Válasz mindannyiunk kérdésére: Miért nőnek az élelmiszerárak?

A 200 százalékos gabonaár növekedésnek fő oka a hús iránti egyre nagyobb kereslet, és a bioüzemanyag előállítása.

Az elmúlt évtizedekben csak a globális felmelegedés miatt 20 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak, mivel az egyre nagyobb szárazság és a beporzás eddig ismeretlen nehézségei is több feladatot igényelnek. A legújabb kutatások szerint nem a csapadék lett kevesebb, hanem a magasabb hőmérséklet okoz szárazságot és emiatt jelentkeznek problémák a beporzásnál, valamint ez a szárazság lassítja a növények fotoszintézisét is. A 200 százalékos gabonaár növekedésnek azonban a fő oka a hús iránti egyre nagyobb kereslet és a bioüzemanyag előállítása.

Lester Brown, az Earth Policy Institute elnöke elmondta, hogy a mezőgazdaság 11 ezer éven át stabil éghajlati viszonyokat élvezett, ám ez mára a múlté. „A jövőben jelentkező gondokat nagyon nehéz felmérni, mert nem tudunk bizonyosat az elkövetkező évekről, így az előre tervezés is sok problémát vet fel. „A tudósok azt is jelezték tanulmányukban, hogy miközben a mezőgazdasági termelők az éghajlatváltozások miatt számos problémával küzdenek, a termékek iránti kereslet is rohamosan nő, így félő, hogy az árak még magasabbra kúsznak. Wolfram Schlenker a new york-i Columbia Egyetem szakértője szerint, hogyha ugyanazokat a magokat használják a gazdák, miközben a hőmérséklet folyamatosan emelkedik, akkor a jelentkező gondok miatt az árak egyre magasabbak lesznek.

A kutatások során a szakemberek több klímamodellezési eredményt is felhasználtak, elsősorban olyanokat, amelyek a természetben lejátszódó változásokra fókuszáltak. Ezek alapján jutottak arra a következtetésre, hogy a 2003-as, több ezer áldozatot követelő európai hőséghullámhoz hasonló események előfordulása megduplázódhat a világban, de kétszer-háromszor gyakoribbak lehetnek a 2000-es angliai áradásokhoz hasonló pusztítások, amelyek 3,5 milliárd font kárt okoztak.

Az élelmiszerárak idén a csúcson vannak, amelyhez a közel-keleti és az afrikai zavargások is természetesen hozzájárultak. A kutatók szerint óriási probléma a hús iránti egyre nagyobb kereslet, mert, ahogy vagyonosodnak az emberek, egyre többen vásárolnának húst, pedig egy kiló hús előállításához több kilogramm takarmányra van szükség, így a kereslet tovább nyomja felfelé az árakat. Nagy az elmozdulás a búza és a kukorica árában is – jelzi Tim Wheeler professzor, a Walker Institute munkatársa, aki szerint a hosszú távú emelkedés mellett olyan események is kiváltják a drágulást, mint a tavalyi orosz hőséghullám és az ehhez kapcsolódó erdőtüzek.

A Science hasábjain megjelent tanulmány, lépésről lépésre vezeti le, hogy a hőmérséklet emelkedése miként befolyásolta a nagy mezőgazdasági nemzetek termelését 1980 és 2008 között. Számítógépes modelleket is használtak arra, hogy érzékeltessék a learatott gabonák mennyiségét a felmelegedés tükrében. Mindezek felett a bevethető területek nagysága is növekedett, így a számításoknál ezt is figyelembe vették. Így jutottak arra a következtetésre, hogy a globális felmelegedés hatása nélkül 33 millió tonnával több búzát lehetett volna megtermelni, míg kukoricából 23 millió tonnával többet. A kukorica esetében ez a teljes termesztés 5.5 százalékos elvesztését, a kukorica esetében pedig 3.8 százalékos veszteséget okozott.

A tanulmány arra is kitért, hogy voltak igazán vesztes országok, ilyen volt például Oroszország, amely az elvetett gabonáinak a 15 százalékát vesztette el, de a vesztesek között van Mexikó és Brazília is, valamint Olaszország. A csapat számításai szerint ezek a veszteségek 18.9 százalékkal nyomták fel az árakat, ám az elmúlt években a gabonák mégis 200 százalékkal lettek drágábbak. Ennek fő oka a hús iránti megnövekedett kereslet, valamint a bioüzemanyag előállítása.

Forrás: greenfo

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segíti ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Legközelebbi időpontok:
2017. november 25.
2017. december 2.
2018. január 20.
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
„Aki azt hiszi, hogy az exponenciális növekedés örökké fenntartható egy véges világban, az vagy őrült, vagy közgazdász."
Kenneth E. Boulding