Őszi termésparádé a Botanikus Kertben

Egy ismerősöm azt mondta, hogy ő az őszt legelőször arról veszi észre, hogy mások a fények. Valahogy egy reggel a Nap máshogyan kel fel. Aki nem ennyire érzékeny, számára is nyilvánvalóvá válhat az idő kerekének fordulása, ha eljön a Krisna-völgyi Botanikus Kertbe. Szeptember végére nagyon sok növény termést érlel. Némelyik ehető gyümölcsű (pl. a díszalmák, amelyekből 9 fajta tetszeleg nálunk), némelyik inkább csak a szemnek lenyűgöző, és vannak olyanok is, amelyek hasznos alapanyagot adnak további feldolgozáshoz (pl. kézművességhez, gyógyászathoz, stb.). A bágyadt őszi napsütésben néhány ritka szépség: Morrison borbolya (Berberis morrisonensis) – Magyarországon csak kevés helyen látható ez a kistermetű borbolyafaj, amelynek hazája Tajvan. Egyedülálló, hogy lila termése laza fürtökben lóg az ágak végén, színe miatt már távolról is feltűnő.

’John Downie’ Díszalma (Malus ’John Downie’) – Közel tucatnyi díszalma fajtánk egyik legszebb képviselője. A kúpos koronát nevelő fácskát augusztus végére elborítja a temérdek, sárga alapon narancsvörössel színezett, 3-4 cm-es alma, s ezek nemcsak a szemnek jelentenek élményt. További érdekes díszalmánk még a Winter Gold, a Brandy Wine, a Malus sargentii ’Tina’ és a Malus baccata ’Everest’.

Pirostermésű ezüstfa (Elaeagnus umbellata) – Hazája Kína, Korea és Japán. Nemcsak őszi, hanem téli gyönyörűség is, mivel élénkpiros termése tavaszig fennmarad. De csak akkor, ha addig a madarak, vagy az arra járó emberek meg nem eszik, mivel nagyon finom is.

Tiszafa (Taxus baccata) – Egy piros „termésű”, különleges látványt nyújtó fa. Az egész növény mérgező, kivéve a piros, húsos magköpenyt. Néhány gyors emésztésű állat ezért fogyasztja, és a mérgező mag – az állat szerencséjére – sértetlenül landol egy új helyen, elősegítve a faj terjeszkedését. Végezetül még egy különlegesség: Japán kacsurafa (Cercidiphyllum japonicum) – Egy fa, amely szép lombszínnel búcsúzik a nyártól, de emellett a lehulló levelek mézeskalács illatúak! Ha nem hiszi, járjon utána, itt Krisna-völgyben.

Pártha dász

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás Már fejjük, még szopizik…
Fotógaléria
Loading...
image krisna-volgyi_gyerekek-jpg image meheszet-jpg image oszi_tajkep-jpg image cserepkalyha_epites-jpg image gyumolcsfak_tavasszal-jpg image fozes_foldtuzhelyen-jpg image szenaforgatas-jpg image hazafele_a_foldekrol-jpg image img_7862-jpg image img_8245-jpg image img_7960-jpg image img_7820-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"A kutatások szerint az emberek nem az anyagi jólétre vágynak, hanem emberi kapcsolatokban gazdag, boldog magánéletre."
Pataki György (Szent István Egyetem)