0,8 – Ezt a számot érdemes fejben tartani!

A NASA által 1880-ban megkezdett földfelszíni hőmérsékletmérések óta, az elmúlt egy évtized bizonyult a Föld legforróbb időszakának. Az átlagos globális hőmérséklet pedig azóta összesen 0,8 fokkal emelkedett.

A globális földfelszíni hőmérsékletre vonatkozó adatok vizsgálata során a NASA szakemberei arra az eredményre jutottak, hogy a mintegy 130 éve folyó megfigyelések óta az elmúlt egy évtized volt a legforróbb időszak a Földön.

Az amerikai űrhajózási hivatal azt is megállapította, hogy ez idő alatt a 2009-es év volt a második legmelegebb esztendő. Tavaly ugyanis mindössze csak egy pár Celsius-fokkal volt enyhébb az idő a hőmérsékleti csúcstartónak számító 2005-ös év után. James Hansen, a NASA Goddard Űrkutatási Intézetének (GISS) igazgatója szerint, a globális hőmérséklet-változásért az óceánok meleg, és hideg légáramlatainak váltakozása a felelős.

“Amikor megvizsgáltuk az elmúlt öt, illetve tíz évben a légáramlatok váltakozását, arra jutottunk, hogy a globális felmelegedés tovább folytatódik” – mondta a szakértő, aki egyike volt azoknak a tudósoknak, akik már két évtizeddel ezelőtt felhívták a figyelmet a globális
felmelegedés veszélyeire.

A La Nina néven ismert időjárási jelenség két évvel ezelőtt annyira lehűtötte a Csendes-óceán trópusi területeit, hogy ezzel 2008 lett az évtized leghidegebb éve. A NASA szakemberei egyértelmű hőmérséklet-növekedést mutattak ki az elmúlt évtizedekben, habár az 1940-es és 1970-es évek között némi kiegyenlítődést figyeltek meg. Az adatok szerint az elmúlt harminc év folyamán nagyjából 0,2 Celsius-fokkal növekedett évtizedenként a hőmérséklet. Az átlagos globális hőmérséklet pedig összesen 0,8 fokkal emelkedett 1880 óta. “Ezt a számot érdemes fejben tartani” – mondta Gavin Schmidt, az intézet éghajlatkutatója.

2009 még annak ellenére is megszerezte a második legmelegebb év címét, hogy tavaly Észak-Amerika legtöbb részét szokatlanul hideg december sújtotta, és az Északi-sarkvidékre is a megszokottnál jóval enyhébb légáramlatok érkeztek. NASA által elemzett adatok a világszerte működő több ezer meteorológiai állomásról, a tengerfelszíni hőmérsékletet megfigyelő műholdakról, és az Északi-sarkvidéki kutatóállomásokról érkeztek.

A múlt hónapban lezajlott koppenhágai klímacsúcs résztvevőinek megállapodása szerint meg kell akadályozni a globális átlaghőmérséklet további emelkedését, és ezzel felszámolni annak legpusztítóbb hatásait. “Nagy ellentmondás van a mostani eredményeinek és az éghajlati változásokra vonatkozó népszerű hiedelmek között” – mondta Hansen. “Az elmúlt évtizedben a globális felmelegedés egyáltalán nem állt meg” – tette hozzá.

Forrás: MTI

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
„A régieket nem szabad lebecsülni. Mérhetetlenül okos emberek voltak, sok tekintetben okosabbak, mint mi. Nagy előnyük volt fölöttünk, hogy olyan alkalmakra is gondoltak, amikor az idő nem kifogástalan.”
Hamvas Béla