Télutón a Krisna-völgyi kertészetben

vetomagokMár-már hagyományos téli interjúnk Bálamódaka dásszal (Antal Balázzsal), a kertészet vezetőjével. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan készülnek a Krisna-völgyi kertészetben a közelgő tavaszra.

Kun András: Egy hete még 20 cm hó volt itt Somogyban, és kopogós fagy, most pedig mintha megérkezett volna a tavasz. Napok óta 10 fok körül alakul napközben a hőmérséklet, tavaszias eső és napsütés váltja egymást. Akiben akár cseppnyi is csörgedez a kertész véréből, ilyenkor elkezd tervezgetni, előveszi a vetőmagokat, esetleg már elkezdi a veteményezést.
Mit tesz ilyenkor a bölcs kertész? Hiszen korántsem biztos, hogy vége van már a télnek.

Bálamódaka dász: Azt nem ígérhetem, hogy én adom meg a legbölcsebb választ 🙂 De az biztos, hogy nem szabad elsietnünk, nekirontanunk a kertnek. Az egyik ok természetesen, hogy még visszajöhetnek a kemény fagyok és a csírázó veteménynek egy fagyáskár elég, hogy tönkremenjen. Másrészt ezt a tavasz előtti időszakot érdemes felhasználni a tervezésre. Kisétálni a kertbe, megtervezni a veteményes elrendezését. Mi ilyenkor szoktuk átrendezni a vetőmag-készleteinket, és ilyentájt veszem elő az előző évek jegyzeteit, és összegzem a tanulságokat.
Mindenkinek azt ajánlom, hogy ezt az ihletett időszakot (amikor már közel a tavasz, és erős az inspirációnk a kertészkedésre), használja fel a körültekintő tervezésre.

 wpid-img_20140124_120729
Néhány hete készült kép: a Krisna-völgyi fóliasátor spenóttal, rukkolával. A sátor tetejét vastag hótakaró borította (fotó: krisnakert.wordpress.com)

[K.A.] Alá tudom támasztani, hogy a tervezést nem érdemes megspórolni! A siker sokszor éppen azért marad el, mert nem volt körültekintő a tervezés. A tervezéssel kapcsolatban a korábbi években több cikket is feltettem a honlapra, ezek közül néhányat most is ajánlok olvasóink figyelmébe.
Katt ide: A veteményes tervezése
ide: Növénytársítások és vetésváltások
és ide: Tavaly márciusi biokert-interjúnk
A tervezés mellett milyen szezonális munkák vannak most a kertészetben?

[Bm.d.] Ha ősszel gondosan előkészítettük az ágyásokat, akkor már lehet vetni a salátát és a sárgarépát (korai, illetve rövid tenyészidejű fajtákat válasszunk). A hónapos retek is nagyon korai vetésű, de szabadföldön én még várnék vele egy hetet.
Február vége felé el lehet kezdeni a palántanevelést is. A korai káposzta, brokkoli, karfiol már vethető, így egészen korán tudjuk majd kiültetni. Ugyancsak korán kezdjük a karalábé és a gumós édeskömény palántanevelését.  Krisna-völgyben a palántanevelést fűtött termesztőberendezésben végezzük (nálunk egy süllyesztett ház szolgál erre a célra), de házikerti léptékben egy jó fekvésű ablak (legjobb a keleti tájolású) is megfelelő.

[K.A.] Az otthoni fóliában a múlt hétvégén már elvetettem a hónapos retket. A fólia nagyon praktikus, nálunk egész télen adta a salátát. A spenót vetésével elkéstem, csak november vége felé vetettem, így télen nem volt még spenót-szüret, de most lassan az is szedhető lesz.

[Bm.d.] Persze, fólia alá már nyugodtan vethetjük az első terményeket. Krisna-völgyben októberben és novemberben is vetettünk salátát illetve spenótot. Az októberi vetésűeket már felszedtük, a másodvetésű terményeket még most takarítjuk be. A szabadföldi vetésekre visszatérve, március elején lehet majd vetni a spenótot és a cukorborsót.

wpid-img_20140104_112047

A fólia alatt télen is szépen nő a spenót … és persze a tyúkhúr is. Érdemes tudni, hogy utóbbi is vitamindús saláta alapanyag (fotó: krisnakert.wordpress.com)

[K.A.] Hagyományosan korai vetésű a petrezselyem is. Ti mikor vetitek?

[Bm.d.] Mi ezt is palántázzuk, tapasztalatunk szerint így gyorsabban növekszik, és több termést is ad. Hamarosan a petrezselyem magvakat is elvetjük a mélyágyban, és március vége táján ültetjük majd ki.

[K.A.] Köszönöm a beszélgetést! Búcsúzóul milyen tájékozódási lehetőséget ajánlasz még a honlapunk olvasóinak?

[Bm.d.] Én köszönöm a lehetőséget! Az interneten rengeteg értékes és fontos információ érhető el. Remélem nem veszed szerénytelenségnek, hogy most a mi blogunkat ajánlom az olvasók figyelmébe.  Gyakran teszek ide fel friss híreket, sok képet, és megosztom a legújabb tapasztalatainkat. A Krisna-völgyi kertészet gyakran frissülő blogja ide kattintva érhető el: krisnakert

Krisna-völgyben a biokertészet 20 év során összegyűlt tapasztalatairól számos további információ található a „Beszélgetések az önellátásról” című könyvünkben. A könyv ismertetése ide kattintva olvasható

7 hozzászólás to “Télutón a Krisna-völgyi kertészetben”

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
„Aki azt hiszi, hogy az exponenciális növekedés örökké fenntartható egy véges világban, az vagy őrült, vagy közgazdász."
Kenneth E. Boulding