágyázásnál, sőt, nem csupán a mezőgazdaságban, de az erdészetben, az állattartásban, a háztartásban és az emberek életébenholdnaptar is. Például a leszálló hold időszakában visszahúzódnak a nedvek a fában, ezért jobb ilyenkor metszeni, mint a felszálló hold idején.
Ha valaki tisztában van ezekkel a szabályokkal, sok időt, pénzt, energiát tud megtakarítani, és sikeresebb lesz a tevékenysége. Ez egy komoly tudomány, amit sikeresen alkalmazhatunk a mindennapjaink során, persze ezt is csak józan paraszti ésszel. Ha például tudjuk, hogy holnap országos eső lesz, akkor még ma betakarítjuk a termést, hiába kedvezőbb a holdnaptár szerint a holnapi nap a betakarításra. Adott tevékenységünket a növő és
a fogyó hold szerint is kategorizálni tudjuk, hiszen:
– a növő hold: ad, tervez, befogad, felépít, belélegez, energiát tárol, erőt gyűjt, pihenésre hív;
– a fogyó hold: kimos, kiizzad, kilélegez, szárít, aktivitásra és energiafelhasználásra hív.
Tervezzük tehát a fenti szempontok alapján kertészkedésünket! Minél több kedvező hatást tudunk bevonni, érvényesíteni, annál eredményesebb lesz a munkánk.

Kedves Olvasó! Ha felkeltettük érdeklődését, ha szeretne mélyebben megismerkedni a biokertészet praktikáival, illetve szeretné megtanulni, hogyan éljen összhangban a természettel, jöjjön el hozzánk, szívesen látjuk egy hétvégi tanfolyam vagy egy tanácsadás keretében.

Sundara-gopála dása
A Krisna-völgyi biokertészet vezetője

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A kiút megtalálásához lélekbeli változás szükséges, amelynek során rájövünk, hogy az igazi értéket nem lehet pénzben kifejezni, és az élet megannyi formáját nem lehet áruba bocsátani."
Az Egyházak Világtanácsának nyilatkozata (2000, Genf)