Színtiszta Balaton

A Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Kutatóintézete (Tihany) novemberben tette közzé legfrissebb kutatási eredményeit a Balatonról. A tó vízszintje immár tartósan magas, 123-125 cm, a megengedett maximális vízállásnál kb. 15 cm-rel magasabb. A csapadékos El Nińo év a tó vízutánpótlásában jelentős többletet hozott. Október végére a víz lebegőanyag-tartalma lecsökkent, a víz átlátszósága 2 m körüli, igen tiszta küllemet mutat! A magas vízállás azonban, főleg délen, jelentős parti területek víz alá kerülését okozta.

A Zalával érkező nagy mennyiségű víz nyár végén-ősszel is bőven hoz tápanyagot a tóba. Különösen az ammónium koncentrációk magasak, több száz mikrogramm literenként. Ugyanakkor a nitrát koncentrációja szokatlanul alacsony (10-30 ľg/l), míg a karbamidé az átlagos értékek körüli volt (5-10 ľg/l). Együttesen azonban magas összes oldott nitrogén tartalmat jelentenek a befolyó vízében. Az algák számár közvetlenül hozzáférhető foszfor ellátás bőséges, koncentrációja 80-100 ľg/l körüli, az összes oldott foszfor koncentrációja pedig meghaladja a 100 ľg/l-t.

Mindkét un. makro tápanyag már a Keszthelyi-medencében jelentősen hígul, de ortofoszfátból (5-10 ľg/l) és a könnyebben felvehető nitrogénformák közül az ammóniumból (5 ľg/l) és karbamidból (10-20 ľg/l) még így is az algák igényét meghaladó mennyiség van a vízben. A nitrát koncentrációja a keleti medencét kivéve a megszokott őszi érteknél egyelőre még kisebb (5 ľg/l körüli). Az összes oldott nitrogén- (20-30 ľg/l) és foszforformák (15-20 ľg/l) koncentrációja az egész tóban viszonylag magas, arányuk egyhez közeli érték. A tó hossztengelye mentén tápanyag koncentráció gradiens nem alakult ki. Az algák szaporodását már nem a tápanyagellátás, hanem minden valószínűség szerint az alacsonyabb hőmérséklet korlátozza.


2010. október végén a Balaton vize tiszta, átlátszó, hőmérséklete 10 °C körüli. A kristálytiszta vízben kevés alga lebeg, mennyiségüket kifejező a-klorofill koncentráció a Siófoki-medencében 3 ľg/l, Keszthelynél 8 mikrogramm literenként. A tó jellegzetes nyári és kora őszi algái eltűntek, és az egész tó területén a parányi, korong alakú kovamoszatok élnek legnagyobb tömegben. A tó vízállása magas, a Keszthelyi-medencét tápláló Zala folyó vizének színe a Kis-Balatonban keletkező oldott huminanyagoktól sötétbarna, ami megszínezi a tó nyugati területeinek vizét.

Folytattuk a nyíltvízi, bentikus makrogerinctelen-együttesek monitorozását a Balaton öt keresztszelvényén, 3-3 ponton. A korábbi mintavételeknél is domináns árvaszúnyoglárvák (Chironomidae) mellett igen nagy mennyiségben fordultak elő gyűrűsférgek (Oligochaeta). A korábbi trendeknek megfelelően az árvaszúnyogok biomasszája a Szemesi-medencében, az északi part közelében volt a legnagyobb és tömegük nagy részét a korábban is hatalmas mennyiségben rajzó Chironomus balatonicus adta. A gyűrűsférgek ezzel szemben a Szigligeti- és a Keszthelyi-medencéből kerültek elő legnagyobb mennyiségben.
A puhatestűek közül külön figyelmet érdemel egy Délkelet-Ázsiában őshonos kagyló (Corbicula sp.), amelyet eddig hazánkban a Dunában figyeltek meg, de rendkívül gyors terjedésre képes. Már a korábbi hónapokban is megtaláltuk példányait a Balaton üledékében, elsősorban a Siófoki-medencében, az északi part mentén (Balatonkenese és Balatonfüred mellett). Az októberi mintavételek során a Keszthelyi-medencében, a Zala torkolat közelében is előkerült élő példánya, illetve ugyanebben a medencében elpusztult állatok héjára is rátaláltunk.


Az idei szokatlanul csapadékos időjárásnak köszönhetően jelentős vízleeresztésre volt szükség a siófoki zsilipen keresztül. Mindez azzal is járt, hogy a vándorlásukban mintegy évtizedig gátolt angolnák jelentős számban reagáltak a vízelfolyásra, amelynek eredményeképpen a zsilipbe helyezett csapda már eddig is több mint 200 tonna angolnát fogott az idei évben. Ez a kifogott mennyiség a 2009-re becsült teljes balatoni állománynak több mint negyedét jelenti, vagyis az 2010-ben az angolna mennyisége ismét nagyon jelentős mértékben csökkent a tóban. Az angolna állomány legnagyobb sűrűségét 1990-1991 körül érhette el, amikor is egyes feltételezések szerint nem kizárt, hogy állománya a 6000 tonnát is megközelíthette.
Ez a hatalmas, a Balaton ökoszisztémájára nézve teljesen idegen állomány nagyon jelentős hatást gyakorolt a tó élővilágára, számos hal, kétéltű és rákfaj eltűnését vagy megritkulását okozva. A telepítések betiltása, az angolna pusztulások és az állomány gyérítésének eredményeképpen mára a balatoni angolna állomány egykori maximális méretének tízedére csökkent, és ennek már most is számos kedvező hatása mutatkozik a tó élővilágán belül.

Forrás: Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Kutatóintézete

1 hozzászólás to “Színtiszta Balaton”

  • Sáry Ferenc:

    Tisztelt Szerkesztőség!

    A Balaton magas vízszintje nemcsak a déli parton, hanem a északi oldalon is komoly károkat okoz. Déli szélnél itt emelkedik meg a vízszint, vagy egy északi vihar után visszaáramló víz ugyanúgy + 20-30 cm vízszint emelkedést okoz. Ezt nemcsak az El Ninó hatás miatt alakult ki a Balatonon, hanem annak következménye, hogy nem eresztették le a vizet amikor lehetett. A nyár végén megnyitották a Siót, de lezárták 110 cm vízszintnél. Nem értem, hogy amikor 110 cm a maximális vízszint, miért tartják folyamatosan felette. A vízminőség valóban jó a keleti medencében is, aminek örülünk, de a vízszint szabályozás évek óta nagyon szakszerűtlen.
    Kérem szíves közreműködésüket a vízszint szabályozás megfelelő megoldására.

    Üdvözlettel: Sáry Ferenc

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás Már fejjük, még szopizik…
Fotógaléria
Loading...
image gate_zoldklub_krisnavolgyben_2009-jpg image corvinusklub_2010marc22_k-jpg image ov_fenntarthat_konf_2_20081008_kisebb-jpg image ov_fenntarthat_konf_12_20081008-jpg image ov_fenntarthat_konf_31_20081008-jpg image ov_fenntarthat_konf_8_20081008_kisebb-jpg image ov_fenntarthat_konf_19_20081008_kisebb-jpg image ov_fenntarthat_konf_32_20081008-jpg image img_7960-jpg image img_8245-jpg image img_7820-jpg image img_7862-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"Forradalmian új, radikális szemléletváltás menthet csak meg minket. Ennek megvalósítása azonban világszerte óriási ellenállásba ütközik tévhitek, tájékozatlanság, megszokottság és a rövidtávú ellenérdekeltség miatt."
Vida Gábor