Földtűzhely építése

kicsiAz építés is kiváló családi elfoglaltság nyári estéken, nem beszélve a hamarosan következő sütésről-főzésről… (Beszélgetések az önellátásról c. könyvünkben külön fejezet szól a kemencék és tűzhelyek építéséről, a kenyérsütésről!)

Az elmúlt években sokan kérdezték tőlünk, hogyan kell készíteni azt a földtűzhelyet, amit például a Krisna-völgyi Búcsú idején is használunk.
Ez a kisméretű tűzhely nem csupán csinos jószág, de nagyon praktikus is, hiszen elkészítése egyszerű, házi kivitelezéssel rendkívül olcsó, néhány napos száradás után már használható is. Anyaga gondosan megválasztott tégla és agyag.

A földtűzhely kerekded, alacsony, de viszonylag széles, négycsúcsú építmény. A négy csúcsot úgy méretezzük, hogy a rendelkezésünkre álló edénynek, woknak, vaslemeznek megfelelő alátámasztást biztosítsanak.  E tűzhelyek építése nem bonyolult, viszont saját kézzel, a gyakorlatban érdemes elsajátítani.

5
A szükséges anyagok:
10 db egész és 12 darab fél tégla. Készíthetjük kis- és nagyméretű téglából is, ettől függ majd a tűzhelyünk mérete
1-2 talicska jól munkálható agyag. Legegyszerűbben úgy állíthatjuk elő, ha a sárga agyagot megnedvesítjük – 1 talicskához általában elegendő egy-másfél vödör víz – és egy éjszakára állni hagyjuk. Másnap eldolgozzuk, homogenizáljuk, és ha szükséges még adunk vizet hozzá. Az agyagba szénatöreket is keverhetünk, de még jobb, ha tehéntrágyával keverjük. Így tartósabb lesz, kevésbé repedezik meg.

Ezek a minta-képek mutatják a tűzhely vázát. Itt csak egymásra raktam a téglákat, hogy jobban látható legyen a szerkezet. Amikor a tűzhelyet építjük, a téglákat sárral tapasztjuk egymáshoz:

1

2

3

4

Ez pedig az a tűzhely, amit néhány napja a kertünkben építettem. Még szárad az agyag, ezért a kis repedéseket átkenéssel naponta javítom:

7

6

Építés előtt kis mélyedést vájunk a talajban, ez lesz majd a tűztér. A téglákat néhány percre vízbe tesszük, megnedvesítjük, és 1-2 cm vastag sárréteggel tapasztjuk egymáshoz. A tűzhely felső búbjait olyan távolságra építsük, hogy a wokunk vagy serpenyőnk számára megfelelő legyen. Amikor elkészült a tűzhely téglaváza, akkor az egészet betapasztjuk agyaggal. Érdemes néhány napon át, minden nap egy kicsit vastagítva tapasztani, mert ha egyszerre sok nedves agyagot rétegezünk egymásra, akkor száradáskor megrepedezik. Végül,  a még nedves nedves agyag felületét vizes kézzel simítjuk le.
A száradás során keletkező repedéseket rátapasztással javítjuk ki. Ha a tűzhely nem fedett helyen áll, akkor tavasszal alapos javításra szorul.

Időjárástól függően 4-5 napig tart, amíg a tűzhelyünk kiszárad. Közben védenünk kell az esőtől és a napsütéstől (letakarjuk). Ekkor néhány alkalommal kis tüzet rakunk benne, majd hagyjuk kihűlni.
Amikor kiszáradt és kiégett a földtűzhelyünk, akkor kezdődhet a sütés-főzés.

Kun András

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Környezetünk száz és ezer helyen lángol világszerte. Nincs azonban kijárat, tűzlépcső, az egyetlen megoldás, ha az önismeret felé lépünk."
Jim Nollman