Quo vadis magyar mezőgazdaság?

quo-vadis-magyar-mezogazdasagAz egész Európai Unióban várhatóan Magyarországon fog csökkenni a legnagyobb mértékben (35,6 %-kal ez előző évhez képest) idén az egy foglalkoztatottra vetített mezőgazdasági reáljövedelem nagysága, áll egy Eurostat által közzétett elemzésben.

Ahogyan honlapunkon a közelmúltban (A közös munka gyümölcsei és a Tehénvédelem és önellátás c. cikkekben) beszámoltunk róla – mindeközben Krisna-völgy ökofalu biogazdaságában éppen az ellenkező tendencia érvényesül: teljes a foglalkoztatottság, nő a termelés mennyisége és szélesedik a termékek köre.

„Az Eurostat első becslései szerint az egy foglalkoztatottra (egy munkaerő-egységre) vetített mezőgazdasági reáljövedelem 12,2 százalékkal fog csökkenni az EU27-ben 2009-ben az előző évhez képest, követve és egyúttal alaposan túlszárnyalva a 2008-ban regisztrált 2,5 százalékos hanyatló trendet.
Az EU statisztikai hivatalának első, 2009-es évre vonatkozó prognózisából kiderül, hogy az összes tagállam közül Magyarországon várható a legmeredekebb, 35,6 százalékos visszaesés, ami több mint tíz százalékkal nagyobb, mint a sorban következő Olaszországban (25,3%), Luxemburgban (25,1%), és Csehországban (24,1%).”

„A statisztikai hivatal szerint az uniós átlagban mért 12,2 százalékos hanyatlás elsősorban a mezőgazdasági reáljövedelmek csökkenésére vezethető vissza (ezek 14,2 százalékkal estek vissza), de a mezőgazdasági munkaerő-ráfordítás csökkenése (-2,2%) is szerepet játszott benne.
Mariann Fischer Boel uniós agrárbiztos „mélységes aggodalommal” vette tudomásul, hogy az előzetes adatok szerint 2009-ben 12,2 százalékkal csökkentek az egy foglalkoztatottra kivetített agrárjövedelmek az Unió átlagában. Közleményében hangsúlyozta, hogy a gazdasági válság egyértelműen nagyon súlyosan érintette a termelőket, mégpedig a kereslet csökkenésén és a viszonylag magas termelési költségeken keresztül.”

quo-vadis-magyar-mezogazdasag1

Öko-völgy Programunk keretében folyó kutatások eredményei igazolják azt az egyébként sokak által hangoztatott tényt, hogy a helyi termelés megerősítése, az ökológiai gazdálkodás, az ökofalvak támogatása – nem pedig a kisadagú segély-injekciók sorozata – jelenthetné a hosszú távú és fenntartható megoldást a hazai agrárszektor számára.

Kun András

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A szentségétől megfosztott világ egy hódításra serkentő akadály sorsára ítéltetett,  puszta tárggyá válik. Mint egy lélektelennek tartott állat vagy rabszolga, az ember alatti dologgá silányul, melyet munkára fognak, felhasználnak és kizsákmányolnak."
Theodor Roszak