“Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van…”

Berényi Dénes atomfizikus szerint közel sem akkora az ember szerepe a klímaváltozásban, mint azt az “egyszeri” hírfogyasztó hiheti. A Magyar Tudomány első idei számában publikált írás szerint az éghajlat alakulása és környezetünk gondjai nem egy tényezőtől, mondjuk, a szén-dioxid-kibocsátástól függnek.

Mit tehetünk, mit tegyünk, és mit kell tennünk? – teszi fel a kérdést cikkében Berényi Dénes akadémikus. Fontos, hogy az eddiginél sokkal többet tudjunk meg az éghajlatról. A klíma-előrejelzést nem lehet egyedül a szén-dioxid-koncentrációra alapozni.

A szerző szerint az üvegházgázoknál égetőbb problémák „a Föld erőforrásainak végessége és pazarlása, a túlnépesedés, a talajpusztítás, az édesvízhiány, a betegségek, az energiatermelés és a környezetszennyezés kérdései és ehhez hasonlóak”. Ami, könnyen elképzelhető, igaz is. De vajon mindezek nem sűrűsödnek-e össze, mindezeket nem azonosíthatjuk-e azzal a szimbólummal, amit – meglehet, önkényesen és leegyszerűsítve – összefoglalóan a globális felmelegedés problémájának nevezünk? A közvélemény megteheti, a tudós nem.

A cikk összefoglalója és a további részletek itt olvashatók

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"Az emberi közösségek együttműködő, egymást segítő, szeretetteljes világát kell újra felfedeznünk. Ehhez újra el kell sajátítani a 150 évvel ezelőtt még jól működő lokálisan önellátó életmód legfontosabb elemeit."
Vida Gábor