“Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van…”

Berényi Dénes atomfizikus szerint közel sem akkora az ember szerepe a klímaváltozásban, mint azt az “egyszeri” hírfogyasztó hiheti. A Magyar Tudomány első idei számában publikált írás szerint az éghajlat alakulása és környezetünk gondjai nem egy tényezőtől, mondjuk, a szén-dioxid-kibocsátástól függnek.

Mit tehetünk, mit tegyünk, és mit kell tennünk? – teszi fel a kérdést cikkében Berényi Dénes akadémikus. Fontos, hogy az eddiginél sokkal többet tudjunk meg az éghajlatról. A klíma-előrejelzést nem lehet egyedül a szén-dioxid-koncentrációra alapozni.

A szerző szerint az üvegházgázoknál égetőbb problémák „a Föld erőforrásainak végessége és pazarlása, a túlnépesedés, a talajpusztítás, az édesvízhiány, a betegségek, az energiatermelés és a környezetszennyezés kérdései és ehhez hasonlóak”. Ami, könnyen elképzelhető, igaz is. De vajon mindezek nem sűrűsödnek-e össze, mindezeket nem azonosíthatjuk-e azzal a szimbólummal, amit – meglehet, önkényesen és leegyszerűsítve – összefoglalóan a globális felmelegedés problémájának nevezünk? A közvélemény megteheti, a tudós nem.

A cikk összefoglalója és a további részletek itt olvashatók

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segíti ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Legközelebbi időpontok:
2017. november 25.
2017. december 2.
2018. január 20.
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"Hogyha gabonát termelsz, és azután megeteted az állatokkal, majd pedig megeszed az állatokat, az eredeti gabona energiájának 90%-át elveszíted."
Dr. David Archer (a geofizikai tudományok professzora, Chicagoi Egyetem)