Szakdolgozatok és kutatási témák az Öko-völgy Programban

szakdolgozatok-es-kutatasi-temak_1Az elmúlt esztendő során több mint 70 szakdolgozati témát hirdettünk meg. Nagy örömünkre eddig 26 hallgató jelentkezett e témákra, és közülük 21 már megkezdte szakdolgozatának elkészítését.

Első konferenciánkon, 2008. október 8-án indult el hivatalosan az Öko-völgy Program. Akkor hat egyetemmel, főiskolával írtunk alá együttműködési megállapodásokat. E megállapodások három fő része a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot népszerűsítő Ökologika Klubok létrehozása, a gyakorlati félévek közös megszervezése, valamint a szakdolgozati- és kutatási témák közös kidolgozása és lebonyolítása.

Legnagyobb számban a Pécsi Tudományegyetemről érkeznek hozzánk hallgatók, akik Dr. Farkas Judit egyetemi adjunktus vezetésével két alkalommal vettek részt egy-egy hetes terepfelmérő- és adatgyűjtő szemináriumokon.

A teljesség igénye nélkül felsorolok néhány témakört, amelyben jelenleg szakdolgozatok készülnek: Az ökofalvak társadalmi fenntarthatósága; Újabb növények meghonosítása az éghajlatváltozás körülményei között; Vízminőség változása a nádgyökérzónás szennyvíztisztítás során; Az ökofalu, mint turisztikai látványosság; A tehén szerepe a faluközösség életében; Párválasztás és családos élet Krisna-völgyben; Oktatás és fenntarthatóság; Közösségi élet és társadalmi fenntarthatóság.

szakdolgozatok-es-kutatasi-temak

2009-ben kész szakdolgozatok születtek a nádgyökérzónás szennyvíztisztító technológiáról, illetve Krisna-völgy ökológiai lábnyomáról, valamint a szárazság- és hőtűrő növények meghonosításáról.

Szakdolgozóink kiváló munkát végeznek, így nem kis nehézséget okozott készülő anyagaik közül négyet kiválasztani a II. konferenciánk előadásainak sorába. Előzetes megítélésünk szerint majd’ minden dolgozat széleskörű megismertetésre lesz érdemes, ezért a következő konferenciákon további hallgatói előadásokat tervezünk. A legkiválóbb munkákat pedig nyomtatásban, füzetsorozat formájában is közreadjuk majd.

A tudományos kutatások terén további előrelépések történtek. Fontos állomást jelentenek azok a kutatási együttműködési szerződések, amelyeket az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézetével, valamint két céggel, a Greenmann Kft.-vel és a Klorofill Bt.-vel 2009-ben írtunk alá.
A három említett partner mellett további hat – egyelőre informális – kutatási együttműködésben veszünk részt. A megkezdett vizsgálatok kiterjednek a biogazdálkodás körülményei között folytatott növényvédelem, talajerő-utánpótlás területeire, valamint a visszavethető magvú élelemnövények és a növénytársítások kutatására. Tervezett kutatási programjaink vannak a regenerálódó, természetközeli gyepek és erdők belső dinamikájának, az ökoszisztémák fejlődésének kutatására.

Kun András
tudományos igazgató
Öko-völgy Alapítvány

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás Már fejjük, még szopizik…
Fotógaléria
Loading...
image img_0057-jpg image bhakti_kert_2-jpg image img_0099-jpg image bhakti_kert_5-jpg image bhakti_kert_7-jpg image dscn7275-jpg image bhakti_kert_3-jpg image img_0166-jpg image dscn7261-jpg image img_0145-jpg image bhakti_kert_1-jpg image bhakti_kert_6-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ha csak egy ember álmodik, az csak egy álom, ha sokan álmodnak együtt, az egy új valóság kezdete."
Hundertwasser