Quo vadis magyar mezőgazdaság?

quo-vadis-magyar-mezogazdasagAz egész Európai Unióban várhatóan Magyarországon fog csökkenni a legnagyobb mértékben (35,6 %-kal ez előző évhez képest) idén az egy foglalkoztatottra vetített mezőgazdasági reáljövedelem nagysága, áll egy Eurostat által közzétett elemzésben.

Ahogyan honlapunkon a közelmúltban (A közös munka gyümölcsei és a Tehénvédelem és önellátás c. cikkekben) beszámoltunk róla – mindeközben Krisna-völgy ökofalu biogazdaságában éppen az ellenkező tendencia érvényesül: teljes a foglalkoztatottság, nő a termelés mennyisége és szélesedik a termékek köre.

„Az Eurostat első becslései szerint az egy foglalkoztatottra (egy munkaerő-egységre) vetített mezőgazdasági reáljövedelem 12,2 százalékkal fog csökkenni az EU27-ben 2009-ben az előző évhez képest, követve és egyúttal alaposan túlszárnyalva a 2008-ban regisztrált 2,5 százalékos hanyatló trendet.
Az EU statisztikai hivatalának első, 2009-es évre vonatkozó prognózisából kiderül, hogy az összes tagállam közül Magyarországon várható a legmeredekebb, 35,6 százalékos visszaesés, ami több mint tíz százalékkal nagyobb, mint a sorban következő Olaszországban (25,3%), Luxemburgban (25,1%), és Csehországban (24,1%).”

„A statisztikai hivatal szerint az uniós átlagban mért 12,2 százalékos hanyatlás elsősorban a mezőgazdasági reáljövedelmek csökkenésére vezethető vissza (ezek 14,2 százalékkal estek vissza), de a mezőgazdasági munkaerő-ráfordítás csökkenése (-2,2%) is szerepet játszott benne.
Mariann Fischer Boel uniós agrárbiztos „mélységes aggodalommal” vette tudomásul, hogy az előzetes adatok szerint 2009-ben 12,2 százalékkal csökkentek az egy foglalkoztatottra kivetített agrárjövedelmek az Unió átlagában. Közleményében hangsúlyozta, hogy a gazdasági válság egyértelműen nagyon súlyosan érintette a termelőket, mégpedig a kereslet csökkenésén és a viszonylag magas termelési költségeken keresztül.”

quo-vadis-magyar-mezogazdasag1

Öko-völgy Programunk keretében folyó kutatások eredményei igazolják azt az egyébként sokak által hangoztatott tényt, hogy a helyi termelés megerősítése, az ökológiai gazdálkodás, az ökofalvak támogatása – nem pedig a kisadagú segély-injekciók sorozata – jelenthetné a hosszú távú és fenntartható megoldást a hazai agrárszektor számára.

Kun András

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás Már fejjük, még szopizik…
Fotógaléria
Loading...
image meheszet-jpg image szenaforgatas-jpg image gyumolcsfak_tavasszal-jpg image hazafele_a_foldekrol-jpg image oszi_tajkep-jpg image cserepkalyha_epites-jpg image krisna-volgyi_gyerekek-jpg image fozes_foldtuzhelyen-jpg image gate_zoldklub_krisnavolgyben_2009-jpg image corvinusklub_2010marc22_k-jpg image bhakti_kert_5-jpg image bhakti_kert_1-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ha csak egy ember álmodik, az csak egy álom, ha sokan álmodnak együtt, az egy új valóság kezdete."
Hundertwasser